Sindrom radijalnog tunela

Autor: David R. Steinberg, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Nino Zahirović, dr. med.

Sindrom radijalnog tunela je poremećaj koji nastaje kao rezultat kompresije (stezanja) grane radijalnog živca u podlaktici ili stražnjem dijelu ruke ili u laktu.

(Vidi također Pregled poremećaja ruku.)

Radijalni tunel se naziva tunel jer je to usko područje kroz koje prolazi radijalni živac oko lakta i kroz podlakticu do ruke. Tunel se sastoji od okolnih mišića, tetiva i ligamenata. Uzroci kompresije radijalnog živca na laktu uključuju ozljede, ganglije, lipome (nekancerozni masni tumori), tumori kosti, i upala okoline burse (male vrećice ispunjene tekućinom koje mogu ležati ispod tetive) ili mišići.

Kompresija radijalnog živca dovodi do boli poput rezanja, probadanja ili ubadanja koja zahvaća vrh podlaktice i stražnjeg dijela ruke i strane lakta. Bol nastaje kada osoba pokuša ispraviti zapešće i prste. Nema ukočenosti jer radijalni živac nosi više vlakana koja kontroliraju kretanje, a ne osjećaj. U uznapredovalim slučajevima, mišići koji ispravljaju palac i prste postaju slabi.

Liječnici postavljaju dijagnozu sindroma radijalnog tunela na pregledu.

Liječenje

  • Udlaga

Da bi se smanjio pritisak na živac, osoba bi trebala nositi udlagu na ruci i / ili laktu i izbjegavati rotiranje zapešća i savijanje ruke u laktu.

Ako ručni zglob postane slab i ima tendenciju da se spušta ili ako se simptomi ne smanje nakon 3 mjeseca liječenja, može biti potrebna operacija kako bi se smanjio pritisak na živac.