Zapaljivi agensi i fluorovodik (HF)

Autor: James Madsen, MD, MPH
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Sven Šimunić, dr. med.

Postoji mnogo agensa za kemijsko ratovanje koji utječu na različite dijelove tijela. Vojni zapaljivi agensi osmišljeni su za osvjetljavanje bojišta, stvaranja požara i stvaranja dima kako bi se prekrili teren i vojno osoblje. Agensi uključuju zgusnuti benzin (napalm), termit, bijeli fosfor i magnezij. Bilo koji od ovih spojeva može uzrokovati masovne žrtve.

Napalm ima želatinastu konzistenciju. Drugi zapaljivi agensi obično se koriste kao bojne krutine u prahu. Mnogi zapaljivi agensi koriste se u eksplozivnim projektilima ili bombama. Bijeli fosfor može i dalje gorjeti na koži ili odjeći sve dok je izložen zraku. Budući da magnezij može gorjeti pod vodom, nastavit će gorjeti unutar tkiva.

Fluorovodična kiselina, koja se koristi u industriji i drugim komercijalnim primjenama, često se miješa s klorovodičnom kiselinom (kiselinom koja se koristi u bazenima). Zbog toga se naziva HF. HF može postojati na sobnoj temperaturi kao tekućina ili para. Najčešći načini izlaganja su kroz kožu, oči i pluća. HF prodire duboko kroz kožu. Osim što uzrokuje teške opekline, HF može uzrokovati ozbiljnu neravnotežu kemikalija u tijelu (elektrolita) koja ponekad uzrokuje abnormalni srčani ritam i smrt.

Simptomi

Opekline uzrokovane zapaljivim agensom slične su onima drugih opeklina uzrokovanih toplinom ili vatrom.

Izlaganje HF-u možda neće odmah uzrokovati bol ili vidljive opekline. Bol se može pojaviti unutar jednog sata, ali se obično pojavljuje nakon 2 ili 3 sata. Međutim, kada se bol pojavi, ona je često duboka i intenzivna. Zahvaćena koža postupno crveni, ali se ne čini toliko ozbiljno zahvaćenom koliko na to ukazuje intenzivna bol.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

Opekline od zapaljivog agensa su odmah očigledne hitnoj pomoći. Međutim, zbog toga što opekline uzrokovane HF-om (osobito u niskim koncentracijama) trebaju vremena kako bi razvile simptome, medicinsko osoblje ostaje predostrožno na ozljede dubokom tkivu i organima osobe. Opekline uzrokovane bijelim fosforom mogu sjati ili se dimiti kada su izložene zraku.

Liječenje

  • Dekontaminacija kože

Hitna služba pokriva bijelim fosforom zahvaćena područja kože vodom, ili ih guše kako bi blokirali izloženost zraku. Čestice bijelog fosfora se uklanjaju (često se čvrsto lijepe za kožu) i stavljaju se u vodu. Tragovi dima mogu biti dobri pokazatelji položaja malih čestica. Čestice zapaljenog ili dimljenog magnezija u koži se uklanjaju što je prije moguće. Rane se mogu prekriti uljem sve dok se čestice ne mogu ukloniti.

Za HF izloženost, potrebna je brza dekontaminacija. Opekline se ispiru s mnogo vode. Međutim, budući da HF brzo prodire u kožu, mogu se pojaviti značajni problemi čak i nakon temeljite dekontaminacije. Liječnici obično stavljaju pastu koja sadrži kalcij ili ubrizgavaju kalcij u izloženo područje. Osobe sa značajnom izloženošću hospitaliziraju se kako bi se podvrgnule kardijalnom nadzoru i dodatnom liječenju.

Stavovi izneseni u ovom članku su stavovi autora i ne odražavaju službenu politiku Ministarstva vojske, Ministarstva obrane ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.