Cjepivo protiv varičela

Autor: Margot L. Savoy, MD, MPH
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Mia Jeličić, dr. med.

Cjepivo protiv varičela pomaže u zaštiti od vodenih kozica (varičela), vrlo zarazne infekcije uzrokovane virusom varicella-zoster. Bolest uzrokuje osip koji svrbi i izgleda poput malih mjehurića s crvenom bazom. Kod nekih osoba bolest može zahvatiti mozak, pluća i srce, što može dovesti do ozbiljne bolesti ili smrti. Virus ostaje u tijelu nakon preboljenja bolesti. Ako se ponovno aktivira, može uzrokovati herpes zoster godinama kasnije.

Za više informacija pogledajte Chickenpox vaccine information statement.

(Vidjeti također Pregled cjepiva.)

Primjena

Cijepljenje protiv varičele dio je rutinskog rasporeda cijepljenja preporučenog za djecu. Cjepivo se daje u obliku injekcije. Primjenjuje se dvije doze: u dobi od 12 do 15 mjeseci i u dobi od 4 do 6 godina. Preporučuje se također svim adolescentima i odraslima koji nisu primili cjepivo niti preboljeli bolest. Primjenjuje se u dvije doze u razmaku od 4 do 12 tjedana.

Određena stanja mogu utjecati na to jesu li i kada ljudi cijepljeni (vidi također CDC: Who Should NOT Get Vaccinated With These Vaccines?). Ako osobe imaju akutnu bolest, liječnici obično čekaju s primjenom cjepiva do ozdravljenja.

Budući da cjepivo sadrži živi virus, ne daje se trudnicama, osobama s oslabljenim imunološkim sustavom ili osobama s rakom koštane srži ili limfnog sustava.

Nuspojave

Cjepivo protiv varičela je vrlo sigurno, a uobičajene nuspojave su blage. One uključuju bol, oticanje i crvenilo na mjestu ubrizgavanja, vrućicu i privremenu bol i ukočenost zglobova.

Povremeno se razvije osip nalik na vodene kozice. Osobe koje razviju osip nakon cjepiva trebaju pažljivo izbjeći kontakt s osobama koje imaju oslabljen imunološki sustav sve dok se osip ne razriješi.

Uzimanje acetilsalicilne kiseline i srodnih lijekova (salicilata) nakon cijepljenja može uzrokovati rijetki, ali ozbiljni poremećaj Reye-ov sindrom kod djece mlađe od 16 godina. Ova djeca stoga ne bi trebala uzimati te lijekove 6 tjedana nakon cijepljenja.

Više informacija

  • Centers for Disease Control and Prevention (CDC): Chickenpox vaccine information statement

  • CDC: Who Should NOT Get Vaccinated With These Vaccines?