Galaktoreja

Autor: Ian M. Chapman, MBBS, PhD
Urednik sekcije: doc. dr. sc. Dario Rahelić, dr. med.
Prijevod: Stjepan Šimić dr. med.

Galaktoreja je proizvodnja majčinog mlijeka kod muškaraca ili kod žena koje ne doje.

  • Najčešći uzrok galaktoreje je tumor u hipofizi.

  • Galaktoreja može uzrokovati neočekivanu proizvodnju mlijeka i neplodnost kod muškaraca i žena.

  • Dijagnoza se temelji na mjerenju razine hormona prolaktina u krvi.

  • Slikovne metode mogu biti učinjeei kako bi se potražio uzrok.

  • Kada lijekovi ne zaustavljaju proizvodnju prolaktina ili ne smanjuju tumor, može se napraviti operacija ili ponekad radioterapija.

(Vidi također Pregled hipofize.)

Najčešći uzrok galaktoreje u oba spola je tumor koji izlučuje prolaktin (prolaktinom) u hipofizi. Prolaktin je hormon koji stimulira dojke da proizvode mlijeko.

Prolaktinomi su obično vrlo mali kada se prvi put dijagnosticiraju. Oni su veći u muškaraca nego u žena, vjerojatno zato što kasnije dolazi do pojave kliničke slike. Tumori neposredno iznad hipofize koji ne proizvode prolaktin mogu povećati izlučivanje prolaktina ako komprimiraju držak hipofize. Komprimiranje drška može spriječiti hormon dopamin da dođe do hipofize, gdje to obično djeluje na smanjenje produkcije prolaktina.

Prekomjerna proizvodnja prolaktina i razvoj galaktoreje također mogu biti izazvani lijekovima uključujući fenotiazine, određene lijekove za visoki krvni tlak (osobito metildopa), opioide i pilule za kontracepciju te određenim poremećajima izvan hipofize. Takvi poremećaji uključuju slabu aktivnost štitne žlijezde (hipotireoza), kroničnu bolest bubrega, bolesti jetre i određene karcinome pluća.

Jeste li znali?
  • Galaktoreja se može pojaviti i kod žena i kod muškaraca.

Simptomi

Iako neočekivana proizvodnja mlijeka može biti jedini simptom prolaktinoma, kod mnogih žena također izostaje menstruacija (amenoreja) ili imaju manje učestale menstruacije. Žene s prolaktinom često imaju nisku razinu estrogena što može dovesti do suhoće rodnice a time i do nelagode tijekom spolnog odnosa. Neke žene (i rijetki muškarci) imaju problema sa neplodnošću, a oko dvije trećine muškaraca s prolaktinom gube interes za spolnim odnosom(smanjen libido) i imaju erektilnu disfunkciju. Neke žene također imaju smanjen libido i hirzutizam (prekomjerni rast dlaka na licu i tijelu). Visoka razina prolaktina može uzrokovati neplodnost i kod muškaraca i kod žena.

Kada je prolaktinom veliki, on može pritisnuti živce mozga koji se nalaze odmah iznad hipofize uzrokujući glavobolju ili slijepilo u određenim vidnim poljima.

Dijagnoza

  • Mjerenje razine prolaktina u krvi

  • Kompjutorizirana tomografija ili magnetska rezonanca

Na dijagnozu se najčešće sumnja kod žena kada je menstruacija smanjena ili odsutna ili kada je laktacija neočekivana. Također se sumnja postavlja kod muškaraca s smanjenim libidom i smanjenom razinom testosterona u krvi, a koji proizvode mlijeko u mliječnim žlijezdama.

Potvrđuje se pronalaženjem visoke razine prolaktina u krvi.

Kompjutorizirana tomografija (CT) ili magnetska rezonanca (MRI) se radi u potrazi za prolaktinomom ili drugim tumorima u blizini hipofize. Ako se tumor ne otkrije i nema drugog očiglednog uzroka visoke razine prolaktina (kao što je lijek), tumor hipofize je još uvijek najvjerojatniji uzrok, osobito kod žena. U ovom slučaju, tumor je vjerojatno premali da bi ga se moglo vidjeti na skeniranju.

Ako je prolaktinom veliki na slikovnim pretragama, oftalmolog testira vidna polja osobe zbog mogućih učinaka na vid.

Liječenje

  • Lijekovi koji blokiraju proizvodnju prolaktina

  • Ponekad operacija ili radioterapija

Lijekovi koji se daju oponašaju učinak dopamina, molekule u mozgu koja blokira produkciju prolaktina. Oni uključuju bromokriptin i kabergolin. Ovi lijekovi uzimaju se na usta i djeluju samo dok se koriste. Rijetko rezultiraju izliječenjem tumora.

Kod većine ljudi ovi lijekovi snižavaju razinu prolaktina dovoljno da se obnove menstruacije, zaustavi galaktoreja (kod žena i muškaraca) i poveća razina estrogena u žena i razina testosterona u muškaraca. Lijekovi su često u stanju vratiti plodnost. Oni također obično smanjuju tumor i smanjuju probleme s vidom.

Operacija je također djelotvorna za liječenje malih prolaktinoma, ali se obično ne koristi inicijalno jer su lijekovi sigurni, učinkoviti i jednostavni za upotrebu.

Kada razina prolaktina nije iznimno visoka a CT ili MRI pokazuju samo mali prolaktinom ili on uopće ne postoji, liječnik možda neće preporučiti liječenje. Ova preporuka je vjerojatno prikladna kod žena koje nemaju problema sa plodnošću kao posljedicom visoke razine prolaktina, čije menstruacije ostaju redovite a koje ne muči galaktoreja te kod muškaraca kod kojih razina testosterona nije niska. Niske razine estrogena obično prate amenoreju i povećavaju rizik od osteoporoze kod žena. Niske razine testosterona povećavaju rizik od osteoporoze kod muškaraca.

Kako bi se prevladali učinci niske razine estrogena uzrokovane prolaktinomom, estrogen ili oralni kontraceptivi koji sadrže estrogen mogu se dati ženama s malim prolaktinomima koje ne žele zatrudnjeti. Iako liječenje estrogenom nije pokazalo da stimulira rast malih prolaktinoma, većina stručnjaka preporučuje CT ili MRI svake godine najmanje 2 godine kako bi bili sigurni da se tumor ne povećava značajno.

Liječnici općenito liječe ljude koji imaju veće tumore lijekovima sličnim dopaminu(dopaminski agonisti), na primjer, bromokriptin ili kabergolin, ili operacijom. Ako lijekovi smanjuju razinu prolaktina i simptomi nestaju, operacija možda neće biti potrebna. Ovi lijekovi su općenito sigurni, ali formiranje viška vezivnog tkiva (fibroza) u srčanim zaliscima i propuštanje krvi kroz zaliske nedavno su prijavljeni kada su korišteni za liječenje Parkinsonove bolesti u mnogo većim dozama nego što se koriste za liječenje povišenih razina prolaktina. , Čak i kada je potrebna operacija, dopaminski agonisti mogu pomoći u smanjivanju tumora prije operacije. Često se daju nakon operacije jer je malo vjerojatno da će se veliki tumori koji izlučuju prolaktin izliječiti operacijom. Povremeno se prolaktinomi smanjuju i izlučuju manje prolaktina pa se dopaminski agonisti mogu obustaviti bez ponovnog porasta razine prolaktina. Mogućnost prestanka uzimanja dopaminskih agonista je češća u osoba s malim tumorima i kod žena nakon trudnoće.

Radioterapija je ponekad potrebna, kao i za druge tumore hipofize, kada tumor ne reagira na medicinsko ili kirurško liječenje.