Abortus

Autor: Frances E. Casey, MD, MPH
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Petra Kejla, dr. med.

Inducirani pobačaj je namjerni završetak trudnoće operacijom ili lijekovima.

  • Trudnoća se može okončati kirurškim uklanjanjem sadržaja maternice ili uzimanjem određenih lijekova.

  • Komplikacije su neuobičajene kada abortus obavlja obučeni liječnik u bolnici ili klinici.

  • Pobačaj na zahtjev ne povećava rizik za fetus ili ženu tijekom naknadnih trudnoća.

U svijetu, status pobačaja varira od zakonski zabranjenog do dostupnog na zahtjev. Oko dvije trećine žena u svijetu ima pristup legalnom pobačaju.

U SAD-u je izborni pobačaj (pobačaj indiciran osobnim izborom) zakonit tijekom prvog tromjesečja (do 12 tjedana). Nakon 12 tjedana, države mogu nametnuti ograničenja kada se pobačaj može obaviti. Na primjer, razdoblje čekanja ili savjetovanje može biti potrebno prije nego se pobačaj može obaviti. Ta se ograničenja razlikuju od države do države.

U Sjedinjenim Američkim Državama, oko 50% trudnoća je neplanirano, a oko 40% njih završava se izbornim pobačajima, što ga čini jednim od najčešćih kirurških zahvata.

U zemljama u kojima je pobačaj zakonit, pobačaj je obično siguran, a komplikacije su rijetke. U svijetu je oko 13% smrtnih slučajeva u trudnica nastalo zbog abortusa. Većina tih smrtnih slučajeva javlja se u zemljama u kojima je pobačaj nezakonit.

Kontracepcija se može započeti odmah nakon pobačaja.

Metode

Metode pobačaja uključuju

  • Kirurški pobačaj (kirurška evakuacija): Uklanjanje sadržaja maternice kroz vrat maternice

  • Lijekovi koji uzrokuju pobačaj: Upotreba lijekova za poticanje kontrakcija maternice, koje izbacuju sadržaj maternice

Metoda koja se koristi ovisi djelomično o tome koliko je žena trudna. Ultrazvuk se obično radi kako bi se procijenilo trajanje trudnoće. Kirurški pobačaj može se koristiti za većinu trudnoća do 24 tjedna. Lijekovi se mogu koristiti za trudnoće manje od 10 tjedana (često se nazivaju medicinski pobačaj) ili više od 15 tjedana (često se naziva indukcija).

Za pobačaje u ranoj fazi trudnoće može biti potrebna samo lokalna anestezija. Također se može koristiti svjesna sedacija (lijekovi koji ublažavaju bol i pomažu ženama da se opuste, ali ženama omogućuju da ostanu svjesne). Ovi lijekovi se obično daju u venu. Za pobačaje učinjene kasnije, obično je potreban jači sedativ. Rijetko je potrebna opća anestezija.

Na dan kirurškog pobačaja, ženama se daju antibiotici koji su učinkoviti protiv mikroorganizama koji mogu uzrokovati infekcije u reproduktivnom traktu. Nakon svakog pobačaja (kirurški ili medicinski), ženama s Rh negativnom krvlju daju se injekcije Rh antitijela nazvana Rh0(D) imunoglobulin.

Kirurški pobačaj

Sadržaj maternice se uklanja kroz vaginu. Kirurški pobačaj koristi se za više od 95% pobačaja u SAD-u. Koriste se različite tehnike ovisno o duljini trajanja trudnoće. Oni uključuju

Dilatacija odnosi se na proširenje vrata maternice. Mogu se koristiti različite vrste dilatatora, ovisno o tome koliko dugo traje trudnoća i koliko je djece žena rodila. Kako bi se smanjila mogućnost ozljeđivanja grlića maternice tijekom dilatacije, liječnici mogu koristiti tvari koje apsorbiraju tekućine, kao što su suhe morske trave (laminarija) ili sintetički dilatatori. Laminarije su umetnute u otvor cerviksa i ostavljene na mjestu najmanje 4 sata, ponekad preko noći. Kako dilatatori apsorbiraju velike količine tekućine iz tijela, oni se šire i rastežu otvor vrata maternice. Lijekovi kao što je misoprostol (prostaglandin) također se može koristiti za širenje vrata maternice.

Tipično za trudnoće manje od 14 tjedana koristi se dilatacija i kiretaža (D i C) s usisavanjem. Za ovaj se postupak koristi lokalni anestetik, ponekad sa svjesnom sedacijom, ili se rijetko koristi opća anestezija. Spekulum se koristi za širenje stijenki vagine, a cerviks je dilatiran. Zatim se u maternicu umetne fleksibilna cijev koja je pričvršćena na izvor vakuuma kako bi se uklonio fetus i posteljica. Izvor vakuuma može biti ručna šprica ili sličan instrument ili električni usisni stroj. Ponekad je umetnut mali, oštar instrument u obliku lopatice (kireta) kako bi se uklonilo preostalo tkivo. Ovaj postupak se obavlja lagano kako bi se smanjio rizik od ožiljaka i neplodnosti.

Za trudnoće od 14 do 24 tjedna, obično se koristi dilatacija i evakuacija (D i E). Nakon što se cerviks proširi, za uklanjanje fetusa i posteljice koriste se usisavanje i pinceta. Zatim se maternica može blago strugati kako bi se uvjerili da je njezin sadržaj uklonjen. Komplikacije uključuju infekciju, krvarenje ili razderotine cerviksa ili maternice, ali komplikacije su rijetke kada kirurški pobačaj obavljaju obučeni liječnici.

Ako žene žele spriječiti buduće trudnoće, kontracepcija se može započeti čim završi pobačaj. Tada je manje vjerojatno da će žene nenamjerno zatrudnjeti i trebati još jedan pobačaj.

Medicinski pobačaj

Lijekovi za poticanje pobačaja mogu se koristiti za trudnoće manje od 10 tjedana ili veće od 15 tjedana. Za pobačaj tijekom rane trudnoće (manje od 10 tjedana), žena može početi uzimati lijekove u liječničkoj ordinaciji i nastaviti uzimati lijekove u svom domu. Za pobačaj kasnije u trudnoći, žena mora biti primljena u bolnicu da uzme lijekove koji će potaknuti porod.

Korišteni lijekovi uključuju mifepriston (RU-486), nakon čega slijedi prostaglandin, kao što je misoprostol.

Mifepriston, koji se uzima na usta, blokira djelovanje hormona progesterona, koji priprema sluznicu maternice za trudnoću. Mifepriston također čini maternicu osjetljivijom na drugi lijek koji se daje (prostaglandin).

Prostaglandini su hormonske tvari koje potiču maternicu na kontrakciju. Mogu se koristiti s Mifepristonom. Prostaglandini se mogu držati u ustima (pored obraza ili ispod jezika) dok se ne otope, ubrizgati ili staviti u vaginu.

Medicinski pobačaj Pojam koji se često koristi kada se lijekovi koriste za poticanje pobačaja u trudnoćama koje su trajale manje od 10 tjedana. Najčešći režim uključuje uzimanje tableta mifepristona u ordinaciji, nakon čega slijedi misoprostol uzet 1 do 2 dana kasnije. Misoprostol se drži uz obraz dok se ne otopi, ili se stavi u vaginu. Žena može samostalno uzimati misoprostol ili ga može dati liječnik. Ovaj režim uzrokuje pobačaj u oko 92 do 96% žena. Ako se pobačaj ne dogodi, provodi se kirurški pobačaj.

Indukcija Pojam koji se često koristi kada se lijekovi koriste za poticanje pobačaja u trudnoći koje su trajale više od 15 tjedana. Žene dobivaju lijek u bolnici i ostaju u bolnici sve dok se pobačaj ne završi. Uzimaju se tablete mifepristona, a nakon 1 do 2 dana prostaglandin, kao što je misoprostol, ili se može prostaglandin može uzeti samostalno. Na primjer, dvije tablete misoprostola koje se stavljaju u vaginu svakih 6 sati su gotovo 100% djelotvorne unutar 48 sati.

Nakon bilo kojeg od ovih režima, žene moraju posjetiti liječnika kako bi potvrdile da je trudnoća završila.

Komplikacije

Komplikacije pobačaja su neuobičajene kada ih obavlja obučeni liječnik u bolnici ili klinici. Također, komplikacije se javljaju mnogo rjeđe nakon pobačaja nego nakon porođaja terminskog novorođenčeta. Ozbiljne komplikacije javljaju se u manje od 1% žena koje imaju pobačaj. Smrt nakon pobačaja je vrlo rijetka. Oko 6 od milijun žena koje imaju pobačaj umiru, u usporedbi s oko 140 od milijun žena koje rode u terminu.

Rizik od komplikacija povezan je s korištenom metodom.

Kasnije, osobito ako je žena neaktivna, mogu se razviti krvni ugrušci u nogama.

Ako fetus ima Rh pozitivnu krvnu grupu, žena koja ima Rh negativnu krv može proizvesti Rh antitijela - kao u bilo kojoj trudnoći, pobačaju ili porođaju. Takva antitijela mogu ugroziti kasnije trudnoće. Davanje žene injekcijama Rh0 (D) imunoglobulin sprječava razvoj antitijela.

Izborni pobačaj vjerojatno ne povećava rizik za fetus ili ženu tijekom naknadnih trudnoća.

Većina žena nema psihološke probleme nakon pobačaja. Međutim, problemi se češće javljaju kod žena koje su

  • Imale psihološke simptome prije trudnoće

  • Duboko vezane za fetus

  • Ograničene socijalne potpore ili se osjećaju stigmatizirano od njihovog sustava podrške