Pregled uloge kalija u tijelu

Autor: James L. Lewis, III, MD
Urednik sekcije: doc. dr. sc. Dario Rahelić, dr. med.
Prijevod: Stjepan Šimić dr. med.

Kalij je jedan od tjelesnih elektrolita - minerala koji nose električni naboj kada se otope u tjelesnim tekućinama kao što je krv. (Vidi također Pregled elektrolita.)

Većina tjelesnog kalija nalazi se unutar stanica. Kalij je neophodan za normalno funkcioniranje stanica, živaca i mišića.

Tijelo mora održavati razinu kalija u krvi u uskom rasponu. Previsoka razina kalija u krvi (hiperkalijemija) ili preniska (hipokalijemija) mogu imati ozbiljne posljedice kao što je nenormalan srčani ritam ili čak zaustavljanje rada srca (srčani zastoj). Tijelo može koristiti veliki spremnik kalija pohranjen u stanicama kako bi održao konstantnu razinu kalija u krvi.

Jeste li znali...
  • Kalij se izvorno zvao kalium. Tako poremećaji koji uključuju kalij često imaju "kal" u svojim imenima (hipokalemija,- hipokalijemija, hiperkalemija - hiperkalijemija su istoznačnice u hrvatskom jeziku. op. prev.).

Tijelo održava optimalnu razinu kalija tako da uskladi količinu konzumiranog kalija s izgubljenom količinom. Kalij se konzumira u hrani i pićima koja sadrže elektrolite (uključujući kalij) i gube se prvenstveno u mokraći. Neka količina kalija se također gubi kroz probavni trakt i znoj. Zdravi bubrezi mogu prilagoditi izlučivanje kalija kako bi odgovarali promjenama u njegovoj konzumaciji.

Neki lijekovi i određena stanja utječu na kretanje kalija u stanice i iz njih, što uvelike utječe na razinu kalija u krvi.