Wolff-Parkinson-White (WPW) sindrom

Autor: The Manual's Editorial Staff
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Diana Delić-Brkljačić, dr. med. i prof. dr. sc.Marko Boban dr. med.
Prijevod: Dinko Keserović dr. med.

Srce je mišićni organ koji puma krv u tijelu. Srčana frekvencija predstavlja broj srčanih otkucaja u jedinici vremena. Srčani ritam bi trebao uvijek biti regularan, ritmičan poput otkucaja sata.

Srce se sastoji od četiri šupljine. Gornje dvije srčane šupljine koje predstavljaju pretkomore ili atrije i dvije donje srčane šupljine koje predstavljaju komore ili ventrikule. Atriji svojim pumpanjem potpomažu punjenje ventrikula s krvlju,a ventrikuli dalje pumpaju krv iz srca u pluća i ostatak tijela (vidjeti Biologija srca).

Posebna vrsta srčanih stanica, stanice pejsmejkera nalaze se grupirane u dijelu atrija koji se zove SA čvor, a njegova je uloga da šalje konstantne električne impulse srčanom mišiću neophodne za normalne kontrakcije srca i uredno pumpanje krvi.

Srčani provodni sustav sastoji se iz snopova tankih vlakana poput električnih žica koji provode impulse iz SA čvora u ostatak srca. Neophodno je da električni impulsi iz SA čvora dođu pravovremeno do svih stanica srčanog mišića kako bi se uspio dobiti kvalitetan i snažan srčani otkucaj koji adekvatno pumpa krv iz srca dalje u cijeli organizam.

Što je Wolff-Parkinson-White (WPW) sindrom?

WPW sindrom predstavlja poremećaj srčanog ritma koji uzrokuje epizode jako ubrzanih srčanih otkucaja. To je prirođeno stanje, a karakterizira ga dodatni abnormalni provodni put kojim mogu prolaziti električni impulsi u vašem srcu. Kada se aktivira, dodatni provodni put uzrokuje ubrzani srčani rad.

 • Simptomi uključuju osjećaj lupanja srca (palpitacije), te osjećaj slabosti ili kratkog daha

 • Iako ste rođeni s dodatnim abnormalnim provodnim putem, simptomi se obično javljaju u tinejdžerskim ili u ranim 20-im godinama

 • Na osnovu elektrokardiogram (EKG / EKG) liječnici postavljaju dijagnozu WPW sindroma

 • Liječenje WPW sindroma provodi se lijekovima i drugim mjerama

Koji su simptomi WPW sindroma?

Simptomi obično počinju u tinejdžerskim ili ranim 20-im godinama, ali mogu započeti u bilo kojoj dobi.

Kod beba simptomi mogu uključivati:

 • Probleme s disanjem

 • Izrazitu malaksalost

 • Gubitak apetita

Kod tinejdžera i odraslih simptomi mogu uključivati:

 • Osjećaj izrazito ubrzanog srčanog rada, poput galopa

 • Nesvjestice

 • Bolove u prsima

Još jedan poremećaj srčanog ritma, fibrilacija atrija, ukoliko se javi je vrlo opasan za osobe s WPW sindromom. Kombinacija atrijalne fibrilacije i WPW-a može dovesti do ventrikularne fibrilacije, koja je fatalan ako se ne liječi odmah u momentu njenog nastanka.

Kako liječnici mogu reći da li imam WPW sindrom?

Liječnici će nakon provjere vašeg pulsa učiniti:

EKG je brz, bezbolan test koji mjeri električnu aktivnost vašeg srca pomoću naljepnica i kabela na prsima, rukama i nogama.

Kako liječnici liječe WPW sindrom?

Da biste usporili otkucaje srca, liječnik će od vas prvo zatražiti sljedeće:

 • Da se napnete kao da imate problema s prolaskom stolice

 • Izmasirate vrat u području ugla donje čeljusti

 • Uronite lice u posudu ledeno hladne vode

Ako unatoč ovim preporukama i dalje imate iste ili još teže simptome, liječnici će:

 • Intravenski primijeniti lijekove za uspostavu normalnog srčanog ritma

Ako se nastave učestalo javljati epizode ubrzanog srčanog rada kao posljedica WPW-a, liječnici vam mogu preporučiti:

 • Postupak ablacije

Što je postupak ablacije?

Liječnici prvo provode elektrofiziološko testiranje, postupak koji je sličan kateterizaciji srca. Tijekom postupka postavlja se tanka savitljiva cjevčica (kateter) u veliku krvnu žilu (na primjer, u vašu nogu) putem koje se usmjerava prema srčanom mišiću. Kateter na svom vrhu ima elektrodu kojom se bilježi električna aktivnost srca. Elektrodom na vrhu katetera se također može vršiti stimulacija srčanog mišića uz praćenje odgovara na provedenu stimulaciju.

Ako se elektrofiziološkim testiranjem pokaže da postoji abnormalni provodni put koji prouzrokuje WPW, najčešće se putem elektrode u istom aktu isporučuje visokofrekventna električna struja kojom se eliminira abnormalni provodni put čime se rješava sami uzrok poremećaja srčanog ritma.