Medicinska nesavjesnost

Autor: Charles Sabatino, JD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Zoran Krišto Legčević, dr. med.

Ljudi mogu tužiti zdravstvene djelatnike ako osjećaju da su ozlijeđeni. Mogu biti uključeni različiti uzroci postupaka i sudski postupci. Međutim, uspješne tužbe zbog nesavjesnog liječenja obično zahtijevaju dokaz sljedećeg:

  • Pružena skrb bila je ispod uobičajenog standarda skrbi koji bi pružali slični liječnici u sličnim okolnostima.

  • Postojao je profesionalni odnos između liječnika i oštećene osobe.

  • Osoba je oštećena zbog odstupanja od standarda skrbi.

(Vidi također Pregled pravnih i etičkih pitanja u zdravstvu.)

Briga o tužbama ponekad vrši pritisak na liječnike da djeluju na načine koji nisu nužno u najboljem interesu njihovih pacijenata. Na primjer, kako bi se izbjegla čak i mala opasnost od tužbe, liječnici mogu naručiti testove ili tretmane koji imaju više rizika nego koristi za pacijenta. Rizici nepotrebnih testova mogu uključivati izloženost zračenju i povremene lažne rezultate testiranja, što može dovesti do daljnjih nepotrebnih testova, od kojih neki mogu imati komplikacije (kao što su ozljede ili izloženost zračenju), ili čak lažnu dijagnozu i nepotrebno liječenje. Ako je mogućnost pronalaženja problema koji zahtijeva liječenje izuzetno mala, rizici testiranja mogu nadmašiti koristi.

Pacijenti trebaju pitati svog liječnika kako bi razgovarali o relativnim koristima i rizicima bilo kojeg testa kao i predloženog liječenja prije poduzimanja akcije. Većina liječnika razumije da je najbolja obrana od tužbi zbog nesavjesnog rada pružanje izvrsne medicinske skrbi i izgradnja bliskih, pouzdanih, suradničkih odnosa sa svojim pacijentima.