Divertikuli jednjaka

Autor: Kristle Lee Lynch, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Tajana Grenko, dr. med.

Divertikuli jednjaka su patološke vrećice ili džepovi u jednjaku. Rijetko uzrokuju poteškoće pri gutanju i regurgitaciju (vraćanje hrane bez prateće mučnine ili snažnih kontrakcija trbušnih mišića).

  • Uzrok ovisi o vrsti divertikula.

  • Simptomi uključuju izbacivanje netom progutane hrane i otežano gutanje.

  • Dijagnoza se temelji na pasaži jednjaka ili gornjoj endoskopiji.

  • Kada je potrebno, liječenje uključuje operaciju.

Jednjak je šuplja cijev koja spaja grlo (ždrijela) i želudac (Vidi također: Građa i funkcija jednjaka).

Postoji nekoliko vrsta divertikula jednjaka. Svaki od njih ima drugačiji uzrok nastanka, ali mehanizam je vezan uz nekoordinirano gutanje i opuštanje mišića. Mnogi divertikuli povezani su s poremećajima motiliteta (pokretljivosti) jednjaka, kao što su spazam jednjaka i ahalazija.

Zenkerov divertikul (divertikul ždrijela)

Zenkerov divertikul vjerojatno je uzrokovan nedostatkom koordinacije između kretanja hrane iz usta i opuštanja krikofaringealnog mišića (krikofaringealna neusklađenost). Divertikul se postupno puni hranom, koja se može ispljunuti (regurgitirati) kada se osoba sagne ili lagne. Regurgitacija tijekom spavanja može dovesti do udisanja hrane u dišne puteve do pluća što može rezultirati aspiracijskom pneumonijom. Vrećica rijetko postaje toliko velika da uzrokuje otežano gutanje (disfagija) i oticanje vrata.

Divertikul središnjeg dijela jednjaka (trakcijski divertikul)

Ovaj divertikul uzrokovan je upalom prsišta i posljedičnim stvaranjem priraslica koje povlače jednjak u stranu ili pak nastaje kao posljedica poremećaja motiliteta (pokretljivosti) jednjaka. Ukoliko se simptomi jave, vezani su uz podležeći poremećaj peristaltike.

Epifrenični divertikul

Epifrenični divertikul nastaje neposredno iznad dijafragme (mišić koji odvaja prsni koš od trbuha) i obično se javlja uz poremećaj pokretljivosti (npr. ahalazija ili spazam jednjaka). Kao što je slučaj i kod divertikula srednjeg dijela jednjaka, rijetko uzrokuje tegobe, no ukoliko se one jave, posljedica su poremećaja motiliteta u podlozi.

Dijagnoza

  • Pasaža jednjaka / ezofagogram (rendgensko snimanje prilikom gutanja barijeve kaše)

  • Gornja endoskopija (ezofagogastroduodenoskopija)

Sve vrste divertikula jednjaka dijagnosticiraju se aktom gutanja (ezofagogram). Ispitaniku se prije rendgenskog snimanja daje da popije tekući barij, koji ocrtava lumen jednjaka i na taj način čini abnormalnosti vidljivima. Cijela pretraga se može zabilježiti i na videosnimci.

Za potvrdu dijagnoze često se radi gornja endoskopija (ezofagogastroduodenoskopija). Tijekom ezofagoghastroduodenoskopije operater (liječnik) pregledava jednjak pomoću fleksibilne cijevi što se naziva endoskop.

Liječenje

  • Uglavnom bez potrebe za liječenjem

  • U rijetkim slučajevima operacija

Liječenje divertikula u većine pacijenata nije potrebno.

Ukoliko je vrećica divertikula velika, javljaju se teži simptomi koji se mogu riješiti samo kirurškim uklanjanjem divertikula.

Divertikuli povezani s poremećajima motiliteta zahtijevaju liječenje temeljnog poremećaja. Na primjer, ako je Zenkerov divertikul uzrokovan disfunkcijom krikofaringealnog mišića, liječnik će odrezati dio tog mišića (miotomija) u istom aktu kada odstranjuje i divertikul.