Intolerancija na laktozu

Autor: Atenodoro R. Ruiz, Jr., MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Viana Medanić, dr. med.

Intolerancija na laktozu je nemogućnost probavljanja šećerne laktoze zbog nedostatka probavnog enzima laktaze, što dovodi do proljeva i grčeva u trbuhu.

  • Intolerancija na laktozu uzrokovana je nedostatkom enzima laktaze.

  • Simptomi kod djece uključuju proljev i loše dobivanje na težini, dok simptomi kod odraslih uključuju nadutost u trbuhu i grčeve, proljev, nadutost i mučninu.

  • Dijagnoza se temelji na prepoznavanju da se simptomi javljaju nakon što je osoba konzumirala mliječne proizvode i može se potvrditi izdisajnim testom vodika.

  • Liječenje uključuje uzimanje dodatnih enzima laktaze i izbjegavanje laktoze, osobito u mliječnim proizvodima.

Laktoza, glavni šećer koji se nalazi u mlijeku i drugim mliječnim proizvodima, razgrađuje enzim laktaza, kojeg proizvode stanice unutarnje sluznice tankog crijeva. Laktaza razlaže laktozu, složeni šećer, na svoje dvije komponente, glukozu i galaktozu. Ovi jednostavni šećeri apsorbiraji se u krvotok kroz crijevnu stijenku. Ako nedostaje laktaza, laktoza se ne može probaviti i apsorbirati. Dobivena visoka koncentracija laktoze navlači tekućinu u tanko crijevo, uzrokujući vodenasti proljev. Laktoza zatim prelazi u debelo crijevo, gdje ju fermentiraju bakterije, stvarajući plinove koji uzrokuju nadutost, flatulenciju i grčeve u trbuhu.

Alergija na kravlje mlijeko se razlikuje od netolerancije na laktozu. Za razliku od netolerancije na laktozu, ljudi s alergijom na kravlje mlijeko mogu dobro probaviti mlijeko, ali proteini u mlijeku izazivaju odgovor imunološkog sustava (vidi Pregled alergijskih reakcija). Alergija na kravlje mlijeko obično pogađa djecu.

Da li si znao...
  • Osim ljudi iz Sjeverne Europe, većina zdravih odraslih osoba ne može probaviti značajne količine laktoze i stoga imaju normalnu "intoleranciju na laktozu".

Uzroci

Razina laktaze je visoka kod dojenčadi, što im omogućuje da probave mlijeko. Međutim, u većini etničkih skupina (80% crnaca i latinoamerikanaca, više od 90% Azijata), razina laktaze se smanjuje nakon dojenja. Ove smanjene razine znače da starija djeca i odrasli u tim etničkim skupinama ne mogu probaviti mnogo laktoze. Međutim, 80 do 85% bijelaca Sjeverozapadne Europe proizvodi laktazu tijekom cijelog života i stoga je sposobno probaviti mlijeko i mliječne proizvode kao odrasle osobe. Stoga, zbog etničkog sastava stanovništva Sjedinjenih Država, vjerojatno je da u SAD-u između 30 i 50 milijuna ljudi ne podnosi laktozu. Zanimljivo je napomenuti da je ova "intolerancija" zapravo normalno stanje za više od 75% svjetske populacije.

Privremena intolerancija na laktozu može se razviti kada poremećaj, kao što je crijevna infekcija (vidi poglavlje gastroenteritisa), oštećuje sluznicu tankog crijeva. Jednom kada se ljudi oporave od ovih poremećaja, oni mogu ponovno probavljati laktozu.

Može se pojaviti i intolerancija na druge šećere, ali relativno rijetko. Na primjer, nedostatak enzima sukraze sprječava apsorpciju šećera saharoze u krvotok, a nedostatak enzima maltaze i izomaltaze sprječava apsorpciju maltoze u krvotok.

Simptomi

Osobe s intolerancijom na laktozu obično ne podnose mlijeko i druge mliječne proizvode, od kojih svi sadrže laktozu. Odrasli obično razvijaju simptome tek nakon što pojedu više od 250 do 375 mililitara mlijeka. Neki ljudi rano prepoznaju da im mlijeko i drugi mliječni proizvodi uzrokuju gastrointestinalne probleme i svjesno ili nesvjesno izbjegavaju mliječne proizvode.

Dijete koje je intolerantno na laktozu ima proljev i ne može se udebljati kada je mlijeko dio prehrane.

Odrasla osoba može imati nadutost u trbuhu i grčeve, vodenasti proljev, nadutost, mučninu, tutnjavu ili grgljanje u crijevima i hitnu potrebu za pražnjenjem crijeva između 30 minuta i 2 sata nakon jela koje sadrži laktozu. U nekih osoba, teški proljev može spriječiti pravilnu apsorpciju hranjivih tvari jer su prebrzo izbačene iz tijela. Međutim, simptomi koji nastaju zbog nepodnošenja laktoze su obično blagi. Nasuprot tome, simptomi koji su rezultat malapsorpcije u bolestima kao što su celijakija, tropska sprue, i infekcije crijeva su puno ozbiljniji.

Alergija na kravlje mlijeko

Djeca s alergijom na kravlje mlijeko također razvijaju simptome nakon konzumiranja mlijeka ili mliječnih proizvoda. Međutim, ovi simptomi, kao što su svrbež, osip i/ili piskanje, nalikuju drugim alergijskim reakcijama. Ponekad djeca imaju simptome probavnog trakta, kao što su povraćanje, bol u trbuhu i rijetko proljev.

Alergija na kravlje mlijeko rijetka je u odraslih, a može uzrokovati i povraćanje i simptome refluksa jednjaka.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena simptoma koji se javljaju nakon konzumiranja laktoze

  • Ponekad izdisajni test vodika

Liječnik posumnja na intoleranciju na laktozu kada osoba ima simptome nakon konzumiranja mliječnih proizvoda. Ako 3- do 4-tjedno probno razdoblje prehrane bez mliječnih proizvoda eliminira simptome, a simptomi se onda vrate kada osoba ponovo konzumira mliječne proizvode, dijagnoza se potvrđuje.

Specifični testovi su rijetko potrebni, ali kod nekih ljudi liječnici potvrđuju dijagnozu izdisajnim testom vodika. U ovom 4-satnom testu, ljudi konzumiraju malu, izmjerenu količinu laktoze. Prije i nakon konzumiranja laktoze, liječnici mjere količinu plina vodika u dahu osobe u intervalima od 1 sata. Oni mjere vodik jer crijevne bakterije proizvode vodik kada probavljaju neapsorbiranu laktozu. Ako se količina vodika u dahu značajno poveća nakon konzumiranja laktoze, tada je osoba intolerantna na laktozu.

Test tolerancije na laktozu je alternativni, manje osjetljivi test koji se danas rijetko provodi. Nakon što ljudi konzumiraju izmjerenu količinu laktoze, liječnici prate njihove simptome i mjere razinu glukoze u krvi nekoliko puta. Ljudi koji mogu probaviti laktozu ne razvijaju simptome i njihova razina glukoze u krvi raste. Ljudi koji ne mogu probaviti laktozu razvijaju proljev, nadutost u trbuhu i nelagodu u roku od 20 do 30 minuta, a razina glukoze u krvi ne raste.

Liječenje

  • Izbjegavanje laktoze

  • Uzimanje nadomjesne laktaze

Intolerancija na laktozu može se kontrolirati putem prehrane izbjegavanjem namirnica koje sadrže laktozu, prvenstveno mliječnih proizvoda. Jogurt se često tolerira jer prirodno sadrži laktazu koju proizvodi Lactobacilli. Sir sadrži manje količine laktoze od mlijeka i često se tolerira, ovisno o pojedenoj količini. Mlijeko sa smanjenim udjelom laktoze i drugi proizvodi dostupni su u mnogim supermarketima.

Ljudi koji moraju izbjegavati mliječne proizvode trebaju uzimati dodatke kalcija kako bi spriječili nedostatak kalcija. Suplementi enzima laktaze dostupni su bez recepta i mogu se uzimati kada jedete ili pijete proizvode koji sadrže laktozu.