Astma u djece

Autor: Rajeev Bhatia, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Ivan Zovko, dr. med.

Astma je ponavljajući upalni poremećaj pluća u kojem određeni podražaji (okidači) rasplamsavaju dišne putove i uzrokuju njihovo privremeno sužavanje, što dovodi do otežanog disanja.

 • Pokretači astme uključuju virusne infekcije, dim, parfem, pelud, plijesan i grinje.

 • Šištanje, kašalj, kratkoća daha, stezanje u prsima i otežano disanje simptomi su astme.

 • Dijagnoza se temelji na ponovljenim djetetovim epizodama šištanja, obiteljskoj povijesti astme, a ponekad i rezultatima testova koji mjere koliko dobro funkcioniraju pluća.

 • Mnoga djeca koja se šuljaju u djetinjstvu neće imati astme kasnije u životu.

 • Simptomi astme često se mogu spriječiti izbjegavanjem pokretača.

 • Liječenje uključuje bronhodilatatore i inhalacijske kortikosteroide.

(Vidi također Astma u odraslih.)

Iako se astma može razviti u bilo kojoj dobi, najčešće počinje u djetinjstvu, osobito u prvih 5 godina života. Neka djeca i dalje imaju astmu u odrasloj dobi. Kod druge djece, astma se rješava. Ponekad su djeca koja su mislila da su astma imala drugi poremećaj koji je uzrokovao slične simptome ( vidi: Šištanje kod dojenčadi i male djece).

Astma je jedna od najčešćih kroničnih bolesti djetinjstva koja pogađa više od 6 milijuna djece u SAD-u. Pojavljuje se češće kod dječaka prije puberteta i kod djevojčica nakon puberteta. Astma je postala mnogo češća posljednjih desetljeća. Liječnici nisu sigurni zašto je to tako. Više od 8,5% djece u Sjedinjenim Državama ima dijagnozu astme, što je više od 100% u posljednjih nekoliko desetljeća. Stopa se povećava na 25% do 40% među nekim populacijama urbane djece. Astma je vodeći uzrok hospitalizacije djece i kronično je stanje broj jedan što uzrokuje izostajanje s osnovne škole.

Većina djece s astmom može sudjelovati u normalnim aktivnostima u djetinjstvu, osim tijekom rađanja. Manji broj djece ima umjerenu ili tešku astmu i moraju svakodnevno uzimati preventivne lijekove kako bi se mogli baviti sportom i normalnom igrom.

Pokreće astmu

Zbog nepoznatih razloga, djeca s astmom reagiraju na određene podražaje (okidače) na način da djeca bez astme to ne čine. Djeca s astmom mogu imati određene gene koji ih mogu učiniti podložnijim reagirati na određene okidače. Većina djece s astmom također ima roditelje i braću i sestre ili druge rođake s astmom, što je dokaz da su geni važni u astmi.

Postoji mnogo potencijalnih pokretača, a većina djece odgovara samo na nekoliko. Kod neke djece ne mogu se identificirati specifični okidači za rafal.

Svi okidači rezultiraju sličnim odgovorom. Određene stanice u dišnim putovima oslobađaju kemijske tvari. Ove tvari

 • Prouzročite upale i otečene dišne putove

 • Stimulirajte mišićne stanice u zidovima dišnih putova da se kontrahiraju

 • Povećajte proizvodnju sluzi u dišnim putevima

Svaki od tih odgovora pridonosi iznenadnom sužavanju dišnih putova (napad astme). U većine djece, dišni putovi se vraćaju u normalu između napada astme. Ponovljena stimulacija ovim kemijskim tvarima povećava proizvodnju sluzi u dišnim putovima, uzrokuje prolijevanje stanica koje oblažu dišne putove i povećava mišićne stanice u stijenkama dišnih putova.

Čimbenici rizika za astmu

Liječnici ne razumiju u potpunosti zašto neka djeca razvijaju astmu, ali se prepoznaju brojni faktori rizika:

 • Virusne infekcije

 • Nasljedni i prenatalni čimbenici

 • Izloženost alergenu

Dijete s jednim roditeljem koji ima astmu ima 25% rizika od razvoja astme. Ako oba roditelja imaju astmu, rizik se povećava na 50%. Djeca čije su majke pušile tijekom trudnoće vjerojatnije će razviti astmu. Astma je također povezana s drugim čimbenicima koji su povezani s majkom, kao što su mladenačka starosna dob, loša prehrana majke i nedostatak dojenja. Prijevremenost i niska porođajna težina također su faktori rizika.

U SAD-u je vjerojatnije da će djeca u urbanim sredinama razviti astmu, osobito ako su iz nižih socioekonomskih skupina. Iako to nije u potpunosti shvaćeno, vjeruje se da lošiji životni uvjeti, veća potencijalna izloženost okidačima i manji pristup zdravstvenoj skrbi pridonose većoj učestalosti astme u tim skupinama. Iako astma utječe na veći postotak crne djece od bijele, uloga koju genetski aspekti rase igraju u sve većoj stopi astme je kontroverzna jer crna djeca imaju veću vjerojatnost da žive u urbanim područjima.

Djeca koja su izložena visokim koncentracijama određenih alergena, kao što su grinje ili izmet žohara u ranoj dobi, češće će razviti astmu. Međutim, liječnici su primijetili da je astma češća među djecom u razvijenim zemljama. Djeca u tim zemljama obično žive u vrlo čistim, higijenskim uvjetima i izložena su manje zaraznim bolestima od djece koja žive u manje razvijenim zemljama. Stoga, liječnici misle da izloženost određenim tvarima i infekcijama u djetinjstvu može pomoći dječjem imunološkom sustavu da nauči ne pretjerano reagirati na okidače.

Većina djece koja imaju napad astme i 90% djece koja su hospitalizirana zbog astme imaju virusnu infekciju (obično rinovirus ili prehlada). Djeca koja imaju bronhiolitis u ranoj dobi često zviždati s kasnijim virusnim infekcijama. Hripanje se najprije može tumačiti kao astma, ali ova djeca nemaju veću vjerojatnost od drugih da imaju astmu tijekom adolescencije.

Prehrana može biti čimbenik rizika. Djeca koja ne konzumiraju dovoljno vitamina C i E i omega-3 masnih kiselina ili su pretila, mogu biti pod rizikom od astme.

simptomi

Kako se dišni putevi sužavaju u napadu astme, dijete ima poteškoće s disanjem, stezanjem u prsima i kašalj, obično prati teško disanje. Šištanje je visoki šum koji se čuje kad dijete diše.

Međutim, svi napadi astme ne uzrokuju teško disanje. Blaga astma, osobito kod vrlo male djece, može rezultirati samo kašljem. Neka starija djeca s blagom astmom imaju tendenciju kašljanja samo kada vježbaju ili kada su izložena hladnom zraku. Također, djeca s ekstremno teškim napadom astme zapravo ne mogu šištati, jer je premalo zraka teče kako bi stvorilo buku.

U teškom napadu, disanje postaje vidljivo otežano, šištanje obično postaje glasnije, dijete brže i veće naprezanje udiše, a rebra se izdvajaju kada dijete diše (inspiracija). S vrlo teškim napadima dijete hvata dah i sjedi uspravno, naginjući se naprijed. Koža je znojna i blijeda ili plava. Djeca koja imaju česte teške napade ponekad usporavaju rast, ali njihov rast obično je sličan rastu druge djece do odrasle dobi.

Dijagnoza

 • Šištanje i obiteljska povijest astme ili alergija

 • Ponekad testiranje alergija

 • Ponekad testovi plućne funkcije

Liječnik sumnja na astmu kod djece koja su ponovila epizode piskanja, osobito kada je poznato da članovi obitelji imaju astmu ili alergiju. X-zrake u prsima rijetko su potrebne za dijagnozu astme u djece. X-zrake se obično rade samo ako liječnici misle da bi simptomi djeteta mogli biti uzrokovani drugačijim poremećajem, kao što je upala pluća. Liječnici to ponekad čine testiranje alergija kako bi se utvrdili potencijalni okidači.

Djeca s čestim epizodama piskanja mogu se testirati na druge poremećaje, kao što su cistična fibroza ili gastroezofagealni refluks. Starija djeca ponekad se podvrgavaju testovima koji se koriste za mjerenje funkcioniranja pluća (testovi funkcije pluća). Kod većine djece s astmom, funkcija pluća je normalna između pojave raka.

Starija djeca ili adolescenti za koje se zna da imaju astmu često koriste mjerač maksimalnog protoka (mali ručni uređaj koji bilježi koliko brzo osoba može ispuhati zrak) za mjerenje stupnja sužavanja dišnih putova. Ovaj se uređaj može koristiti kod kuće. Liječnici i roditelji mogu upotrijebiti ovo mjerenje za procjenu djetetova stanja tijekom napada i između napada. X-zrake se ne provode tijekom napada kod djece za koju se zna da imaju astmu, osim ako liječnici sumnjaju na drugi poremećaj kao što je upala pluća ili kolaps pluća.

Prognoza

Mnoga djeca prerastu astmu. Međutim, čak 1 od 4 djece ili i dalje ima napade astme ili simptomi astme rješavaju samo povratak (nazvan povratak) kada su djeca starija. Djeca s teškom astmom češće imaju astmu kao odrasle osobe. Ostali čimbenici rizika za postojanost i relaps uključuju ženski spol, pušenje, razvoj astme u mlađoj dobi i osjetljivost na kućne grinje.

Iako astma uzrokuje značajan broj smrtnih slučajeva svake godine, većina njih se može liječiti liječenjem. Stoga je prognoza dobra za djecu koja imaju pristup liječenju i koja mogu slijediti plan liječenja.

prevencija

Još nije poznato kako spriječiti razvijanje astme kod djece koja imaju obiteljsku anamnezu. Međutim, budući da postoje dokazi da djeca majki koje su pušile tijekom trudnoće imaju veću vjerojatnost da imaju astmu, trudnice ne bi trebale pušiti, osobito ako postoji obiteljska povijest astme.

S druge strane, postoji mnogo stvari koje se mogu učiniti kako bi se spriječili simptomi ili napadi astme kod djece imati astma.

Astma se pojačava često se može spriječiti izbjegavanjem ili pokušajem kontroliranja bilo kojeg uzroka napada određenog djeteta. Djeca koja imaju alergiju trebaju imati sljedeće stavke iz spavaće sobe:

 • Jastuci od perja

 • Tepisi i prostirke

 • zavjese

 • Tapacirani namještaj

 • Punjene igračke

 • Kućni ljubimci

 • Ostali potencijalni izvori grinja i alergena

Drugi načini za smanjenje alergena uključuju

 • Korištenje jastuka od sintetičkih vlakana i nepropusnih prekrivača za madrace

 • Pranje posteljine, jastučnica i pokrivača u vrućoj vodi

 • Korištenje odvlaživača u podrumima i drugim slabo provjetrenim, vlažnim prostorijama za smanjenje plijesni

 • Upotrebom pare za čišćenje kuće smanjite alergene grinja

 • Čišćenje kuće i istrebljenje štetočina kako bi se uklonila izloženost žohara

 • Uklanjanje pušenja u kući

Pušenje duhanskog dima često pogoršava simptome kod djece s astmom, pa je važno eliminirati pušenje barem u područjima gdje dijete provodi vrijeme.

Drugi okidači, kao što su jaki mirisi, nadražujuće pare, niske temperature i visoka vlažnost, također treba izbjegavati ili kontrolirati kad god je to moguće.

Budući da je vježba toliko važna za razvoj djeteta, liječnici obično potiču djecu da održavaju tjelesne aktivnosti, vježbanje i sudjelovanje u sportu i koriste lijek za astmu neposredno prije vježbanja ako je potrebno.

Alergijske snimke (imunoterapija)

Ako se određeni alergen ne može izbjeći, liječnik može pokušati desenzibilizirati dijete pomoću alergijske snimke, iako koristi od alergijskih snimaka za astmu nisu dobro poznate.

Alergijski snimci su obično djelotvorniji u djece od odraslih. Ako se simptomi astme ne oslobode značajno nakon 24 mjeseca, snimanje se obično zaustavlja. Ako se simptomi smanji, pucanje treba nastaviti 3 godine ili više. Međutim, optimalna duljina vremena za nastavak snimanja nije poznata.

liječenje

 • Za akutne napade, bronhodilatatore, a ponekad i kortikosteroidi

 • Za kroničnu astmu, inhalacijski kortikosteroidi (ponekad kombinirani s bronhodilatatorima) i eventualno modifikatori leukotriena i / ili kromolin

Liječenje se provodi radi rješavanja iznenadnih (akutnih) napada, a ponekad i radi sprječavanja napada.

Djeca s blagim, vrlo rijetkim napadima obično uzimaju droge samo tijekom napada. Djeca koja imaju češće ili teže napade također moraju uzimati lijekove čak i kada nemaju napada. Koriste se različiti lijekovi ovisno o učestalosti i ozbiljnosti napada. Djeca s rijetkim napadima koji nisu jako teški obično koriste nisku dozu inhaliranog kortikosteroida ili modifikatora leukotriena (montelukast ili zafirlukast) svaki dan kako bi spriječili napade. Ovi lijekovi smanjuju upalu blokirajući oslobađanje kemijskih tvari koje uplaćuju dišne puteve.

Akutni napadi (pojačanja)

Liječenje akutnog napada astme sastoji se od

 • Otvaranje dišnih puteva (bronhodilatacija)

 • Zaustavljanje upale

Razni inhalirani lijekovi otvaraju dišne puteve (bronhodilatatori - vidi Liječenje napada astme). Tipični primjeri su albuterol i ipratropij. Liječnici ne preporučuju korištenje bronhodilatatora dugog djelovanja, kao što su salmeterol i formoterol, kao jedini tretman za djecu.

Djeca i adolescenti trebaju koristiti inhalator s odmjerenom dozom s razmaknicom ili komorom za držanje ventila (vidi sliku). Spacer optimizira isporuku lijeka u pluća i minimizira mogućnost nuspojava.

Dojenčad i vrlo mala djeca ponekad mogu koristiti inhalator i spacer ako je pričvršćena maska za dojenčad.

Djeca koja ne mogu koristiti inhalatore mogu primati inhalirane lijekove kod kuće putem maske povezane s nebulizatorom (mali uređaj koji stvara maglicu lijeka pomoću komprimiranog zraka). Inhalatori i nebulizatori jednako su učinkoviti u isporuci lijekova, ali većina roditelja smatra da je inhalator i razmak mnogo praktičniji i lakši za korištenje.

Albuterol se također može uzimati usta, ali ovaj put je manje učinkovit i može imati više nuspojava od udisanja i obično se koristi samo u dojenčadi koja nemaju nebulizator i premlada je da bi koristila inhalator. Djeci s umjereno teškim napadima također se mogu dati kortikosteroidi usta ili injekcija.

Djeca s vrlo teškim napadima liječe se u bolnici s bronhodilatatorima koji se daju u nebulizatoru ili inhalatoru najmanje svakih 20 minuta. Ponekad liječnici koriste injekcije epinefrina ili terbutalina (bronhodilatatora) kod djece s vrlo teškim napadima ako inhalirani lijekovi nisu učinkoviti. Liječnici obično daju kortikosteroidima venu djeci s teškim napadom.

Kronična astma

Liječenje kronične astme sastoji se od

 • Uzimanje inhaliranih kortikosteroida dnevno i eventualno drugih lijekova koji kontroliraju upalu

 • Upotrijebite inhalator prije vježbanja

Dojenčad i djeca mlađa od 5 godina kojima je potrebno liječenje više od 2 puta tjedno, koja imaju trajniju astmu, ili oni kojima prijeti ili često dolazi do teških napada, trebaju primati dnevno protuupalno liječenje inhalacijskim kortikosteroidima. Djeci se također može dati dodatni lijek kao što je modifikator leukotriena (montelukast ili zafirlukast), dugodjelujući bronhodilatator (uvijek pomiješan s inhaliranim kortikosteroidom u kombiniranom inhalatoru) ili kromolin. Lijekovi se s vremenom povećavaju ili smanjuju kako bi se postigla optimalna kontrola simptoma astme kod djeteta i spriječili teški napadi. Ako ti lijekovi ne spriječe teške napade, djeca će možda morati uzimati kortikosteroide na usta. Djeca starija od 5 godina i adolescenti s astmom mogu se liječiti na isti način kao i odrasli (vidi Liječenje napada astme).

Djeca koja imaju napade tijekom vježbanja obično inhaliraju dozu bronhodilatatora neposredno prije vježbanja.

Djeca čija je astma izazvana aspirinom ili drugim nesteroidnim protuupalnim lijekovima (NSAID) moraju izbjegavati korištenje tih lijekova. Ta je reakcija, međutim, vrlo rijetka u djece.

Budući da je astma dugotrajan poremećaj s različitim tretmanima, liječnici rade s roditeljima i djecom kako bi bili sigurni da razumiju poremećaj što je više moguće. Adolescenti i zrela mlađa djeca trebaju sudjelovati u izradi vlastitih planova za liječenje astme i utvrđivanju vlastitih ciljeva terapije za poboljšanje pridržavanja liječenja. Roditelji i djeca bi trebali naučiti kako odrediti težinu napada, kada se koriste droge i mjerač vrha, kada nazvati liječnika i kada otići u bolnicu.

Roditelji i liječnici trebaju informirati školske medicinske sestre, pružatelje skrbi za djecu i druge o djetetovom poremećaju i drogama koje se koriste. Nekoj djeci može se dopustiti da koriste inhalatore u školi po potrebi, a druge mora nadzirati školska medicinska sestra.