Tanko crijevo

Autor: Atenodoro R. Ruiz, Jr., MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Luka Vranić, dr. med.

Dvanaesnik je prvi dio tankog crijeva, u koji hrana ide iz želuca. Hrana ulazi u dvanaesnik kroz pilorični sfinkter u količinama koje tanko crijevo može probaviti. Kada je pun, dvanaesnik signalizira želucu da prestane pražnjenje.

(Vidi također Pregled probavnog sustava.)

U dvanaesnik dolaze enzimi gušterače i žuč iz jetre i žučnog mjehura. Te tekućine ulaze u dvanaesnik kroz otvor nazvan Oddijev sfinkter, a važne su u probavi i apsorpciji hranjivih tvari. Valovi ritmičkih mišićnih kontrakcija (nazivaju se peristaltika) također pomažu probavu i apsorpciju bućkanjem hrane i miješanjem s crijevnim sekretima.

Pozicija tankog crijeva
 

Prvih nekoliko sluznice dvanaesnika su glatke, međutim ostatak sluznice ima nabore, resice (villi) i na njima još manje resice (mikrovili). Ovi vili i mikrovilli povećavaju površinu sluznice dvanaesnika, omogućujući veću apsorpciju hranjivih tvari.

The jejunum i ileum čine ostatak tankog crijeva i nastavljaju se na dvanaesnik. Ovi dijelovi tankog crijeva su uglavnom odgovorni za apsorpciju masti i drugih hranjivih tvari. Bućkajući pokreti olakšavaju apsorpciju. Apsorpciju omogućuje velika površina sastavljena od nabora, vila i mikrovila. Stijenka crijeva je bogato opskrbljena krvnim žilama koje prenose apsorbirane hranjive tvari u jetru kroz portalnu venu. Stijenka crijeva luči sluz, koja podmazuje crijevni sadržaj, i vodu, što pomaže otapanju probavljenih fragmenata. Male količine enzima koji probavljaju bjelančevine, šećere i masti se također luče.

Konzistencija sadržaja crijeva postupno se mijenja kako sadržaj prolazi kroz tanko crijevo. U dvanaesniku se hrana razrjeđuje enzimima gušterače i žuči, što smanjuje kiselost sadržaja pristiglog iz želuca. Sadržaj nastavlja putovati kroz tanko crijevo, postaje sve više tekuće kako se miješa s vodom, sluzi, žuči i enzimima gušterače. Konačno, tanko crijevo apsorbira većinu hranjivih tvari, nakon čega ostaje otprilike 1 litra tekućeg sadržaja koje se prazni u debelo crijevo.