Paroksizmalna supraventrikularna tahikardija (SVT, PSVT)

Autor: The Manual's Editorial Staff
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Diana Delić-Brkljačić, dr. med. i prof. dr. sc.Marko Boban dr. med.
Prijevod: Dinko Keserović dr. med.

Srce je mišićni organ koji puma krv u tjielu. Srčana frekvencija predstavlja broj srčanih otkucaja u određenom vremenskom periodu. Srčani ritam bi trebao uvijek biti regularan, ritmičan poput otkucaja sata.

Srce se sastoji od četiri šupljine. Gornje dvije srčane šupljine koje predstavljaju pretkomore ili atrije i dvije donje srčane šupljine koje predstavljaju komore ili ventrikule. Atriji svojim pumpanjem potpomažu punjenje ventrikula s krvlju, a ventrikuli dalje pumpaju krv iz srca u pluća i ostatak tijela (vidjeti Biologija srca).

Posebna vrsta srčanih stanica, stanice pejsmejkera nalaze se grupirane u dijelu atrija koji se zove SA čvor, a njegova je uloga da šalje konstantne električne impulse srčanom mišiću neophodne za normalne kontrakcije srca i uredno pumpanje krvi.

Srčani provodni sustav sastoji se iz snopova tankih vlakana poput električnih žica koji provode impulse iz SA čvora u ostatak srca. Neophodno je da električni impulsi iz SA čvora dođu pravovremeno do svih stanica srčanog mišića kako bi se uspio dobiti snažan i kvalitetan srčani otkucaj koji adekvatno pumpa krv iz srca dalje u cijeli organizam.

Što je paroksizmalna supraventrikularna tahikardija (SVT)?

Pojam "paroksizmalno" označava nešto što počinje ili prestaje iznenada. "Supraventrikularno" u užem širem smislu znači iznad komora (ventrikula), a užem smislu se obično se odnosi na pretkomore (atrije). "Tahikardija" označava ubrzanu srčanu frekvenciju. Paroksizmalna SVT je vrsta poremećaja srčanog ritam u kojem iznenada dolazi do izrazitog ubrzanja srčane frekvencije i iznenadnog spontanog oporavka srčanog ritma.

 • SVT je pravilan,brz srčani ritam koji počinje i završava iznenada

 • Možete osjetiti palpitacije, nedostatak zraka i bolove u prsnom košu.

 • SVT obično izaziva osjećaj nelagode, ali je bezopasan

 • Najčešće se javlja kod mladih osoba i tijekom intenzivnog napora

 • Liječnici vam mogu propisati lijekove za zaustavljanje paroksizmalne supraventrikularne tahikardije.

Što uzrokuje SVT?

U podlozi SVT-a su najčešće promjene u samom srčanom provodnom sustavu, gdje električni impulsi opetovano iznova kruže unutar petlje samog provodnog sustava. Uhvaćeni u petlju kružni ponavljajući električni impulsi dovode do toga da srčana frekvencija bude oko 160 do 200 otkucaja srca u minuti. U SVT-u električni impulsi nastaju u petlji iznad ventrikula-supraventrikularno. U ventrikularnim tahikardijama, poremećaj srčanog ritma nastaje kao posljedica problema u samom ventrikulu.

Ako imate SVT, većinu vremena brzina otkucaja srca i ritam su normalni. U jednom momentu se pojavi okidač unutar srčanog provodnog sustava koji dovede do pojave električnog impulsa koji prouzrokuje preuranjenu srčanu kontrakciju. Jednom nastali električni impuls ulazi u ponavljajuću kružnu petlju što uzrokuje ubrzanu srčanu frekvenciju. Kako je iznenada došlo do pojave SVT-a, tako iznenada dolazi i do spontanog prestanka SVT-a te uspostave normalne srčane frekvencije i ritma.

Koji su simptomi SVT?

SVT se javlja i prestaje iznenada, te može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Od simptoma možete osjetiti: Može trajati nekoliko minuta do nekoliko sati. Možda osjećate:

 • Osjećaj galopiranja i lupanja srca (palpitacije)

 • Slabost

 • Omaglice

 • Osjećaj nedostatka daha

 • Bol u prsima

Kako liječnici mogu reći da li imam SVT?

Liječnici će nakon provjere vašeg pulsa učiniti:

EKG je brz, bezbolan test koji mjeri električnu aktivnost vašeg srca pomoću naljepnica i kabela na prsima, rukama i nogama.

Kako liječnici liječe SVT?

Ako je postavljena dijagnoza SVT-a, doktor kod pojave SVT-a vam može preporučiti sljedeće prije nego što potražite liječničku pomoć:

 • Da jako napnete tijelo kao da imate problema sa zatvorom stolice

 • Da učinite masažu vrata neposredno ispod ugla donje čeljusti

 • Uronite lice u posudu ledeno hladne vode

Potražite medicinsku pomoć ukoliko:

 • Ne možete usporiti rad srca

 • Imate jako izražene simptome

 • SVT traje više od 20 minuta

Liječnici obično mogu brzo usporiti rad srca i zaustaviti SVT intravenskom primjenom lijekova.

Što je postupak ablacije?

Ukoliko redovito imate simptome koji stvaraju nelagodu i ometaju svakodnevne životne aktivnosti, liječnici vam mogu predložiti da učinite postupak ablacije. Ablacija je tretman kojim se uništava dio srčanog mišića koji prouzrokuje poremećaje srčanog ritma.

Liječnici prvo vrše elektrofiziološko ispitivanje, postupak koji je sličan kateterizacija srca. Tijekom postupka postavlja se tanka savitljiva cjevčica (kateter) u veliku krvnu žilu (na primjer, u vašu nogu) koja se usmjerava prema srčanom mišiću. Kateter na svom vrhu ima elektrodu kojom se bilježi električna aktivnost srca. Elektrodom na vrhu katetera se može također vršiti stimulacija srčanog mišića uz praćenje odgovra na provedenu stimulaciju.

Ako se elektrofiziološkim testiranjem pokaže da postoji dio srčanog mišića koji prouzrokuje SVT ili neki drugi poremećaj ritma, eliminacijom tog dijela srčanog mišića rješava se i problem poremećaja srčanog ritma. Postupak ablacije se provodi u kontroliranim uvjetima s visokofrekventnom strujom kojom se vrši mikro oštećenje dijela srčanog mišića koji uzrokuje poremećaj srčanog ritma.