Apendicitis ili upala slijepog crijeva (crvuljka)

Autor: Parswa Ansari, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Tajana Grenko, dr. med.

Apendicitis je upala i infekcija crvuljka (laici ga pogrešno nazivaju slijepim crijevom).

 • Začepljenje unutar crvuljka često je razlog razvoja upale i infekcije.

 • Uobičajeni simptomi su bol u trbuhu, povišena temperatura i mučnina.

 • Dijagnoza se postavlja eksplorativnim kirurškim zahvatom ili slikovnim pretragama poput CT-a ili ultrazvuka.

 • Liječenje podrazumijeva kirurško uklanjanje crvuljka i provođenje antibiotske terapije.

(Vidi također Akutna bol u trbuhu.)

Crvuljak je mala cijev u obliku prsta koja se pruža iz debelog crijeva, u blizini mjesta gdje se ono spaja s tankim crijevom. Smatra se da crvuljak posjeduje određenu imonološku funkciju, no nije bitan organ za život čovjeka.

Probavni sustav
 

Upala crvuljka je najčešći uzrok snažne, iznenadne boli u trbuhu i najčešći razlog kirurških zahvata u SAD-u. Više od 5% opće populacije u određenom trenutku razvije upau crvuljka. Najčešće se javlja u adolescenata i osoba do 30 godina starosti, premda je moguća u bilo kojoj dobi.

Razlog upale do danas nije posve jasan. Međutim, u većini slučajeva upalni proces počinje uslijed opstrukcije (začepljenja) crvuljka. Opstrukciju može činiti mali tvrdi komadić stolice (fekalit), strano tijelo ili crijevne gliste. Kao posljedica blokade, crvuljak postaje upaljen i zaražen. Ukoliko se upala ne liječi na vrijeme, crvuljak može puknuti. Puknuće crvuljka može dovesti do stvaranja zaražene nakupine gnoja u trbušnoj šupljine (apsces). Sljedeća moguća komplikacija je upala trbušne maramice (peritonitis) koja se može proširiti na cijelu trbušnu šupčjinu i rezultirati smrću. U žena, zaraza se može proširiti na jajnike i jajovode, a novonastali ožiljci ometaju njihovu prohodnost i čest su uzrok neplodnosti. Puknuće crvuljka može dovesti do širenja bakterija u krvotok i razvoja po život opasno stanja - sepse.

Simptomi

Manje od 50% osoba s apendicitisom ima tipičan razvoj simptoma gdje prvo nastupa bol u gornjem dijelu trbuha ili oko pupka, zatim se razvija mučnina s povraćanjem, a potom nakon nekoliko sati mučnina prolazi i bol se premještaju u donji desni kvadrant trbuha. Kada liječnik pritisne taj dio trbuha, bolesnik osjeća bol; međutim, ona se značajno pojačava nakon popuštanja pritiska (povratna osjetljivost). Povišena temperatura se uglavnom kreće od 37,7°C do 38,3°C (100° do 101° F). Pokretanje i kašljanje povećavaju bol.

Kod mlađih osoba, osobito u dojenčadi i djece, bol može biti proširena na cijeli trbuh, a ne ograničena samo donji desni kvadrant. Kod starijih osoba i trudnica bol može biti manje izražena, a područje manje osjetljivo.

Kada pukne crvuljak, bol se smanji kroz sljedećih nekoliko sati. Nakon toga nastaje peritonitis, a bol i vrućica su izraženiji. Pogoršanje infekcije može dovesti do razvoja šoka.

Jeste li znali...
 • U Sjedinjenim Američkim Državama više od 5% populacije tijekom života razvije apendicitis.

Dijagnoza

 • Liječnički pregled

 • Slikovne pretrage

 • Laparoskopija

 • Krvne pretrage

Liječnik može posumnjati na upalu crvuljka nakon uvida u simptome oboljelog i pregleda njegovog trbuha. Ukoliko postoji visoka sumnja na apendicitis, operativni zahvat se obavlja odmah.

Ako dijagnoza nije jasna, liječnici obično se rade slikovne pretrage poput računalne tomografije (CT) ili ultrazvuka. Ultrazvuk je osobito koristan za pregled djece, gdje je važno ograničiti izloženost zračenju kako bi se smanjio rizik od budućih karcinoma.

Kirurzi pak mogu učiniti laparoskopiju radi pregleda trbušnu šupljinu i određivanja točne dijagnoze.

Krvne pretrage često pokazuju umjereno povećanje broja bijelih krvnih stanica zbog infekcije, no ne postoji specifični biljeg u krvi koji bi upućivao na apendicitis.

Prognoza

Ukoliko se oboljeli operiraju na vijeme, vjerojatnost za smrtni ishod je vrlo niska. Oporavak je uglavnom brz i bez komplikacija te većina bolesnika našušta bolnicu za 1 do 3 dana od operativnog zahvata. Starijim ljudima pak često treba više vremena za oporavak.

Bez operacije ili antibiotske terapije (primjerice, u osoba koje žive u područjima udaljenim od medicinskih centara i bez adekvatne medicinske skrbi), više od 50% oboljelih od apendicitisa umire.

Prognoza je lošija za osobe s puknućem crijeva. Prije nekoliko desetljeća ruptura je gotovo uvijek značila smrt. Kirurški zahvati i antibiotici smanjili su stopu smrtnosti gotovo na nulu, premda je moguće kako će za potpuni oporavak biti potrebne ponovne operacije i duže vremena.

Liječenje

 • Kirurško uklanjanje slijepog crijeva

 • Intravensko davanje tekućine i antibiotika

Operativni pristup je osnovni način za liječenje upale crvuljka. Odgađanje operacije dok uzrok boli u trbuhu nije posve jasan može biti smrtonosno; inficirani crvuljak nerijetko pukne unutar 36 sati od nastupanja simptoma.

Po postavljanju dijagnoze apendicitisa, bolesniku se intravenski daju tekućina i antibiotici, a crvuljak se kirurški uklanja (apendektomija). U slučaju da se tijekom operativnog zahvata uoči kako se ipak ne radi o upali crvuljka, on se svejedno uklanja radi prevencije rizika od budućeg upalnog procesa.

Medicinska struka nedavno je pokazala zanimanje za liječenje upale slijepog crijeva isključivo antibioticima, kako bi se izbjegao ili odgodio operativni zahvat. Iako ovaj pristup može biti uspješan kod nekih bolesnika, potrebno ga je još proučavati, stoga se apendektomija još uvijek smatra prvim izborom liječenja apendicitisa.