Bakterijski meningitis kod novorođenčadi

Autor: Brenda L. Tesini, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Dora Jelinek, dr. med.

Bakterijski meningitis je bakterijska upala ovojnica (mozgovnica) koje oblažu mozak i kralježničnu moždinu.

 • Obično novorođenčad s bakterijskim meningitisom bude iritabilna, povraća ili imaju napadaje.

 • Dijagnoza se temelji na nalazima dobivenih lumbalnom punkcijom i krvnim pretragama.

 • Sva neliječena novorođenčad umire od infekcije.

 • Trudnicama koje imaju određenu vrstu bakterija (skupina B streptokoka) daju se antibiotici tijekom poroda kako bi se spriječilo širenje bakterija na novorođenče.

 • Antibiotici se primjenjuju intravenskim putem za liječenje infekcije.

(Za pregled meningitisa, vidi Uvod u meningitis. Vidi također Pregled infekcija u novorođenčadi, Meningitis u odraslih, Meningitis u djece i Virusni meningitis.)

Meningitis uzrokovan bakterijama je životno ugrožavajuće stanje u svim dobnim skupinama, ali je posebno zabrinjavajući kod novorođenčadi.

Bakterijski meningitis kod novorođenčadi obično je posljedica infekcije u krvi (sepse). Infekciju najčešće uzrokuju sljedeće bakterije:

 • Streptokoki skupine B

 • Escherichia coli

 • Listeria monocytogenes

Brojne druge bakterije također mogu uzrokovati meningitis.

Ponekad se bakterijski meningitis javlja u novorođenčadi kada bakterije uđu u tijelo kroz posjekotine ili ubodne rane u vlasištu. Posjekotine ili ubodi mogu biti uzrokovani instrumentima koji se koriste za porod ili sondama koje su pričvršćene na oglavak.

Simptomi

Starija djeca s bakterijskim meningitisom obično razvijaju ukočenost vrata i imaju glavobolju. Novorođenčad rijetko koči vrat i ne mogu izreći specifičnu nelagodu. Važni znakovi bolesti u novorođenčadi koji bi trebali upozoriti bolničko osoblje ili roditelje na moguć ozbiljan problem uključuju

Kod neke novorođenčadi s meningitisom, porast tlaka tekućine oko mozga može prouzročiti izbočenje ili napetost fontanela (meke točke između kostiju lubanje).

Dijagnoza

 • Lumbalna punkcija

 • Krvne pretrage

 • Ponekad ultrazvuk ili kompjutorizirana tomografija (CT) ili magnetska rezonancija (MRI) mozga

Liječnik dijagnosticira bakterijski meningitis uzimanjem uzorka spinalne tekućine dobivene postupkom koji se naziva lumbalna punkcija. Tekućina se analizira i ako u tom uzorku ima bakterija, one se pregledavaju i uzgajaju (kultiviraju) u laboratoriju kako bi se mogle identificirati.

Liječnik može uraditi slikovne metode dijagnostike kao što su ultrazvuk,CT ili MR mozga kako bi se dokazalo da je sigurno napraviti lumbalnu punkciju.

Prognoza

Bez liječenja umire gotovo sva novorođenčad s bakterijskim meningitisom.

Uz liječenje, rizik od smrti je 5 do 20%. Od novorođenčadi koja prežive, 20 do 50% razvija ozbiljne probleme s mozgom i živcima, kao što su nakupljanje dodatne tekućine u normalnim otvorenim prostorima unutar mozga (hidrocefalus), gubitak sluha i intelektualne teškoće.

Prevencija

Žene se obično testiraju na streptokoke grupe B (GBS) u njihovom genitalnom traktu tijekom trudnoće. Trudnicama koje imaju GBS mogu se dati antibiotici u vrijeme poroda kako bi se spriječilo prenošenje bakterija na novorođenče.

Liječenje

 • Antibiotici

Novorođenčadi se daju antibiotici (često ampicilin i gentamicin, cefotaksim ili oboje) putem vene (intravenski) dok se čekaju nalazi kulture. Nakon što su rezultati kulture dostupni, liječnici mijenjaju antibiotike, ako je potrebno, na one koji su prikladni za tip bakterija koje uzrokuju meningitis.