Pregled poremećaja filtracijske funkcije bubrega

Autor: Frank O'Brien, MD
Urednik sekcije: Alen Babacanli, dr. med.
Prijevod: Antonija Jazvac, dr. med.

Svaki bubreg sadrži oko milijun filtracijskih jedinica (glomerula). Glomeruli se sastoje od brojnih mikroskopskih nakupina sitnih krvnih žila (kapilara) s malim porama. Ove krvne žile su oblikovane tako da propuštaju tekućinu iz krvotoka u sustav minijaturnih cjevčica (tubula). Tubuli izlučuju i reapsorbiraju kemikalije i tvari iz tekućine kako bi se stvorila mokraća. Mokraća zatim odlazi iz malih tubula u sve veće dok ne napusti bubreg. U normalnim okolnostima ovaj filtracijski sustav propušta tekućinu i male molekule u tubule (ali gotovo ništa od proteina i krvnih stanica —sindrom asimptomatske proteinurije i hematurije). Bolesti koje pogađaju bubrege mogu se podijeliti u tri kategorije ovisno o načinu na koji djeluju na različite dijelove bubrega:

  • Glomerulonefritis (ili nefritički sindrom) je upala glomerula koja uzrokuje propuštanje krvnih stanica i proteina kroz kapilare glomerula u mokraću. Ponekad je nasljedni (tada se naziva nasljedni nefritis).

  • Nefrotski sindrom javlja se kada oštećenje kapilara u glomerulima uzrokuje curenje proteina u urin.

  • Tubulointersticijski nefritis je upala tubula i / ili tkiva koja okružuju tubule (intersticij).

Neki poremećaji imaju obilježja glomerulonefritisa i nefrotskog sindroma.

Postoji i posebni poremećaj koji se zove refluksna nefropatija, a koji nastaje zbog refluksa (povrata) urina iz mokraćnog mjehura prema bubregu, što povećava rizik od infekcije mokraćnih puteva te može uzrokovati upalu i stvaranje ožiljaka na bubrezima.

Pregled mokraćnog sustava
 

Glomerulonefritis, nefrotski sindrom i tubulointersticijski nefritis nisu specifični poremećaji, već kategorije poremećaja. Mnogi specifični poremećaji spadaju u neku od ovih kategoriju, a također brojna druga stanja mogu uzrokovati poremećaje koji se mogu svrstati u neku od kategorija. Na primjer, membranoproliferativni glomerulonefritis je upala stanica koje čine filtracijski sustav bubrega uzrokovana imunološkim odgovorom. Imunološki odgovor može biti uzrokovan nekim od autoimunih poremećaja, kao što je sistemski eritematozni lupus (SLE), ili infekcijom, ili čak rakom.

U glomerulonefritisu, upala je često rezultat abnormalne imunološke reakcije. Ovakva reakcija može se dogoditi na dva načina:

  • Antitijela (proteini koje tijelo proizvodi za napad na specifične molekule nazvane antigeni) mogu se vezati izravno na stanice bubrega ili molekule zarobljene u njima i uzrokovati upalu.

  • Antitijela se vežu za antigene izvan bubrega i nastaju kompleksi antigena i antitijela (ili imunokompleksi) koji se krvotokom prenose do bubrega te zarobljavaju u glomerulima, uzrokujući upalu.

Ako se ošteti dovoljno glomerula, slabi funkcija bubrega. Kao rezultat toga, smanjuje se proizvodnja urina i otpadne tvari se nakupljaju u krvi. Također, kada je oštećenje jako, nakupljaju se upalne stanice i oštećene glomerularne stanice te pritišću kapilare unutar glomerula i ometaju filtraciju. Mogu nastati ožiljci koji također narušavaju funkciju bubrega i smanjuju proizvodnju urina. U nekim slučajevima u malim krvnim žilama mogu nastati sitni krvni ugrušci (mikrotrombi), što dodatno smanjuje funkciju bubrega. Rijetko, glomerulonefritis može biti posljedica nasljednog poremećaja. U drugim slučajevima, uzrokovan je upalom krvnih žila (vaskulitis).

Nefrotski sindrom uzrokuje propuštanje velike količine proteina iz krvi u urin. Ovo propuštanje može biti uzrokovano oštećenjem glomerula upalnim ili neupalnim procesima. Kod upalnih procesa pojavljuju se crvene krvne stanice (eritrociti) u mokraći. Nefrotski sindrom uzrokovan upalom stoga ima karakteristike slične onima kod glomerulonefritisa. Kod neupalnih procesa u urinu se ne pojavljuju crvene krvne stanice. Neki oblici nefrotskog sindroma mogu biti teški. Glomeruli se pretvaraju u ožiljke i dolazi do zatajenja bubrega (teškog oštećenja bubrežne funkcije). Kod lakših oblika nefrotskog sindroma, funkcija bubrega blago slabi.

Tubulointersticijski nefritis često je rezultat toksične ili alergijske reakcije na lijek. U zahvaćenom bubregu nalaze se bijele krvne stanice (leukociti) ili ožiljno tkivo. Infekcija bubrega (pijelonefritis) također može uzrokovati tubulointersticijski nefritis. Kada upala ošteti tubule i okolno tkivo, bubrezi više ne mogu obavljati svoje normalne funkcije, kao što je koncentriranje urina, zbog čega nastaje prerazrijeđeni urin. Također mogu postati nesposobni izlučiti otpadne tvari iz tijela ili regulirati izlučivanje kiselina, natrija i drugih elektrolita, kao što je kalij. Ako je oštećenje teško i zahvaća oba bubrega, nastaje zatajenje bubrega.

Više informacija

  • American Kidney Fund: Opsežne informacije o bubrežnim bolestima, od prevencije preko života s transplantiranim bubregom i pristupa financijskoj pomoći koja se temelji na potrebama

  • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK): Opće informacije o bubrežnim bolestima, uključujući istraživačka otkrića, statistiku i programe zdravlja i zdravlja u zajednici