Barotrauma uha

Autor: Richard T. Miyamoto, MD, MS
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Vagić, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Andro Košec, dr. med.

Barotrauma je ozljeda uzrokovana povećanim tlakom zraka, kao što je letenje avionom ili ronjenje. Barotrauma može uzrokovati bol u uhu ili oštećenje bubnjića.

Bubnjić razdvaja zvukovod i srednje uho. Ako se tlak zraka u zvukovodu u odnosu na tlak u srednjem uhu brzo mijenja ili je nejednak, bubnjić se može oštetiti. U normalnim uvjetima, Eustahijeva cijev, koja povezuje srednje uho i stražnji dio nosa, pomaže u održavanju jednakog pritiska s obje strane bubnjića tako da vanjski zrak ulazi u srednje uho. Kada se vanjski tlak zraka naglo promijeni - na primjer, za vrijeme izrona ili spuštanja aviona ili tijekom dubokog zarona- zrak se mora kretati kroz Eustahijevu cijev kako bi se izjednačio pritisak u srednjem uhu. (Vidi također barotrauma.)

Ako je Eustahijeva cijev djelomično ili potpuno blokirana zbog ožiljaka, tumora, infekcije, prehlade ili alergije, zrak se ne može kretati u srednje uho. Rezultirajuća razlika tlaka uzrokuje bol i često gubitak sluha te može izazvati ozljedu bubnjića ili čak uzrokovati njegovo pucanje i krvarenje. Ako je razlika u tlaku vrlo velika, ovalni prozor (ulaz u unutarnje uho iz srednjeg uha) također može puknuti, dopuštajući tekućini iz unutarnjeg uha da procuri u srednje uho (perifimfatička fistula). Gubitak sluha ili vrtoglavica koji se javlja tijekom zarona u more (najčešće s bocama) ukazuje na pojavu takvog oštećenja. Isti simptomi koji se javljaju tijekom izrona ukazuju na to da je u unutarnjem uhu nastao zračni mjehur.

Eustahijeva cijev: održavanje izjednačenog tlaka zraka

Eustahijeva cijev pomaže u održavanju jednakog tlaka zraka na obje strane bubnjića tako što vanjski zrak ulazi u srednje uho. Ako je Eustahijeva cijev blokirana, zrak ne može doći do srednjeg uha, pa se tlak tamo smanjuje. Kada je tlak zraka niži u srednjem uhu nego u zvukovodu, bubnjić se izbočuje prema unutra. Razlika u tlaku može uzrokovati bol, modricu ili perforaciju bubnjića.

Prevencija

Osobe koje imaju infekciju ili alergiju mogu osjetiti nelagodu kada lete u avionu ili rone. Takve aktivnosti treba izbjegavati dok se infekcija ili alergija ne umire. Međutim, ako su ove aktivnosti neophodne, dekongestivi, kao što su kapi za nos ili sprej za nos aplicirane 30 do 60 minuta prije aktivnosti, ublažavaju kongestiju i pomažu u otvaranju Eustahijevih cijevi, izjednačavajući pritisak na bubnjiće.

Liječenje

  • Manevri za ublažavanje pritiska

Kada nagle promjene tlaka izazovu osjećaj punine ili boli u uhu, često se pritisak u srednjem uhu može izjednačiti, a nelagoda se može smanjiti pomoću nekoliko manevara. Ako se vanjski tlak smanjuje, kao prilikom leta avinom, osoba treba pokušati disati otvorenim ustima, zijevati, žvakati ili gutati. Svaka od ovih mjera može otvoriti Eustahijevu cijev i omogućiti izlazak zraka iz srednjeg uha. Ako se vanjski tlak povećava, kao što je prilikom spuštanja aviona ili zarona dublje pod vodu, osoba treba zatvoriti nos, držati usta zatvorena i pokušati lagano puhati kroz nos, kako bi se Eustahijeve tube otvorile. To će potaknuti protok zrak kroz blokiranu Eustahijevu cijev.

Ako ljudi imaju perilimfatičku fistulu, može biti potrebna operacija.