Deformiteti, distrofije i promjena boje noktiju

Autor: Chris G. Adigun, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Maja Kovačević, dr. med.

Termini deformiteti i distrofije se često koriste kao sinonimi, ponekad čaki od strane liječnika. Međutim, njihova značenja su malo drugačija.

 • Deformiteti: Promjene oblika noktiju

 • Distrofije: Promjene u strukturi noktiju

Liječnici češće koriste termin distrofija nego deformitet. (Vidi također Pregled poremećaja noktiju.)

Oko 50% distrofija noktiju su uzrokovane gljivičnom infekcijom nokta (onihomikoza) . Ostali uzroci mogu biti ozljede noktiju, urođene anomalije noktiju, psorijaza, lichen planus i tumori (benigni i maligni). Lijekovi, infekcije i bolesti mogu uzrokovati promjenu boje noktiju (kromonihija). Na primjer, infekcija s Pseudomonasom može izazvati zelenkastu boju noktiju ( vidi: Sindrom zelenih noktiju).

Liječnik može postaviti dijagnozu distrofije nokta prilikom pregleda stopala. Međutim, kako bi se potvrdila dijagnoza, liječnik će možda morati uzeti uzorak za mikološku obradu kako bi se utvrdilo radi li se o gljivičnoj infekciji nokta.

Da bi se dijagnosticirala distrofija nokta koja nije uzrokovana gljivom, liječnici mogu napraviti biopsiju ploče nokta (tvrdi dio nokta) ili matriksa nokta (dio koji se nalazi u podnožju nokta i odakle započinje rast nokta).

Ako se izgled nokta ne poboljša liječenjem osnovnog poremećaja, pedikeri mogu prikriti deformitete i neke distrofije odgovarajućim načinom rezanja i lakiranjem.

Urođene deformacije nokta

Neka se djeca rađaju bez noktiju (anonihija). U sindromu nokat-patela, nokti na stopalima nedostaju, ili se na njima nalaze sitne udubine i grebeni. U Darierovoj bolesti se pojavljuju crvene i bijele pruge na nokatnoj ploči, kao i zarezi u obliku slova V na vrhovima noktiju. Kod bolesti zvane pachyonychia congenita, ležišta nokta (dio koji pričvršćuje nokat za prst) su zadebljana, promijenjene boje i zakrivljena s jedne strane na drugu, tvoreći deformitet noktiju poznat kao Pincer nokti.

Deformiteti i distrofije povezane sa sistemskim bolestima

Ponekad bolesti koje uključuju druge organe mogu uzrokovati i promjene na noktima, uključujući sljedeće:

 • Manjak željeza može dovesti do izgleda noktiju poput žlice (koilonihija). Ovaj deformitet je osobito karakterističan za Plummer-Vinsonov sindrom.

 • Zbog zatajenja bubrega donja polovica noktiju može postati bijela, a gornja polovica noktiju ružičasta ili se pojavljuju pigmentacije (tzv. pola-pola nokti, ili Lindsday nokti). Ova distrofija može se pojaviti i kod zdravih ljudi.

 • Zbog ciroze jetre nokti mogu postati bijeli, premda gornji dio noktiju može ostati ružičast (Terryjevi nokti). Intenzivno bijeli nokti, koji se nazivaju i Terryjevi nokti, mogu biti prisutni ne samo kod osoba s cirozom jetre već i kod onih s kroničnim zatajenjem srca ili dijabetesom. Anosmija može biti dio normalnog starenja. Niska razina proteina albumina (koji se može pojaviti kod osoba s cirozom) može uzrokovati nastanak horizontalnih bijelih linija na noktima.

 • Neke plućne bolesti uz koje se često pojavljuje i limfedem (nakupljanje limfe u tkivima), može uzrokovati sindrom žutih noktiju u kojemu nokti postaju zadebljani, zakrivljeni i žućkasto-zelenkaste boje.

 • Beauove linije su horizontalne brazde u noktu koje se javljaju kada je privremeno usporen rast nokta. Ponekad udubine mogu zahvaćati čitavu debljinu nokta, što dovodi do potpunog gubitka nokta. Mogu se pojaviti nakon infekcije, ozljede, sistemske bolesti ili kemoterapije.

 • Nakon ozljede, može doći do pojave bijelih poprečnih vodoravnih crta(leukonihija) . Međutim, linije koje se protežu horizontalno preko nokta (Meesove linije) mogu biti povezane s ozbiljnijim zdravstvenim problemima, uključujući rak ili zatajenje srca, ili izloženost određenim toksinima, kao što su arsen, talij ili drugi teški metali. Ove linije mogu izrasti ako se zaustavi izlaganje tim toksinima.

Primjeri deformiteta i distrofija noktiju povezanih sa sistemskim bolestimaDeformiteti i distrofije povezane s kožnim bolestima

Ponekad, kožne bolesti također utječu na nokatnu jedinicu i mogu promijeniti izgled noktiju. Neki lijekovi za liječenje kožnih bolesti mogu promijeniti izgled nokatne ploče. Na primjer, retinoidi, kao što su izotretinoin i etretinat, mogu uzrokovati suhoću i lomljivost noktiju.

 • U psorijazi, nokti mogu imati nepravilna sitna udubljenja na površini nokta), uljne mrlje (žuto-smeđe mrlje ispod nokta), odvajanje ploče nokta od njenog ležišta (oniholiza), te zadeblljanje i mrvljenje nokatne ploče.

 • Lichen planus koji zahvaća matriks nokta uzrokuje lomljenje i pucanje noktiju te ožiljkavanje noktiju sa pojavom grebena i formiranjem pterigija Pterigij nokta je ožiljak na noktu koji se proteže od baze nokta prema van u V formaciji, a dovodi do gubitka nokta.

 • Ljudi s alopecijom areatom, poremećajem u kojem se naglo gube okrugli, nepravilni areali kose, mogu imati udubljenja na noktima u obliku geometrijskog uzorka.

 • Osobe koje imaju alopeciju areatu, lichen planus, atopijski dermatitis, ili psorijazu mogu razviti trahionhiju (grubi, neprozirni, izbrazdani nokti koji izgledaju poput brusnog papira). Trahionihija se najčešće javlja u djece.

Primjeri deformiteta i distrofija noktiju povezanih s bolestima kožeUčinak lijekova na nokte

Lijekovi mogu uzrokovati druge probleme s noktima, kao što su melanonychia striata (smeđe ili crne pigmentirane linije) i oniholiza. Različiti lijekovi mogu dovesti do promjene boje nokta, koja se obično poboljšava nakon što se uzimanje lijeka zaustavi i nokat ponovno izraste.

 • Kemoterapijski lijekovi mogu uzrokovati tamnjenje (hiperpigmentaciju) nokatne ploče. Horizontalne pigmentirane ili bijele linije mogu se vidjeti i kod osoba liječenih određenim kemoterapijskim lijekovima.

 • Klorokin, lijek koji se koristi u liječenju parazitarnih infekcija i određenih autoimunih bolesti, može uzrokovati pojavu plavo-crne boje ležišta nokta.

 • Srebro, koje se može apsorbirati nakon profesionalnog izlaganja ili uzimanjem dodataka prehrani koje sadrže koloidni protein srebra, može uzrokovati da nokti postanu tamno plavo-sivi.

 • Lijekovi koji sadrže zlato, koji se ponekad koristi u liječenju reumatoidnog artritisa, mogu promijeniti boju noktiju u svijetlu ili tamno smeđu.

 • Tetraciklinski antibiotici, ketokonazol, sulfonamidni antibiotici, fenindion i fenotiazini mogu uzrokovati plavu ili smeđu obojanost noktiju.

 • Zidovudin (ZDV), lijek koji se koristi u liječenju HIV infekcije, može uzrokovati pojavu smeđecrnih longitudinalnih linija. Međutim, ove linije mogu biti prisutne i kod osoba koje imaju AIDS, ali ne primaju ZDV.

 • Trovanje arsenom može uzrokovati nastanak horizontalnih bijelih linija na noktima ili uzrokovati smeđu obojanost noktiju.

Medijana distrofija nokta

U medijanoj distrofiji noktiju, male pukotine u središtu nokta se protežu bočno s vremenom izgledaju kao grane božićnog drvca. Uzrok nastanka je uglavnom nepoznat, međutim značajnu ulogu u pojavi ovog poremećaja imaju ponavljajuće ozljede, uključujući učestalu upotrebu tipkovnica i sličnih uređaja. Osoba mora prestati traumatizirati nokte. Ponekad može pomoći apliciranje takrolimusa u obliku masti ili kreme.

Melanonychia striata

Melanonychia striata su sive, smeđe ili crne linije na nokatnoj ploči uzrokovane odlaganjem smeđeg pigmenta melanina. Linije se protežu od baze nokta do vrha. Kod tamnoputih osoba, ove linije mogu biti normalne i ne zahtijevaju nikakvo liječenje. Ostali netumorski uzroci melanonihije striate uključuju madeže, HIV infekciju, hipertireozu, korištenje određenih lijekova, trudnoću, ozljede nokta, Addisonovu bolest, i Cushingov sindrom.

Međutim, slične tamne linije ili promjene boje nokta ili oko njega mogu biti rani znak raka, posebno melanoma, koji se može razviti iz pigmentnih stanica u području matriksa nokta. Liječnici obično rade biopsiju matriksa nokta ako smatraju da bi uzork promjene boje mogao biti rak.

Onihogrifoza

Onihogrifoza je distrofija u kojoj nokat, najčešće palca stopala, postaje zadebljan i poprima izrazito zakrivljen, kukast izgled (nokat poput ovnovog roga). Zakrivljeni zadebljani nokat može ozlijediti susjedni nožni prst i prouzročiti je da jedna strana nokta raste brže od druge. Ovaj poremećaj uključuje oštećenje nokatne ploče. Najčešće je uzrokovan ponavljajućim ozljedama (kao što je preuska obuća), ali se također može pojaviti kod poremećaja kao što je psorijaza. Onihogrifoza je čest poremećaj među starijim ljudima. Nokte treba držati podrezanima, a ozljede obližnjih prstiju mogu se spriječiti stavljanjem pamučnih separatora između prstiju. Treba izbjegavati obuću ili čarape koje se skupljaju na nožnim prstima.

Oniholiza

Oniholiza je djelomično odvajanje nokatne ploče od nokta ili njezin potpuni gubitak. Može nastati zbog:

 • Ozljeda (kao što je dugotrajno planinarenje ili skijanje sa neadekvatnom obućom)

 • Prekomjerno čišćenje noktiju

 • Psorijaza i tireotoksikoza

 • Česta izloženost vodi, agrumima i određenim kemikalijama (poput onih u sredstvima za čišćenje)

 • Liječenje s doksorubicinom, bleomicinom, kaptoprilom, praktololom, 5-fluorouracilom i retinoidima

 • Onihomikoza

Osim toga, drugi lijekovi, kao što su doksiciklin, psoraleni i fluorokinoloni, mogu uzrokovati oniholizu nakon što su nokti izloženi suncu (fotooniholiza).

U pacijenatat s oniholizom se češće javljaju gljivične infekcije. Održavanje nokta suhim i nanošenje antifungalnih pripravaka može pomoći.

Onihotilomanija

Osobe s ovim poremećajem kidaju i uništavaju nokte. Najčešće se pojavljuje u bolesnika koji po navici potiskuju kožicu na jednom noktu, uzrokujući distrofiju nokta tijekom njegovog rasta. Najčešće se vidi na palcu šake pa središnji dio nokta palca ima udubljenje poput daske. Onihotilomanija također može uzrokovati krvarenje ispod noktiju (subungualno krvarenje), infekciju pa čak i potpuni gubitak nokatne ploče.

Pincer nokti

Kod deformiteta noktiju poznatog kao Pincer nokti, dolazi do horizontalnog zakrivljenja noktiju (na bočnim stranama). Najčešće je uzrokovana gljivičnom infekcijom (onihomikoza), psorijazom, tumorima nokta, i nošenjem preuske obuće. Ovaj se deformitet se može pojaviti kod ljudi koji imaju lupus, Kawasakijevu bolest, bubrežno zatajenje (tešku kroničnu bolest bubrega), te kod nekih genetskih sindroma (na primjer, pachyonychia congenita). Ponekad se razvija kod starijih osoba te u bolesnika s artritisom koji zahvaća zglobove u području stopala. Ponekad se može javiti bolnost na mjestu gdje se nokatna ploča savija i urasta u jagodice prstiju.