Trikuspidna stenoza

Autor: Guy P. Armstrong, MD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Diana Delić-Brkljačić, dr. med. i prof. dr. sc.Marko Boban dr. med.
Prijevod: Mislav Nedić dr. med.

Trikuspidna stenoza je sužavanje otvora trikuspidnog zaliska koje usporava protok krvi iz desne pretklijetke u desnu klijetku.

(Vidi također Pregled poremećaja srčanih zalistaka.)

Trikuspidni zalistak nalazi se u otvoru između desnog atrija i desne klijetke. Trikuspidni zalistak se otvara kako bi krv iz desne pretklijetke ispunila desnu klijetku i zatvori se dok se desna klijetka kontrahira kako bi izbacila krv u pluća. Ako poremećaj uzrokuje zadebljanje ili krutost kuspisa zaliska, otvor zaliska se sužava (stenoza). Često se zadebljani i kruti zalistak ne može potpuno i zatvoriti te se razvija trikuspidna regurgitacija.

Tijekom godina desna pretklijetka se povećava jer je protok krvi kroz suženi otvor zaliska djelomično blokiran, povećavajući volumen krvi u atriju. S druge strane, ovaj povećani volumen uzrokuje povećanje tlaka u venama koje dovode krv natrag u srce iz tijela (osim pluća). Međutim, desna klijetka se smanjuje, jer se smanjuje količina krvi koja ulazi iz desne pretklijetke.

Skoro svi slučajevi su uzrokovani reumatskom groznicom, koja je postala rijetka u Sjevernoj Americi i Zapadnoj Europi. Rijetko, uzrok je tumor u desnoj pretklijetci, poremećaj vezivnog tkiva ili, još rjeđe, urođeni defekt trikuspidnog zaliska.

Simptomi su obično blagi. Oni uključuju palpitacije (svijest o otkucajima srca), nelagodu u vratu, hladnu kožu i umor. Nelagoda u abdomenu može rezultirati ako povišeni tlak u venama uzrokuje povećanje jetre.

Dijagnoza

  • Ehokardiografija

Stetoskopom liječnici mogu čuti karakterističan šum trikuspidne stenoze. Rendgenska snimka prsnog koša pokazuje da je desna preklijetka uvećana.

Ehokardiografijom se može prikazati suženi trikuspidni zalistak te procijeniti težina stenoze. Elektrokardiografija (EKG) pokazuje promjene koje ukazuju na napetost desnog atrija.

Liječenje

  • Lijekovi, kao što su diuretici

  • U rijetkim slučajevima, kirurški popravak ili zamjena

Bolesnici trebaju unositi manje soli u prehrani te uzimati diuretike i lijekove koji blokiraju efekte aldosterona (što pomaže smanjiti tlak u venama).

Kirurški popravak se obično izbjegava jer je trikuspidna stenoza rijetko dovoljno teška da bi to bilo potrebno, a stenoza se često ponovno javlja nakon popravka.