Infrapatelarni tendinitis

Autor: Frank Pessler, MD, PhD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Slaven Abdović, dr. med.

Infrapatelarni tendinitis je upala tetive ispod patele uzrokovana prekomjernim naporom koljena.

Tetive su čvrste trake vezivnog tkiva koje povezuju svaki kraj mišića s kostima. Tendinitis je upala u području tetiva. (Vidi također Pregled nasljednih poremećaja vezivnog tkiva.)

Infrapatelarni tendinitis tipično pogađa djecu u dobi od 10 do 13 godina. Najčešće se javlja uslijed ozljeda zbog fizičkih aktivnosti koje zahtijevaju skakanje i ponavljajuće korištenje koljena kao što su klizanje, košarka ili odbojka. Prekomjerni napori koljenskog zgloba uzrokuju vrlo male razderotine i upalu u području tetiva.

Ovaj poremećaj uzrokuje bol u koljenu i bolnu osjetljivost tetiva u području ispod koljena. Bol je najizraženija prilikom ispravljanja koljena dok se penjemo stepenicama, skačemo ili radimo vježbe koje opterećuju koljena.

Liječnik postavlja dijagnozu infrapatelarnog tendinitisa temeljem simptoma djeteta i rezultatima fizikalnog pregleda, ali može preporučiti magnetsku rezonanciju (MR) kako bi se jasnije pokazao opseg ozljede.

Kako bi se ublažila bol, djeci se preporučuje smanjiti sportske aktivnosti, uzimati nesteroidne protuupalne lijekove (primjerice ibuprofen) i krenuti s fizikalnom terapijom. Uporna bol se može liječiti kirurškim zahvatom, ali to obično nije potrebno.