Nuklearnomedicinske pretrage probavnog trakta

Autor: Jonathan Gotfried, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Filip Brusić, dr. med.

Nuklearnomedicinske pretrage su pretrage koje uključuju upotrebu bezopasnih radioaktivnih materijala (). Radioaktivni materijali se uzimaju kao dio obroka, s pićem ili se daju putem vene (intravenski). Mala količina zračenja koju emitiraju ovi materijali koristi se za izradu slika unutarnjih struktura. Nakon unosa tih tvari u tijelo, liječnici uz pomoć posebnog uređaja ili kamere (gama kamere)koji mogu očitati zračenje utvrđuju gdje se u tijelu nalaze radioaktivne tvari. Postoje različite vrste nuklearnomedicinskih pretraga tijekom koji se koriste različite radioaktivne tvari ovisno o svrsi pretrage i dijelu tijela koji treba snimiti.

Snimanje pražnjenja želuca

Svrha ove pretrage je utvrditi kojom se brzinom prazni želudac. Osobe čiji se želudac slabije ili sporije prazni imaju poremećaj koji se naziva gastropareza. Taj poremećaj može uzrokovati simptome kao što su mučnina, povraćanje ili osjećaj punine i sitosti nakon jela manjeg obroka.

Pretraga se izvodi tako da pacijent popiju piće ili pojedu obrok koji sadrži manju količinu radioaktivnog materijala. Potom se gama kamerom prati kojom brzinom materijal prolazi kroz želudac. Budući da ovaj test ne može razlikovati radi li se o blokadi ili o gastroparezi, potrebno je provesti daljnje pretrage ako je pražnjenje želuca usporeno. Ovom se pretragom također može utvrditi kako pacijenti reagiraju na lijekove za ubrzavanje pokreta crijeva (motiliteta). Radi se o lijekovima koji stimuliraju kretanje sadržaja kroz crijevo kao što su, primjerice, metoklopramid i eritromicin.

Snimka krvarenja

Nuklearnomedicinske pretrage se ponekad koriste za određivanje mjesta krvarenja iz probavnog sustava.

Za ovo skeniranje, radioaktivni materijal je vezan za crvene krvne stanice ili drugi materijal koji se ubrizgava u krvotok. Gama kamera može pokazati dio trbuha gdje stanice s oznakom radioaktivnosti cure iz crijeva, što ukazuje na mjesto krvarenja. This scan is useful mainly for people who have brisk bleeding in the digestive tract and who are not good candidates for endoscopy or for people who have bleeding but whose bleeding source has not been found with other diagnostic tests.

Meckelova pretraga

Meckelova pretraga se izvodi da bi se otkrili uzroci poremećaja tankog crijeva, kao što je, na primjer, Meckelov divertikul.

Za ovu pretragu, radioaktivni materijal se ubrizgava u venu. Radioaktivna tvar se nakuplja u stanicama Meckelovog divertikula, koji se zatim može vidjeti pomoću gama kamere.