Virusni meningitis

Autor: John E. Greenlee, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.

Virusni meningitis je upala slojeva tkiva koja prekrivaju mozak i kralježničnu moždinu (meninge) i prostor ispunjen tekućinom između meninga (subarahnoidni prostor) kada je uzrokovan virusima.

 • Virusni meningitis obično započinje simptomima virusne infekcije kao što su vrućica, opći osjećaj slabosti, glavoboljom i bolovima u mišićima.

 • Kasnije, osobe razvijaju glavobolju i ukočeni vrat, što otežava ili onemogućuje spuštanje brade do prsa.

 • Liječnici će posumnjati na virusni meningitis na temelju simptoma i učiniti lumbalnu punkciju kako bi potvrdili dijagnozu.

 • Ako osoba izgleda teško bolesna, liječi se zbog sumnje na bakterijski meningitisi, dok se ne isključi ta dijagnoza.

 • Ako je uzrok virus humane imunodeficijencije (HIV) ili herpesvirus, koriste se lijekovi učinkoviti protiv tih virusa.

 • Za ostale viruse nema dostupnih učinkovitih lijekova, ali većina se oporavi samostalno unutar nekoliko tjedana.

(Vidi također Uvod u meningitis.)

Mozak i kraježnična moždina pokriveni su s tri sloja tkiva koji se nazivaju meninge. Subarahnoidni prostor nalazi se između srednjeg sloja i unutarnjeg sloja moždane ovojnice, koji prekrivaju mozak i kralježničnu moždinu. Sadrži cerebrospinalnu tekućinu, koja teče između meninga, ispunjava prostore unutar mozga i pomaže ublažavanju udaraca mozga i kralježnične moždine.

Virusni meningitis najčešći je uzrok aseptičnog meningitisa. Aseptični meningitis odnosi se na meningitis koji je uzrokovan bilo čim drugim osim bakterijama koje obično uzrokuju meningitis. Dakle, aseptički meningitis može biti uzrokovan lijekovima, poremećajima koji nisu infekcije, ili drugim organizmima (poput bakterija koje uzrokuju Lajmsku bolest ili sifilis).

Tkiva koja prekrivaju mozak

Unutar lubanje mozak je prekriven s tri sloja tkiva koji se nazivaju meninge:

 • Dura mater (vanjski sloj)

 • Arachnoidea mater (srednji sloj)

 • Pia mater (unutarnji sloj)

Između arahnoidalne membrane i pie mater nalazi se subarahnoidni prostor. Ovaj prostor sadrži cerebrospinalnu tekućinu, koja teče između meninga, ispunjava prostore unutar mozga i pomaže ublažavanju udaraca mozga i leđne moždine.

Uzroci

Najčešći uzroci virusnog meningitisa su

 • enterovirusi, kao što su echovirus i coxsackievirus

Enterovirusi imaju tendenciju da se nalaze u probavnom traktu. Infekcije su vrlo zarazne.

Drugi najčešći uzroci uključuju

 • Herpes simplex virus (HSV), obično tip 2 (HSV-2)

 • Varicella-zoster virus

 • Viruse koji se prenose komarcima (nazivaju se arbovirusi kao što su virus zapadnog Nila, virus St. Louis encefalitisa i virus kalifornijskog encefalitisa

 • Virus limfocitnog horiomeningitisa

 • Virus humane imunodeficijencije (HIV)

Uzroci HSV-2 genitalnog herpesa, spolno prenosive bolesti koja uzrokuje bolne plikove u području genitalija. HSV-2 također može uzrokovati simptome meningitisa. HSV-2 meningitis se obično javlja kada virus prvi zarazi tijelo. Simptomi genitalnog i meningitisa mogu se pojaviti u isto vrijeme. Simptomi meningitisa mogu se pojaviti prije genitalnih simptoma, a neke osobe imaju meningitis, ali nemaju genitalne simptome. Nakon što simptomi nestanu, HSV-2 ostaje u tijelu u neaktivnom stanju. To jest, ne uzrokuje simptome. Međutim, može se ponovno aktivirati (reaktivirati) i uzrokovati simptome. Tako se meningitis zbog HSV-2 može ponavljati.

Virus varicella-zoster uzrokuje vodene kozice. Poput HSV-2, virus varičela-zoster ostaje u tijelu u neaktivnom stanju. Virus možda nikada više neće uzrokovati simptome ili se može ponovno aktivirati mnogo godina kasnije. Kada se ponovno aktivira, uzrokuje herpes zoster i može uzrokovati meningitis. Za razliku od HSV infekcija, koje se mogu ponavljati mnogo puta, zoster se obično pojavljuju samo jednom u životu osobe. Međutim, osobe s oslabljenim imunološkim sustavom (kao što su osobe s HIV infekcijom) mogu imati zoster više od jednom.

Zika virus and Chikungunya virus ponekad uzrokuju meningitis. Oba su virusa nekada bila prisutna u samo nekoliko dijelova svijeta, ali su se sada proširila.

Prijenos virusnog meningitisa

Virusni meningitis se može širiti na nekoliko načina, ovisno o virusu:

 • Širi se kroz krvotok iz infekcije u drugom dijelu tijela (najčešći način)

 • Kontakt sa kontaminiranom stolicom koja se može pojaviti kada zaražene osobe ne peru ruke nakondefekcije ili kada plivaju u javnom bazenu (za enteroviruse)

 • Seksualni odnos ili drugi genitalni kontakt sa zaraženom osobom (za HSV-2 i HIV)

 • Ugriz insekta, kao što je komarac (za virus West Nile, virus St. Louis, virus Zika ili virus Chikungunya)

 • Kapljičnim putem - kroz zrak - udišući virus (za varicella-zoster virus)

 • Kontakt s prašinom ili hranom kontaminiranom urinom ili stolicom zaraženih miševa ili hrčaka za kućne ljubimce (za virus limfocitnog horiomeningitisa)

 • Upotreba zaraženih igala za ubrizgavanje droge (za HIV)

Zbog načina na koji se šire, neki virusi uzrokuju meningitis samo u određenim sezonama.

Simptomi

Virusni meningitis obično započinje simptomima virusne infekcije, kao što su vrućica, osjećaj opće slabosti, kašalj, bolovi u mišićima, povraćanje, gubitak apetita i glavobolja. Međutim, osobe povremeno nemaju simptome.

Kasnije, osobe imaju simptome koji upućuju na meningitis. To znači da obično imaju vrućicu, glavobolju i ukočen vrat. Pokušaj spuštanja brade do prsa uzrokuje bol i može biti neizvediv. Okretanje glave u drugim smjerovima nije tako teško.

Simptomi mogu nalikovati onima kod bakterijskog meningitisa, ali su obično manje teški i razvijaju se i napreduju sporije.

Dijagnoza

 • Lumbalna punkcija i analiza cerebrospinalne tekućine

 • Ponekad kultura i pretrage krvi, drugih tjelesnih tekućina ili stolice

Liječnici će posumnjati na meningitis kada osobe imaju glavobolju, vrućicu i ukočen vrat. Zatim će pokušati utvrditi je li prisutan meningitis i je li uzrokovan bakterijama (što zahtijeva hitno liječenje) ili virusom. Virusni meningitis je vjerojatniji kada su simptomi manje ozbiljni.

Lumbalna punkcija se vrši kako bi se dobio uzorak cerebrospinalne tekućine. Međutim, ako liječnici sumnjaju da je tlak unutar lubanje porastao, prvo se može napraviti kompjuterizirana tomografija (CT) ili magnetska rezonancija (MRI) kako bi se utvrdili uzroci povišenog tlaka (kao što je tumor ili druga masa u mozgu). Lumbalna punkcija pri povišenom tlaku u lubanji može uzrokovati životno ugrožavajuće stanje koje se naziva hernijacija mozga. Nakon što se tlak unutar lubanje snizi ili ako se ne otkrije masa, vrši se lumbalna punkcija.

Lumbalna punkcija vrši se kako bi se dobio uzorak cerebrospinalne tekućine, koji se šalje u laboratorij na analizu. Analiziraju se razine šećera i proteina te broj i vrsta bijelih krvnih stanica u tekućini. Tekućina se kultivira kako bi se provjerilo ima li bakterija i time isključiti ili potvrditi bakterijski meningitis. Tekućina se obično ne uzgaja za viruse, jer je to tehnički teško.

Tehnika lančane reakcije polimeraze (PCR), koja proizvodi mnogo kopija gena, koristi se za identifikaciju enterovirusa, herpesvirusa (kao što su HSV i varicella-zoster) i nekih drugih virusa. Liječnici također analiziraju cerebrospinalnu tekućinu na prisutnost protutijela na određene viruse. Na primjer, otkrivanje protutijela na virus zapadnog Nila u cerebrospinalnoj tekućini ukazuje na infekciju s tim virusom.

Liječnici također ponekad uzimaju uzorak krvi, izlučevina iz nosa ili grla, ili stolicu za kulturu, pregled i / ili, ako je moguće, PCR testiranje. HIV se može dijagnosticirati na temelju rezultata testova antitijela i PCR-a. Mjeri se razina antitijela na druge viruse, a ponekad se ponovno mjeri i nekoliko tjedana kasnije. Povećanje razine antitijela na određeni virus ukazuje da je virus izazvao nedavnu infekciju i tako je vjerojatno bio uzrok nedavnog meningitisa.

Liječenje

 • Aciklovir (antivirusni lijek) za infekciju HSV ili varičela-zoster

 • Antiretrovirusni lijekovi za HIV infekciju

 • Liječenje simptoma

Ako osoba izgleda teško bolesna, liječnici odmah započinju liječenje bez čekanja na rezultate pretrga kako bi utvrdili uzrok. Ove osobe dobivaju antibiotike, dok liječnici nisu sigurni da nemaju bakterijski meningitis, koji, ako se ne liječi, može brzo uzrokovati trajno oštećenje mozga ili živaca ili smrt. Također im se daje aciklovir (antivirusni lijek) u slučaju da je meningitis posljedica infekcije HSV-om ili varičelom-zoster-om.

Nakon što je uzrok otkriven, liječnici po potrebi mijenjaju lijekove.

HIV infekcija liječi se antiretroviralnim lijekovima. Ovi lijekovi sprečavaju HIV (retrovirus) da se razmnožava i umnožava unutar ljudskih stanica. Gotovo uvijek osobe trebaju uzeti kombinaciju nekoliko antiretrovirusnih lijekova. Osobe moraju uzimati ove lijekove do kraja života.

Ako je uzrok HSV ili varičela-zoster infekcija, aciklovir se nastavlja.

Za većinu drugih virusa koji najčešće uzrokuju meningitis, nema djelotvornih lijekova. Međutim, ako osobe imaju uredan imunološki sustav, gotovo se uvijek oporavljaju od tih infekcija.

Simptomi se također liječe. Na primjer, acetaminofen, uziman u usta ili čepić (umetnut u rektum), može smanjiti temperaturu. Lijekovi protiv bolova (analgetici), uzeti prema potrebi, mogu pomoći u kontroli glavobolje.

Prognoza

Većina osoba koje imaju virusni meningitis oporavlja se u roku od nekoliko tjedana. Povremeno, oporavak može potrajati mjesecima, kao što se ponekad događa kada je meningitis uzrokovan virusom zapadnog Nila ili virusom limfocitnog horiomeningitisa.