Novorođenački konjuktivitis

Autor: Brenda L. Tesini, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Dora Jelinek, dr. med.

Konjunktivitis je upala konjunktive, membrane koja oblaže kapak i bjeloočnicu.

  • Konjunktivitis je uzrokovan bakterijama, virusima ili reakcijom na kemikalije.

  • Simptomi se razlikuju, ali mogu uključivati upalu i sekreciju iz očiju.

  • Dijagnoza se obično temelji na izgledu očiju.

  • Infekcija može biti spriječena kapljicama ili mastima koje se stavljaju u oči nakon rođenja.

  • Antibiotici i antibiotske masti primjenjuju se za liječenje infekcije.

(Vidi također Pregled infekcija u novorođenčadi i Infektivni konjuktivitis.)

Uzroci

Konjunktivitis kod novorođenčadi može biti uzrokovan infekcijom ili reakcijom na kemikalije koje su stavljene u oči (tzv. kemijski konjuktivitis). Infekcija može biti uzrokovana bakterijama ili virusima.

Ako su određene bakterije prisutne u rodnici majke, mogu se prenijeti na novorođenče tijekom poroda. Takve bakterije uključuju Klamidiju, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Neisseriu gonorrhoeae i druge.

Kemijski konjuktivitis je reakcija na kapi za oči koje se primjenjuju u novorođenčadi kako bi se spriječio razvoj infekcije.

Simptomi

Simptomi konjunktivitisa mogu varirati ovisno o uzroku infekcije.

Konjunktivitis uzrokovan klamidijom obično počinje 5 do 14 dana nakon porođaja, ali ponekad i nakon 6 tjedana. Novorođenčad ima otečene kapke i vodeni iscjedak iz očiju koji sadrži sve veće količine gnoja. Infekcija ponekad može biti ozbiljna.

Konjuktivitis uzrokovan gonorejom obično počinje 2 do 5 dana nakon porođaja. Novorođenčad ima tešku upalu kapaka i izlučivanje gnoja iz očiju. Bez liječenja može doći do sljepoće.

Konjuktivitis uzrokovan kemijskim tvarima, kao što su kapi za oči, obično počinje unutar 6 do 8 sati nakon što se stave kapljice i prolazi sam od sebe u roku od 2 do 4 dana.

Konjunktivitis uzrokovan drugim bakterijama počinje od 4 dana do nekoliko tjedana nakon porođaja.

Dijagnoza

  • Testiranje iscjetka oka

Liječnici procjenjuju simptome novorođenčeta i izgled očiju.

Uzorci iscjetka oka šalju se u laboratorij kako bi se identificirao infektivni organizam.

Prevencija

U Sjedinjenim Državama se rutinski nakon poroda u svako oko stavlja mast ili kapi eritromicina kako bi se spriječio konjunktivitis uzrokovan bakterijom naziva Neisseria gonorrhoeae. U drugim zemljama se koriste i srebrov nitrat, tetraciklin ili povidon jod. Osim povidon joda, ti lijekovi ne sprječavaju konjunktivitis kojeg uzrokuje Chlamydia.

Novorođenčad žena koje imaju neliječenu gonoreju trebala bi dobiti jednu injekciju antibiotika ceftriaksona čak i ako još nisu bolesna.

Liječenje

  • Antibiotici

Za konjunktivitis kojeg uzrokuje Chlamydia, daju se antibiotik eritromicin ili azitromicin na usta.

Za konjunktivitis kojeg uzrokuje Neisseria gonorrhoeae, novorođenčad se hospitalizira i dobiva antibiotik ceftriakson ili cefotaksim putem vene ili injekcijom.

Za konjuktivitis uzrokovan drugim bakterijama, koriste se masti koje sadrže polimiksin u kombinaciji s bacitracinom, eritromicin ili tetraciklin.