Nesuicidalno samoozljeđivanje u djece i adolescenata

Autor: Josephine Elia, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Matea Ćurković, dr. med.

Nesuicidalno samoozljeđivanje označava namjerno nanošenje samom sebi ozljeda koje nisu fatalne. Primjeri su površinsko grebanje, rezanje ili spaljivanje kože (pomoću cigareta ili uvijača za kosu), kao i ubadanje, udaranje i opetovano trljanje kože gumicom.

(Vidi također Suicidalno ponašanje kod djece i adolescenata.)

Adolescenti koji zloupotrebljavaju droge ili druge supstance češće naude sami sebi.

U nekim zajednicama, samoozljeđivanje je srednjoškolski hir pa to čine mnogi adolescenti. U takvim slučajevima samoozljeđivanje postupno prestaje s vremenom.

Samoozljeđivanje sugerira da je adolescent u velikoj nevolji. Međutim, kod mnogih adolescenata, samoozljeđivanje nije povezano sa suicidalnošću. Umjesto toga, to može biti vrsta samokažnjavanja. Samoozljeđivanje se također može koristiti za privlačenje pozornosti roditelja i / ili drugih bitnih ljudi, izražavanje ljutnje ili poistovjećivanje s vršnjacima. Kod drugih adolescenata (onih s težim mentalnim poremećajima i manjkom socijalne podrške) povećan je rizik od samoubojstva.

Drugi čimbenici koji su povezani s višim suicidalnim rizikom su:

  • Često samoozljeđivanje

  • Ozljeđivanje samog sebe na više načina

  • Osjećaj slabije povezanosti s drugim ljudima, osobito roditeljima

  • Osjećaj da život ima malo ili nikakvo značenje

  • Učestalo traženje psihijatrijske pomoći

  • Suicidalne misli

Svi adolescenti koji se namjerno povrijede trebali bi biti pregledani od strane liječnika s iskustvom u radu s problematičnim adolescentima. Liječnik treba utvrditi postoji li rizik od samoubojstva te pokušava odrediti podlogu uznemirenosti koja je dovela do samoozljeđivanja.