Anemija tijekom trudnoće

Autor: Lara A. Friel, MD, PhD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Omazić, dr. med.

Anemija se javlja u trećini žena u trećem tromjesečju. Najčešći uzroci anemije su

(Vidi također Anemija.)

Ako žene imaju nasljednu anemiju (kao što je bolest srpastih stanica, bolest hemoglobina SC, ili neke talasemije), rizik od problema se povećava tijekom trudnoće. Ako su žene izložene povećanom riziku od bilo kojeg od ovih poremećaja zbog rase, etničke pripadnosti ili obiteljske povijesti, testove krvi za provjeru poremećaja prije porođaja se rutinski rade pretrage iz krvi kojima se provjerava prisutnost ovih poremećaja. Uzorkovanje korionskih resica ili amniocenteza se mogu raditi kako bi se provjerila prisutnost ovih poremećaja kod fetusa.

Simptomi

Kada se anemija razvije, krv ne može nositi onoliko kisika koliko bi inače mogla. U početku, anemija ne uzrokuje nikakve simptome ili samo blage simptome, kao što su umor, slabost i ošamućenost. Zahvaćene žene mogu izgledati blijedo. Ako je anemija ozbiljna, puls može biti brz i slab, žene se mogu onesvijestiti, a krvni tlak može biti nizak.

Ako anemija traje, može doći do sljedećeg:

 • Fetus možda neće primiti dovoljno kisika, koji je potreban za normalan rast i razvoj, osobito mozga.

 • Trudnice mogu postati pretjerano umorne i kratkog daha.

 • Povećava se rizik od prijevremenog poroda.

Krvarenje koje se obično događa tijekom prvog i drugog porođajnog doba može opasno pogoršati anemiju kod ovih žena. Također, žene s anemijom imaju veću vjerojatnost da razviju infekcije nakon poroda.

Dijagnoza

 • Krvne pretrage

Anemija se obično otkrije kada liječnici naprave rutinsku kompletnu krvnu sliku obično na prvom pregledu nakon što je trudnoća potvrđena.

Liječenje

 • Liječenje anemije

 • Za ozbiljne simptome, transfuzije

Mjere za ispravljanje anemije tijekom trudnoće ovise o uzroku (vidi dolje).

Jesu li su potrebne transfuzije krvi ovisi o tome jesu li prisutno slijedeće:

 • Ozbiljni simptomi, kao što su ošamućenost, slabost i umor.

 • Anemija utječe na disanje ili srce.

Anemija zbog nedostatka željeza ili folata

Nedostatak željeza je uzrok anemije tijekom trudnoće u oko 95% slučajeva. Anemiju zbog nedostatka željeza obično uzrokuje

 • Nedovoljna konzumacija željeza u prehrani (osobito kod adolescentica)

 • Menstruacija

 • Prethodna trudnoća

Žene svaki mjesec tijekom menstruacije normalno i redovito gube željezo. Količina željeza izgubljena tijekom menstruacije je otprilike ista kao i količina koju žene obično konzumiraju svaki mjesec. Žene, stoga, ne mogu pohraniti mnogo željeza.

Za proizvodnju crvenih krvnih stanica u fetusu, žena mora uzimati dvostruko veću količinu željeza nego inače. Kao rezultat toga, često se javlja nedostatak željeza i posljedična anemija.

Nedostatak folata (folne kiseline) također može uzrokovati anemiju u trudnoći. Nedostatak folata povećava rizik da će dijete imati defekt mozga ili kralježnične moždine (defekt neuralne cijevi), kao što je spina bifida.

Krvne pretrage mogu potvrditi dijagnozu anemije zbog nedostatka željeza ili anemije zbog nedostatka folata.

Anemija se obično može spriječiti ili liječiti uzimanjem dodataka željeza i folata tijekom trudnoće. Ako trudnica ima manjak željeza, novorođenčetu se običnu obično daju dodaci željeza. Uzimanje dodataka folata prije trudnoće i tijekom trudnoće smanjuje rizik od oštećenja neuralne cijevi.

Bolest srpastih stanica

Osim što uzrokuje simptome anemije, bolest srpastih stanica povećava rizik od sljedećeg za vrijeme trudnoće:

Iznenadni, teški napad boli, nazvan krizom srpastih stanica, može se pojaviti tijekom trudnoće kao i u bilo koje drugo vrijeme. Što je ozbiljnija bolest srpastih stanica prije trudnoće, to je veći rizik od zdravstvenih problema za trudnicu i fetus, a veći je i rizik smrti za fetus tijekom trudnoće. Anemija srpastih stanica gotovo se uvijek pogoršava kako trudnoća napreduje.

Ako se redovito daju transfuzije krvi, manje je vjerojatno da će žene koje imaju bolest srpastih stanica razviti krizu srpastih stanica, ali postoji veća vjerojatnost da će odbaciti transfudiranu krv. Ovo stanje, nazvano aloimunizacija, može biti opasno po život. Također, transfuzije trudnicama ne smanjuju rizik za fetus. Stoga se transfuzije koriste samo u slučaju sljedećeg:

 • Anemija uzrokuje simptome, zatajenje srca ili tešku bakterijsku infekciju.

 • Ozbiljni problemi poput krvarenja ili infekcije krvi (sepse) tijekom prvog i drugog porođajnog doba.

Ako se pojavi kriza srpastih stanica, žene se tretiraju kao što bi bile i da nisu trudne. Hospitaliziraju se i daju se intravenske tekućine, kisik i lijekovi za olakšanje boli. Ako je anemija jaka, daju se transfuzije krvi.