Sterilizacija

Autor: Frances E. Casey, MD, MPH
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Petra Kejla, dr. med.

Sterilizacija podrazumijeva onesposobljavanje osobe za reprodukciju.

  • Prekidanje cijevi koje prenose spermu ili jajne stanice završava sposobnost reprodukcije.

  • Sterilizaciju treba uvijek smatrati trajnom.

  • Vazektomija je kratak postupak za muškarce, koji se obavlja u ordinaciji.

  • Postupak kod žena (često nazvan podvezivanje jajovoda) je kompliciraniji i može se obaviti pomoću tanke cijevi umetnute kroz mali rez u trbuh ili kroz rez na trbuhu.

U Sjedinjenim Državama, oko jedne trećine svih bračnih parova koji koriste metode planiranja obitelji, osobito ako je žena starija od 30 godina, biraju sterilizaciju. Postupak za muškarce je vazektomija. Za žene, sterilizacija se može obaviti tankom cjevčicom umetnutom kroz male rezove u trbuh (laparoskopija) ili kroz rez u abdomen (minilaparotomija - vidi dolje). Sterilizacija kod žena često se naziva ligacija jajovoda, koja se također odnosi na specifičan postupak sterilizacije, tzv. podvezivanje jajovoda

Sterilizaciju treba uvijek smatrati trajnom. Međutim, ako parovi promijene mišljenje, operacija koja ponovno povezuje ili otvara odgovarajuće cjevčice (tzv. reanastomoza) može se učiniti kako bi se pokušalo vratiti plodnost. Uspjeh djelomično ovisi o tome koji je postupak korišten za sterilizaciju. Manja je vjerojatnost da će reanastomoza biti učinkovita kod muškaraca nego u žena i ne može se učiniti ako se koriste određene procedure koje blokiraju tube. Za parove, stope trudnoće su 45 do 60% nakon reanastomoze u muškaraca i 50 do gotovo 70% nakon reanastomoze kod žena. Ako je reanastomoza neuspješna, koncepcija može biti moguća sa in vitro oplodnjom (umjetna oplodnja).

Sterilizacija za muškarce (vazektomija)

Vazektomija se koristi za sterilizaciju muškaraca. To uključuje rezanje i zatvaranje sjemenovoda (cijevi koje nose spermu iz testisa). Vazektomija koju u poliklinici obavlja urolog traje oko 20 minuta i zahtijeva samo lokalni anestetik. Kroz mali rez na svakoj strani skrotuma, uklonjen je dio svakog sjemenovoda, a otvoreni krajevi cijevi su zatvoreni.

Nakon vazektomije, treba koristiti rezervnu metodu kontracepcije dok se ne potvrdi sterilnost. Obično muškarci ne postaju sterilni sve dok nemaju oko 20 ejakulacija nakon operacije, jer je mnogo sperme pohranjeno u sjemenim mjehurićima. Sterilnost je potvrđena kada laboratorijski test pokaže da je sjemena tekućina iz dvije ejakulacije, obično dobivena 3 mjeseca nakon zahvata, bez sperme.

Komplikacije vazektomije uključuju

  • Krvni ugrušak u skrotumu (u 5% ili manje)

  • Upalni odgovor na curenje sperme

  • Spontana reanastomoza (u manje od 1%)

U spontanoj reanastomozi, prekinute cijevi se ponovno povezuju ili deblokiraju same od sebe, čime se vraća plodnost. Ako dođe do reanastomoze, to se obično događa ubrzo nakon zahvata.

Seksualna aktivnost, uz kontracepciju dok se ne potvrdi sterilnost, može se nastaviti odmah nakon zahvata kako muškarci žele, ali ejakulaciju treba izbjegavati prvih nekoliko dana jer može uzrokovati bol. Oko 1,1% žena zatrudni tijekom 5 godina nakon što je njihov partner steriliziran.

Sterilizacija za žene

Metode koje se koriste za sterilizaciju žena uključuju laparoskopiju, histeroskopiju i mini laparotomiju. Ovi postupci se koriste za prekidanje tijeka jajovoda, koji nose jajne stanice iz jajnika u maternicu. Ili se jajovodi mogu potpuno ukloniti.

Ako su jajovodi u potpunosti uklonjeni tijekom sterilizacije, trudnoća nije moguća. Nakon postupaka koji ne uključuju uklanjanje jajovoda, oko 2% žena zatrudni tijekom prvih 10 godina nakon što su sterilizirane. Otprilike jedna trećina tih trudnoća su izvanmaternične (ektopične) trudnoće koje se razvijaju u jajovodima.

Sterilizacija se može unaprijed planirati i izvršiti kao elektivni kirurški zahvat. Sterilizacija se može obaviti tijekom carskog reza ili 1 do 2 dana nakon vaginalnog porođaja.

Kirurško uklanjanje maternice (histerektomija) također rezultira sterilnošću. Ovaj postupak se obično radi za liječenje poremećaja, a ne kao tehnika sterilizacije.

Laparoskopska sterilizacija

Laparoskopska sterilizacija (podvezivanje tuba) je česta . Ovaj se postupak obavlja u operacijskoj sali. Nakon što se ženama daje opća anestezija, liječnici prave male rezove odmah ispod pupka. Umetnu kameru laparoskop kroz rez te kroz radne kanale uklanjanjaju, podvezuju i / ili prerezuju jajovode na jedan od sljedećih načina:

  • Upotreba elektrokautera (uređaja koji proizvodi električnu struju za rezanje tkiva) da se cijele tube potpuno uklone ili da se zatvori oko 1 inča cca 2 cm svakog jajovoda

  • Primjenom uređaja, kao što su plastične trake ili metalne kopče, blokiraju jajovode ili ih hvataju i držate ih zatvorenima

Nakon laparoskopske sterilizacije, žena obično odlazi kući istog dana. Do 6% žena ima manje komplikacije, kao što je infekcija kože ili bol na mjestu reza ili opstipacija. Manje od 1% ima velike komplikacije, kao što su krvarenje ili bušenje mjehura ili crijeva.

Histeroskopska sterilizacija

Histeroskopska sterilizacija može se obaviti u ordinaciji ili operacijskoj dvorani. Nakon 31. prosinca 2018. poseban uređaj potreban za ovaj postupak neće biti dostupan u SAD-u.

Nisu potrebni rezovi. Koristi se lokalni anestetik s ili bez lijekova za smirenje (sedativi).

Za histeroskopsku sterilizaciju, liječnici umetnu fleksibilnu cijev za gledanje (histeroskop) kroz vaginu i maternicu u jajovode. Zatim se u jajovode uvode zavojnice (mikroinserti) kako bi ih se blokiralo. Zavojnica iritira tkivo u jajovodima, uzrokujući stvaranje ožiljnog tkiva. Ožiljno tkivo blokira tube. Za stvaranje ožiljnog tkiva potrebno je do 3 mjeseca, tako da žene moraju koristiti drugu metodu kontracepcije dok liječnici ne potvrde da su tube blokirane. Žene obično mogu ići kući na dan postupka.

Oko 3 mjeseca kasnije, liječnici potvrđuju da su jajovodi blokirani rendgenskim snimanjem nakon što se kontrastna boja ubrizgava kroz vaginu u maternicu i jajovode (naziva se histerosalpingografija). Ako boja ne izađe na kraj jajovoda, liječnici mogu potvrditi da su tube blokirane.

Obično se ova vrsta sterilizacije ne može poništiti.

Minilaparotomija

Minilaparotomija se ponekad koristi umjesto laparoskopske sterilizacije, obično kada žene žele biti sterilizirane ubrzo nakon što su rodile. Koristi se opći, regionalni ili lokalni anestetik. Žene ne moraju ostati u bolnici duže nego što bi inače ostale nakon rođenja djeteta. Liječnici čine mali rez (oko 1 do 3 inča - 2,5-7 cm) na trbuhu. Zatim obično uklanjaju dio svakog jajovoda. U usporedbi s laparoskopijom, minilaparotomija uzrokuje više bolova, a oporavak traje malo duže.

Mogući problemi

Sterilizacija kod žena uzrokuje nekoliko problema. Oni uključuju