Vitamini i minerali

Autor: Adrienne Youdim, MD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Dominik Kralj, dr. med.

Vitamini i minerali su esencijalne hranjive tvari. To jest, tijelo ih ne može sintetizirati te se moraju konzumirati u prehrani.

vitamini klasificirani su kao

  • Topivi u vodi: Vitamin C i osam članova kompleksa vitamina B

  • Topivi u mastima: Vitamini A, D, E i K

Samo vitamini A, E i B12 su u velikoj mjeri pohranjeni u tijelu.

Neki minerali su potrebni u prilično velikim količinama (oko 1 ili 2 grama dnevno) i smatraju se makronutrijentima. Oni uključuju kalcij, klorid, magnezij, fosfor (koji se pojavljuje uglavnom kao fosfat u tijelu), kalij i natrij.

Minerali potrebni u malim količinama (minerali u tragovima) smatraju se mikronutrijentima. Oni uključuju krom, bakar, fluorid, jod, željezo, mangan, molibden, selen i cink. Osim kroma, svi su ti minerali ugrađeni u enzime ili hormone potrebne za metabolizam. Krom pomaže tijelu da održi normalnu razinu šećera u krvi. Minerali u tragovima kao arsen, kobalt, fluorid, nikal, silicij i vanadij, koji mogu biti bitni u ishrani životinja, nisu utvrđeni kao nužni u ljudskoj prehrani. Fluorid pomaže stabiliziranju mineralnog sadržaja kostiju i zuba formiranjem stabilnog spoja s kalcijem i tako pomaže u sprečavanju karijesa. Svi minerali u tragovima su toksični na visokim razinama, a neki (arsen, nikal i krom) mogu uzrokovati rak.

Antioksidansi

Neki vitamini (kao što su vitamini C i E) i minerali (kao što je selen) djeluju kao antioksidansi, kao i druge tvari u voću i povrću (kao što je beta-karoten). Antioksidanti štite stanice od oštećenja slobodnim radikalima, koji su nusproizvodi normalne aktivnosti stanica. Slobodni radikali spremno sudjeluju u kemijskim reakcijama - onima koje su korisne za tijelo, a i onima koje nisu - i smatraju se da doprinose poremećajima kao što su poremećaji srca i krvnih žila i rak. Ljudi koji jedu dovoljno voća i povrća, koji su bogati antioksidansima, imaju manje šanse da razviju poremećaje srca i krvnih žila i određene vrste raka. Međutim, nije poznato jesu li te prednosti posljedica antioksidanata, drugih tvari u voću i povrću ili drugih čimbenika.

Dodaci

Dobivanje dovoljno vitamina i minerala iz hrane obično je poželjnije od dobivanja dodataka prehrani. Hrana, za razliku od dodataka prehrani, sadrži druge tvari potrebne za dobro zdravlje. Međutim, održavati redovno zdravu, uravnoteženu prehranu može biti teško. Dakle, uzimanje multivitamina koji sadrže preporučene dnevne količine vitamina i minerala može biti dobra ideja, osobito kada zdrava prehrana možda nije moguća.