Oštećenje jetre uzrokovano lijekovima

Autor: Danielle Tholey, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Anja Radovan, dr. med.

Mnogi lijekovi mogu utjecati na funkcioniranje jetre, oštetiti je ili učiniti oboje. (Vidi također Lijekovi i jetra.)

Neki lijekovi, kao što su statini (koriste se za liječenje visokih razina kolesterola), mogu povećati razine jetrenih enzima i uzrokovati oštećenje jetre (obično manje), ali bez simptoma.

Vrlo malo lijekova oštećuje jetru dovoljno da uzrokuje simptome, kao što su žutica, bolovi u trbuhu, svrbež i sklonost modricama i krvarenju.

Liječnici upotrebljavaju pojam oštećenja jetre uzrokovanu lijekovima (Drug Induced Liver Injury - DILI) kako bi označili bilo kakvo oštećenje jetre uzrokovano lijekovima, bez obzira na to uzrokuje li to simptome ili ne. Ovaj pojam uključuje i oštećenje uzrokovano drugim supstancama, medicinskim biljem, biljkama, i suplementima.

Kod nekih lijekova oštećenje jetre je predvidljivo. Pojavljuje se ubrzo nakon uzimanja lijeka i opovezano je s dozom lijeka. U Sjedinjenim Američkim Državama, takvo oštećenje (često uzrokovano trovanjem acetaminofenom) jedan je od najčešćih uzroka iznenadne pojave žutice, zatajenja jetre, ili oboje. Kod drugih lijekova oštećenje je nepredvidivo. Otkrivena se nakon nekg vremena po uzimanju lijeka i nije povezano s dozom. Rijetko, takva oštećenja rezultiraju ozbiljnim poremećajem jetre.

Ljekovito bilje i jetra

Neke ljekovite biljke sadrže tvari koje mogu oštetiti jetru. Jetra je glavna meta oštećenja jer obrađuje sve što ulazi u usta i proguta se.

Pirolizidinski alkaloidi: Stotine biljaka sadrže pirolizidinske alkaloide, koji mogu oštetiti jetru. To su primjerice razne kineske biljke, boražina, gavez i dr. (Eupatorium). Neka bilja koja se koriste za izradu čajeva sadrže pirolizidinske alkaloide. Ponekad su mlijeko, med i žitarice zagađeni pirolizidinskim alkaloidima, koji se tada nesvjesno konzumiraju.

Pirolizidinski alkaloidi mogu postupno oštetiti jetru ako se dulje vrijeme konzumiraju u malim količinama. Ako se konzumira velika količina, može doći do bržeg oštećenja. Jetrene vene mogu postati začepljene, blokirajući protok krvi iz jetre.

Oboljeli imaju bolove u trbuhu i povraćanje. Tekućina se nakuplja u trbuhu i nogama. S vremenom jetra se ožiljkasto promijeni (ciroza), te može doći do zatajenja jetre, pa čak i smrti.

Preostale biljke: Jetreno oštećenje uzrokuju i biljke Atractylis gummifera, Camellia sinensis, rusa, jin bu huan, ma huang (Ephedra), imela.

Općenito, iječnici preporučuju izbjegavanje svih biljnih dodataka zbog nedostatka sigurnosnih ispitivanja od strane američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) i činjenice da mnoge od tih tvari mogu prouzrokovati oštećenje jetre, pa čak i zatajenje jetre, čak i u osoba koje nemaju nikakvu predliježeću bolest jetre.

Rizični čimbenici

Općenito, smatra se da je rizik od oštećenja jetre lijekovima povećan sljedećim:

 • Dob 18 godina ili više

 • Pretilost

 • Trudnoća

 • Konzumiranje alkohola

 • Genetski sastav koji ljude čini podložnijim učincima lijeka

Konzumiranje alkohola povećava rizik od oštećenja jetre alkohol oštećuje jetru i time mijenja način na koji se lijekovi metaboliziraju. Osim toga, alkohol smanjuje opskrbu tijela antioksidansima koji pomaže u zaštiti jetre.

Klasifikacija

Liječnici kategoriziraju oštećenja jetre izazvana lijekovima na različite načine, kao što je način na koji lijek oštećuje jetru, kako su zahvaćene stanice jetre i koje abnormalnosti jetrenih enzima otkrivaju iz laboratorijskih nalaza. Primjerice, lijekovi mogu oštetiti jetru izravnim oštećenjem jetrenih stanica (hepatocelularno), blokirajući protok žuči iz jetre (kolestatsko) ili oboje.

Lijekovi koji mogu oštetiti jetru

Vrsta lijeka

Primjeri

DIC = diseminirana intravaskularna koagulacija; DOAC = izravni oralni antikoagulans; HIV = virus humane imunodeficijencije; NSAID = nesteroidni protuupalni lijekovi; vWF = von Willebrandov faktor.

antibiotici

Amoksicilin / klavulonska kiselina

klindamicin

eritromicin

nitrofurantoin

rifampin

sulfonamidi

tetraciklini

Trimetoprim / sulfametoksazol

Lijekovi za liječenje tuberkuloze (izoniazid i pirazinamid)

antikonvulzivi

karbamazepin

fenobarbital

fenitoin

valproat

antidepresivi

bupropion

fluoksetin

mirtazapin

paroksetin

sertralin

trazodon

triciklički antidepresivi kao što je amitriptilin

Antifungalni lijekovi

ketokonazol

terbinafine

Antihipertenzivni lijekovi (koji se koriste za liječenje povišenog krvnog tlaka ili ponekad poremećaja bubrega ili srca)

kaptopril

enalapril

irbesartan

lizinopril

losartan

verapamil

Antipsihotički lijekovi

Fenotiazini kao što je klorpromazin

risperidon

Lijekovi za srce

amiodaron

klopidogrel

Hormoni i srodni lijekovi

Anabolički steroidi

Oralni kontraceptivi

estrogeni

Lijekovi protiv bolova

acetaminofen

NSAR

Ostali lijekovi

Akarboza (koristi se za liječenje dijabetesa)

Alopurinol (koristi se za liječenje gihta)

ART lijekovi (koji se koriste za liječenje HIV infekcije)

Baklofen

antihistaminici

Azatioprin (koristi se za sprečavanje odbacivanja presađivanja organa)

Metotreksat

Omeprazol (koristi se za liječenje gastroezofagealnog refluksa)

Statini (koji se koriste za liječenje visokih razina kolesterola)

Mnoge vrste kemoterapije, uključujući inhibitore imunoloških kontrolnih točaka

Ljekovito bilje

Germander

Ekstrakt zelenog čaja

Kava

Energetska pića

simptomi

Simptomi bolesti jetre razlikuju se od općih (kao što je umor, loše opće stanje, mučnine, svrbeža i gubitka apetita) do težih (kao što je žutica, povećana jetra, bol u gornjem desnom dijelu trbuha, zbunjenost, dezorijentiranost i pospanost).

Dijagnoza

 • Liječnička procjena

 • Testovi funkcije jetre

Nakon zaustavljanja uporabe lijeka za koji se sumnja da uzrokuje oštećenje, liječnici ponavljaju testove funkcije jetre. Značajno smanjenje razina jetrenih enzima dodatno podupire dijagnozu oštećenja jetre uzrokovanog lijekom.

Oštećenje jetre uzrokovano lijekovima

Ako se brzo utvrdi oštećenje jetre uzrokovano lijekovima, bolesnici imaju bolju prognozu.

Liječnici pitaju koje lijekove uzimaju kako bi se utvrdilo može li navedeni lijek biti uzrokom oštećenja jetre. Liječnici također obavljaju krvne pretrage kako bi izmjerili razine specifičnih enzima jetre i procijenili koliko dobro funkcionira jetra i je li oštećena (testovi funkcije jetre). Oštećenje jetre uzrokovano lijekom je vjerojatno kada su rezultati testova funkcije jetre tipični za oštećenje jetre koje obično uzrokuje lijek koji osoba uzima. Lijekovi ponekad uzrokuju oštećenja nakon prestanka uzimanja, čak i kada doza nije bila visoka. Stoga je ponekad izrazito teško pa čak i nemoguće odrediti je li lijek uzrok oštećenja jetre.

Drugi uzroci oštećenja jetre

Budući da nijedan test ne može potvrditi dijagnozu, liječnici također provjeravaju i druge uzroke oštećenja jetre. Krvne pretrage za provjeru hepatitisa, autoimunih poremećaja i drugi uzroci. Pritisak na gornji abdomen kako bi se odredila veličina jetre i slikovne metode, kao što su ultrazvuk ili kompjutorizirana tomografija (CT), također mogu pomoći liječnicima da identificiraju druge uzroke oštećenja jetre.

Prevencija

Kada se koriste neki lijekovi koji mogu oštetiti jetru (kao što su statini), liječnici ponekad redovito provode testove krvi kako bi pratili razinu jetrenih enzima. Takvo praćenje može otkriti probleme rano i može pomoći u spriječavanju oštećenja jetre. Kod većine lijekova praćenje razine enzima jetre ne radi se rutinski.

Liječenje

 • Prestanak uzimanja lijeka

 • Primjena antidota, ako je dostupna

 • Ponekad transplantacija jetre

Obično, prestanak uzimanja lijeka rezultira oporavkom. Mogu se koristiti lijekovi za ublažavanje simptoma kao što je svrbež.

Samo nekoliko lijekova ima antidote. Na primjer, acetilcistein se može koristiti kao antidot predoziranju acetaminofenom.

Ako je oštećenje teško, bolesnici se upućuju specijalisti. Transplantacija jetre je ponekad nužna.

Više informacija

 • U.S. Food and Drug Administration: Sometimes Drugs and the Liver Don't Mix