Parapsorijaza

Autor: Shinjita Das, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Iva Bešlić, dr. med.

Parapsorijaza se odnosi na skupinu kožnih bolesti koje karakteriziraju mali, crveni i ljuskavi plakovi na koži.

Parapsorijaza je poremećaj koji je sličan psorijazi. Oba poremećaja uzrokuju stvaranje ljuskavih plakova na koži. Razlika između ta dva poremećaja je u tome što su u parapsorijazi plakovi tanji, u odnosu na plakove u tipičnom obliku psorijaze.

Postoje dva oblika parapsorijaze:

  • Oblik s malim plakovima

  • Oblik s velikim plakovima

Parapsorijaza s malim plakovima nije kancerozni oblik (benigni je oblik). Izuzetno rijetko, parapsorijaza malih plakova pretvara se u kožni T-stanični limfom (CTCL), koji je vrsta tumora kože uzrokovan specifičnim vrstama bijelih krvnih stanica nazvanih limfocitima.

Među bolesnicima sa parapsorijazom s velikim plakovima, 10% će ih razviti CTCL svakih 10 godina.

Simptomi

Plakovi obično ne uzrokuju simptome. Plakovi obično izgledaju kao tanke, ljuskave, mutne, ružičaste mrlje i mogu imati naboranu ili stanjenu površinu.

U obliku s malim plakovima, plakovi su manji od 2 inča (5 centimetara) u promjeru. U obliku s velikim plakovima, plakovi su veći od 2 inča (5 centimetara) u promjeru.

Ponekad se plakovi kod parapsorijaze malih stanica razvijaju na dijelovima kože koje inerviraju specifični živci koji izlaze iz kralježnične moždine, osobito na bočnim stranama leđa i trbuha. Ovi plakovi se nazivaju prstolikim plakovima jer izgledaju poput prstiju i mogu biti veći od 2 inča (5 centimetara). Ovi plakovi rijetko postaju CTCL.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

  • Ponekad biopsija kože

Liječnici postavljaju dijagnozu na temelju izgleda ljuski i plakova i područja tijela na kojem se promjene javljaju.

Ponekad liječnici uzmu uzorak kože i pregledaju ga pod mikroskopom kako bi isključili druge poremećaje.

Prognoza

Razvoj oba oblika bolesti je nepredvidljiv. Bolesnici imaju periodično redovite preglede i biopsije kože, kako bi se ustanovio postoji li rizik razvoja CTCL-a.

Liječenje

  • Uključuje fototerapiju, kortikosteroide ili oboje.

Liječenje oblika parapsorijaze s malim plakovima možda neće biti potrebno, ali može uključivati hidratiziranje kože (emolijensima), pripravcima katrana ili kortikosteroidima koji se nanose na kožu, fototerapiju (izloženost ultraljubičastom svjetlu), ili kombinaciju svega navedenog.

Liječenje oblika parapsorijaze s velikim plakovima je fototerapija (uskopojasna ultraljubičasta B svjetlost [NBUVB]) ili kortikosteroidi koji se lokalno primjenjuju na kožu.