Tropska spastična parapareza / Mijelopatija povezana s HTLV-1 (TSP/HAM)

Autor: Michael Rubin, MDCM
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: Berislav Ruška, dr. med.

Tropska spastična parapareza / Mijelopatija povezana s HTLV-1 (TSP/HAM) je sporo napredujući poremećaj kralježnične moždine uzrokovan humanim T-limfotropnim virusom 1 (HTLV-1).

 • Virus se širi seksualnim kontaktom, upotrebom ilegalnih intravenskih droga, kontaktom s krvi ili dojenjem.

 • Oboljeli imaju slabost, ukočenost i mišićne grčeve u nogama, što otežava hodanje, a mnogi imaju i urinarnu inkontinenciju.

 • Kako bi dijagnosticirali poremećaj, liječnici ispituju o mogućem izlaganju virusu te rade magnetsku rezonanciju, lumbalnu punkciju i testiranja krvi.

 • Lijekovi, kao što su kortikosteroidi, mogu pomoći, a grčevi se liječe mišićnim relaksansima.

(Vidi također Pregled poremećaja kralježnične moždine.)

Humani T-limfotropni virus 1 (HTLV-1) je virus sličan virusu humane imunodeficijencije (HIV)- virusu koji uzrokuje AIDS. Virus HTLV-1 može uzrokovati određene vrste leukemije i limfoma (vrste raka bijelih krvnih stanica).

HTLV-1 se prenosi putem

 • Seksualnog kontakta

 • Upotrebe ilegalnih droga koje se ubrizgavaju u venu (intravenski).

 • Kontakta s krvi

Može se prenijeti s majke na dijete dojenjem. Najčešći je među prostitutkama, intravenskim ovisnicima, osobama na hemodijalizi i ljudima iz određenih područja kao što su područja blizu ekvatora, južnog Japana i dijelova Južne Amerike.

Sličan poremećaj može biti posljedica infekcije sličnim virusom, humanim T-limfotropnim virusom 2 (HTLV-2).

Virus preživljava u bijelim krvnim stanicama. Budući da cerebrospinalna tekućina sadrži bijele krvne stanice, može se oštetiti kralježnična moždina. Upala se razvija u kralježničnoj moždini i oštećuje puteve koji prenose signale o boli, temperaturi i položaju uz kralježničnu moždinu do mozga i one koji nose signale od mozga niz kralježničnu moždinu do mišića. Oštećenje kralježnične moždine više je rezultat reakcije tijela na virus nego od samog virusa.

Simptomi

Mišići u obje noge postupno slabe. Oboljeli mogu ne osjećati vibracije u stopalima i mogu izgubiti osjećaj gdje su im stopala i prsti (pozicijski osjet). Osjećaju ukočenost u udovima, pokreti im postaju nespretni, a hodanje može postati teško. Mišićni spazmi u nogama su česti, kao što je čest i gubitak kontrole nad mjehurom (urinarna inkontinencija).

Tropska spastična parapareza / mijelopatija povezana s HTLV-1 obično napreduje tijekom nekoliko godina.

Dijagnoza

 • Procjena rizika izloženosti osobe

 • Magnetska rezonancija

 • Testovi za provjeru prisutnosti virusa u krvi i cerebrospinalnoj tekućini

Dijagnoza tropske spastične parapareze / mijelopatije povezane s HTLV-1 obično se temelji na simptomima i riziku osobe da bude izložena virusu. Stoga liječnik može pitati osobe o njihovim seksualnim kontaktima i uporabi ilegalnih intravenskih droga.

Uzorci krvi i cerebrospinalne tekućine, dobiveni lumbalnom punkcijom, testiraju se na dijelove virusa ili protutijela na virus. (Protutijela su stvorena od strane imunološkog sustava za obranu od određenog napadača, kao što je HTLV-1.)

Magnetska rezonancija (MR) mozga i kralježnične moždine radi se radi provjere abnormalnosti kao što je degeneracija kralježnične moždine i provjera drugih mogućih uzroka simptoma.

Liječenje

 • Interferon alfa, imunoglobulini i/ili kortikosteroidi

 • Za spazme, mišićni relaksansi

Nijedno liječenje nije dokazano kao djelotvorno za tropsku spastičnu paraparezu / mijelopatiju povezanu s HTLV-1. Međutim, interferon alfa (antivirusni lijek), intravenski imunoglobulini, i/ili kortikosteroidi mogu usporiti progresiju poremećaja i smanjiti onesposobljenost i bolove. (Intravenski imunoglobulini su pročišćena otopina protutijela dobivenih od dobrovoljnih darivatelja i daju se venski).

Spazmi se mogu liječiti mišićnim relaksansima kao što su baklofen ili tizanidin.