Mišići

Autor: Alexandra Villa-Forte, MD, MPH
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Daniel Victor Šimac, dr. med.

Postoje tri vrste mišića:

  • Skeletni

  • Glatki

  • Kardijalni (srce)

Dvije od ovih vrsta - skeletni i glatki - su dio mišićnokoštanog sustava.

Skeletni mišić je ono što većina ljudi smatra mišićima, vrsta je koja se može kontrahirati za pomicanje različitih dijelova tijela. Skeletni mišići su snopovi kontraktilnih vlakana koja su organizirana u pravilnom uzorku, tako da se pod mikroskopom pojavljuju kao pruge (stoga se nazivaju prugasti ili izbrazdani mišići). Skeletni mišići razlikuju se u brzinama kontrakcije. Skeletni mišići, koji su odgovorni za držanje i kretanje, pričvršćeni su na kosti i raspoređeni su u suprotnim skupinama oko zglobova. Na primjer, mišićima koji savijaju lakat (biceps) suprotstavljaju se mišićima koji ga izravnavaju (triceps). Ovi protutežni pokreti su uravnoteženi. Ravnoteža čini kretnje glatkim, što pomaže u sprečavanju oštećenja mišićnokoštanog sustava. Skeletni mišići su pod kontrolom mozga i smatraju se dobrovoljnim mišićima jer djeluju sa svjesnom kontrolom osobe. Redovita tjelovježba povećava veličinu i snagu skeletnih mišića. Osim toga, hormon rasta i testosteron pomažu mišićima da rastu u djetinjstvu i održavaju njihovu veličinu u odrasloj dobi.

Glatki mišići kontroliraju određene tjelesne funkcije koje nisu pod kontrolom osobe. Glatki mišić okružuje mnoge arterije i kontrahira se za prilagodbu protoka krvi. Okružuje crijeva i kontrahira se za kretnju hrane i izmeta duž probavnog trakta. Glatki mišić se također kontrolira mozgom, ali ne dobrovoljno. Okidači za kontrahiranje i opuštanje glatkih mišića kontroliraju se tjelesnim potrebama, tako da se glatki mišići smatraju nevoljnim mišićima jer djeluju bez svjesne kontrole osobe.

Kardijalni mišić oblikuje srce i nije dio mišićnokoštanog sustava. Kao i skeletni mišić, kardijalni mišić ima pravilan uzorak vlakana koji se također pojavljuju kao pruge pod mikroskopom. Međutim, kardijalni mišić se ritmički kontrahira i opušta bez svijesti osobe.