Ishemijski hepatitis

Autor: Nicholas T. Orfanidis, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Anja Radovan, dr. med.

Ishemijski hepatitis je oštećenje jetre uzrokovano neodgovarajućom opskrbom krvi ili kisikom.

 • Zatajenje srca ili dišnog sustava može smanjiti dotok krvi ili opskrbu jetre kisikom.

 • Bolesnici mogu osjećati mučninu, povraćati, a jetra može biti osjetljiva i uvećana.

 • Liječnici mogu napraviti slikovnu obradu kako bi pronašli uzrok.

 • Liječnici liječe stanje koje smanjuje dotok krvi u jetru.

(Vidi također Pregled poremećaja jetre u krvnim žilama.)

Kod ishemijskog hepatitisa, stanice jetre su oštećene ili umiru jer jetra ne prima dovoljno krvi ili kisika.

Ishemijski hepatitis razlikuje se od drugih tipova hepatitisa. Obično, "hepatitis" podrazumijeva upalu jetre koja može imati mnogo uzroka, najčešće je to virus (kao što je hepatitis A ili B). Međutim, kod ishemijskog hepatitisa, jetra nije upaljena. Umjesto toga dolazi do smrti jetrenih stanica (nekroza). Termin hepatitis se koristi zato što se tehnički odnosi na bilo koji poremećaj u kojem se jetreni enzimi nazvani aminotransferaze otpuštaju iz oštećenih stanica jetre u krv.

Uzroci

Ishemijski hepatitis razvija se kada se ne zadovolje potrebe jetre za krvlju, kisikom ili oboje.

Smanjen protok krvi u cijelom tijelu je najčešći uzrok za takve nezadovoljene potrebe. Protok krvi može se smanjiti sljedećim:

 • Zatajivanje srca

 • Iznenadni, veliki pad krvnog tlaka (koji može biti uzrokovan masivnim krvarenjem, teškom dehidracijom ili teškom infekcijom u tijelu)

Smanjena razina kisika u tijelu, što može biti posljedica dugotrajnih teških respiratornih poremećaja, također može uzrokovati ishemijski hepatitis.

Povećana potreba za kisikom i krvlju, kao što se događa za vrijeme teške tjelesne infekcije (sepsa), može doprinijeti ishemijskom hepatitisu.

Blokirane krvne žile može uzrokovati ishemiju jetre, ali samo kada su i jetrena arterija i portalna vena sužene ili blokirane. Ishemija se ne razvija kada je samo jedna od tih krvnih žila sužena ili blokirana jer jetra prima krv iz jetrene i portalne vene, a krvna žila koja nije blokirana nastavlja opskrbljivati jetru krvlju.

Najčešći uzrok blokiranih krvnih žila je krvni ugrušak. (Blokiranje krvnim ugruškom naziva se tromboza.) Krvni ugrušci u jetrenoj arteriji mogu imati mnoge uzroke, kao što su sljedeće:

 • Ozljeda krvnih žila (kao što se događa tijekom transplantacije jetre)

 • Ispupčenje (aneurizma) u jetrenoj arteriji

 • Upala arterije (vaskulitis)

 • Kokain (uzrokuje spazam arterije)

 • Kriza srpastih stanica

 • Tumori, određeni medicinski postupci ili infekcije srca (endokarditis) koji uzrokuju embolije - nakupine tvari, kao što je mast ili krvni ugrušak na zidu arterije - da se otrgnu i putuju kroz krvotok i začepe krvnu žilu.

Poremećaji koji povećavaju vjerojatnost zgrušavanja krvi (poremećaji zgrušavanja krvi) mogu uzrokovati začepljenje jetrene arterije ili portalne vene. Ti poremećaji mogu biti naslijeđeni ili stečeni.

Simptomi

Simptomi uključuju mučninu i povraćanje. Jetra mogu biti osjetljiva i povećana. Ako bolesnici već imaju ozbiljne ožiljke na jetri (ciroza), ishemijski hepatitis može uzrokovati zatajenje jetre.

Dijagnoza

 • Testovi funkcije jetre i testovi zgrušavanja krvi

 • Ponekad slikovna obrada

Liječnici sumnjaju na ishemijski hepatitis kada su rezultati testova funkcije jetre (učinjeni kako bi se utvrdilo koliko dobro funkcionira jetra i je li oštećena) i / ili testovi zgrušavanja krvi abnormalni kod bolesnika koji imaju stanje koje može uzrokovati poremećaj.

Ako liječnici posumnjaju na ishemijski hepatitis moraju tražiti uzrok. Na primjer, mogu napraviti slikovnu obradu kako bi provjerili blokadu jetrene arterije. Ti slikovni testovi uključuju ultrazvuk, magnetsku rezonancu (MRI) krvnih žila (magnetska rezonancijska angiografija) i arteriografiju, koja uključuje snimanje rendgenskih zraka nakon što se u arteriju ubrizga kontrastno sredstvo (koje je vidljivo na x-zrakama).

Liječenje

 • Liječenje osnovnog stanja

Liječnici se usredotočuju na liječenje stanja koje smanjuje dotok krvi u jetru. Ako se protok krvi može obnoviti, ishemijski hepatitis obično nestane.