Kifoze

Autor: Frank Pessler, MD, PhD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Mara Jurić-Kavelj, dr. med.

Kifoza je abnormalna zakrivljenost kralježnice koja uzrokuje grbu.

(Vidi također Pregled poremećaja kostiju u djece.)

Gornji dio leđa je normalno lagano zakrivljen prema naprijed. Neka djeca imaju veći stupanj zakrivljenosti. Prekomjerna zakrivljenost može biti

  • Fleksibilna

  • Fiksna (strukturna)

U fleksibilnoj kifozi, djeca mogu ispraviti kralježnicu zatezanjem mišića, a kralješci su normalni. Uzrok nije poznat. Vježbe za jačanje mišića mogu pomoći, ali nije potreban nikakav drugi poseban tretman.

U fiksnoj kifozi, djeca ne mogu ispraviti kralježnicu jer je nekoliko kralježaka u gornjem dijelu leđa klinasto oblikovano a ne pravokutno. Obično su zahvaćena 3 ili više kralježaka. Rijetko, djeca se rađaju s fiksnom kifozom, ali se češće razvija kasnije u životu, obično u adolescenciji. Postoji mnogo rijetkih uzroka, uključujući prijelome, infekcije i rak, ali najčešći uzrok je Scheuermannova bolest.

Kifoza često ne uzrokuje simptome. Ponekad se razvija blaga, stalna bol u leđima. Kifoza se može uočiti samo zato što mijenja izgled tijela. Ramena mogu izgledati zaobljena. Gornja kralježnica može izgledati više zakrivljena nego normalno, ili može biti vidljiva grba. Neki ljudi imaju izgled sličan Marfanovu sindromu, kod kojeg su udovi mnogo dulji od trupa.

Blaga kifoza koja ne uzrokuje simptome ponekad se otkrije samo tijekom rutinskog fizikalnog pregleda. Liječnik može potvrditi dijagnozu snimanjem rendgena kralježnice.

Liječenje kifoze je isto kao što je opisano kod liječenja Scheuermannove bolesti.

Scheuermannova bolest

Scheuermannova bolest je najčešći oblik fiksne kifoze. Obično započinje u adolescenciji, zahvaćajući dječake nešto češće nego djevojčice. Uzrok je nepoznat, ali Scheuermannova bolest se ponekad javlja u obiteljima. Skolioza, bočna zakrivljenost kralježnice, također se često razvija kod djece s kifozom (i tada se zove kifoskolioza).

Scheuermanova bolest je osteohondroza, skupina poremećaja ploče rasta kostiju koji se javljaju kada dijete brzo raste. Liječnici nisu sigurni što uzrokuje osteohondrozu, ali čini se da poremećaj ponavlja u pojedinim obiteljima. Osgood-Schlatterova bolest, Legg-Calvé-Perthesova bolest, i Köhlerova bolest kostiju su druge osteohondroze.

Za tešku kifozu je vjerojatnije da će uzrokovati nelagodu i ponekad može ograničiti kretanje grudnog koša, uzrokujući bolest pluća.

Scheuermannova bolest može se otkriti u školi tijekom rutinskog skrining pregleda za problema s kralježnicom. Liječnici potvrđuju dijagnozu Scheuermannove bolesti snimanjem rendgenskih snimaka kralježnice. Ponekad se urade magnetska rezonanca (MR) ili kompjuterizirana tomografija (CT).

Liječenje

  • Smanjenje nošenja opterećenja i napornih aktivnosti

  • Rijetko ortoza ili operacija

Blaga kifoza može se liječiti smanjenjem nošenja opterećenja i izbjegavanjem napornih aktivnosti. Kralježnica se može lagano ispraviti uz liječenje, iako se simptomi ne moraju smanjiti. Nije jasno je li liječenje blage kifoze sprječava daljnje pogoršanje zakrivljenosti kralježnice.

Kada je kifoza teža, liječenje se najčešće sastoji u nošenju ortoze za leđa ili spavanja na krutom ležaju. Liječenje može smanjiti simptome i spriječiti daljnje pogoršanje zakrivljenosti kralježnice.

Rijetko, unatoč liječenju, kifoza se pogoršava do te mjere da je potrebna operacija kako bi se ispravila kralježnica.