Pregled virusnih infekcija

Autor: The Manual's Editorial Staff
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Nina Vrsaljko, dr. med.

Virus je mali živi organizam. Virusi su tako mali da ih se može vidjeti samo s najsnažnijim mikroskopima. Zato se nazivaju mikroorganizmima (mikro znači vrlo mali). Ostali česti mikroorganizmi uključuju bakterije. Virusi su mnogo manji od bakterija.

Za razliku od bakterija, virusi se ne mogu sami reproducirati. Zato, kada virusi uđu u vaše tijelo, oni preuzimaju određene stanice i koriste strukture tih stanica da naprave više kopija virusa. To obično uzrokuje oštećenje i smrt stanice. Međutim, neki virusi mogu ostati unutar stanica dugo vremena bez da ih ubiju.

Postoje tisuće različitih virusa. Neki virusi su zarazni za ljude. Neki virusi su zarazni samo za životinje. Samo nekoliko virusa je zarazno i za ljude i životinje.

Što je virusna infekcija?

Virusna infekcija je bolest koju uzrokuje virus.

  • Virusi mogu ući u vaše tijelo udisanjem zraka, spolnim odnosom, dodirivanjem površina/stvari koje na sebi imaju virus ili ugrizom kukca poput komarca ili krpelja.

  • Virusi obično inficiraju samo jednu vrstu stanice - na primjer, virus koji uzrokuje prehladu inficira samo stanice u nosu, ustima i grlu.

  • Kada se zarazite virusom, vaše bijele krvne stanice ga napadaju - te se stanice također sjećaju kako se boriti ako isti virus ponovno uđe u vaše tijelo.

  • Mnogi virusi čine vas bolesnima ubrzo nakon što ih dobijete, a zatim nestanu.

  • Ipak, neki virusi ne nestanu i mogu vas činiti bolesnima dugo vremena nakon infekcije (npr HIV i herpesvirusi).

  • Antibiotici ,koji liječe bakterijske infekcije, ne mogu liječiti virusne infekcije.

Neki virusi mijenjaju način na koji stanice funkcioniraju, što može dovesti do raka. Na primjer, virusi hepatitisa B i C mogu dovesti do raka jetre. HPV (humani papiloma virus) može dovesti do raka grlića maternice.

Kako liječnici znaju imam li virusnu infekciju?

Liječnici mogu utvrditi imate li neke uobičajene virusne infekcije na temelju vaših simptoma. Također mogu učiniti:

  • krvne pretrage

  • Kulture (kada liječnici uzmu uzorak iz vašeg tijela i pokušaju iz njega uzgajati klice u laboratoriju)

Kako liječnici liječe virusne infekcije?

Liječnici obično ne mogu učiniti mnogo za liječenje mnogih virusa. Uglavnom će predložiti lijekove za liječenje vaših simptoma i pomoći vam da se bolje osjećate. Na primjer, ako imate začepljen nos, liječnici vam mogu reći da uzmete dekongestive.

Za neke viruse liječnici vam mogu dati antivirusni lijek. Antivirusni lijekovi koriste se samo za nekoliko virusa, uključujući:

Antibiotici su lijekovi koji ubijaju bakterije. Antibiotici ne ubijaju viruse.

Kako mogu spriječiti virusne infekcije?

  • Dobro pazite na svoje zdravlje - na primjer, često perite ruke sapunom i vodom i prakticirajte zaštićene spolne odnose.

  • Cijepite se preporučenim cjepivima

Cjepiva podučavaju vaš imunološki sustav kako se boriti protiv određenih infekcija. Obično cjepiva dobivate prije nego što ste izloženi infekciji. Ali za neke viruse možete dobiti cjepivo i nakon nakon izloženosti. Ova cjepiva sadrže antitijela (imunoglobuline) koji pomažu u borbi protiv virusa. Na primjer, postoje imunoglobulinska cjepiva za: