Životinjski ugrizi

Autori: Robert A. Barish, MD, MBA
Thomas Arnold, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Maja Batinica, dr. med.
Ugrizi životinja

Većina ugriza životinja u Sjedinjenim Državama potječe od pasa i mačaka. Rane treba očistiti i zbrinuti što je prije moguće.

(Vidi također Uvod u ugrize i ubode.)

Iako bilo koja životinja može gristi, većina ugriza u SAD-u potječe od pasa i, u manjoj mjeri, mačaka. Zbog svoje popularnosti kao kućnih ljubimaca, psi su odgovorni za većinu ugriza kao rezultat zaštite vlasnika i teritorija. Godišnje od ugriza psa umire oko 10 do 20 ljudi, uglavnom djece. Mačke ne brane teritorij i grizu uglavnom kad ih ljudi sputavaju ili pokušavaju intervenirati u borbi mačaka. Domaće životinje, kao što su konji, krave i svinje, rijetko grizu, ali njihova veličina i snaga su takve da im ugrizi mogu prouzročiti ozbiljne rane. Ugrizi divljih životinja su rijetki.

Ugrizi pasa obično imaju neravan, razderan izgled. Ugrizi mačke uključuju duboke ubodne rane koje se često inficiraju. Inficirani ugrizi su bolni, otečeni i crveni.

Bjesnoću mogu prenijeti životinje (najčešće šišmiši, rakuni, lisice i tvorovi vrste skunk) zaražene tim virusom. Bjesnoća je rijetka među kućnim ljubimcima u Sjedinjenim Američkim Državama zbog cijepljenja, ali u zemljama u razvoju u kojima je manje vjerojatno da će se životinje cijepiti, ugrizi kućnih ljubimaca mogu prenositi bjesnoću. Ugrizima vjeverica, hrčaka i glodavaca rijetko se prenosi bjesnoća.

Jesi li znao...
  • Bjesnoća općenito nije problem kod ugriza od vjeverica, hrčaka i glodavaca.

Sprječavanje ugriza pasa

Svaki pas može ugristi. Djeca većinom podliježu ugrizima pasa i najvjerojatnije će biti ozbiljno ozlijeđena kod ugriza. Ljude većinom ugrize njihov vlastiti pas ili pas kojeg poznaju. Neke mjere opreza mogu smanjiti rizik od ugriza:

  • Ne ostavljajte dojenče ili malo dijete samo s psom.

  • Nemojte uznemiravati psa koji jede ili se odmara.

  • Ne prilazite nepoznatom psu bez dopuštenja vlasnika.

  • Nemojte posegnuti za psom ili se probijati kroz ogradu kako biste pomazili psa.

  • Ne trčite pored psa.

  • Ne pokušavajte razdvojiti pse koji se bore.

  • Ako se pas približava, ostanite smireni i nepomični ili se polako povlačite unazad.

Liječenje

  • Čišćenje rana

  • Ponekad antibiotici

Nakon primitka uobičajenog liječenje prve pomoći, osobe koje je ugrizla životinja moraju odmah posjetiti liječnika. Ako je moguće, dotična životinja mora biti zadržana od strane vlasnika. Ako je životinja napuštena, osoba koju je ugrizla ne bi je trebala pokušavati uhvatiti. Policija treba biti obaviještena kako bi nadležna tijela mogla promatrati životinju radi znakova bjesnoće.

Liječnici čiste životinjski ugriz ispiranjem rane sterilnom slanom vodom (fiziološkom otopinom) i čišćenjem sapunom i vodom. Ponekad se tkivo s ruba ugrizne rane obrezuje, osobito ukoliko je zdrobljeno ili razderano.

Ugrizne rane lica se zatvaraju kirurški (šivanjem). Međutim, manje rane, ubodne rane i ugrizne rane na rukama - šakama - obično se ne zatvaraju.

Antibiotici se ponekad daju radi sprječavanja infekcije. Inficirani ugrizi ponekad zahtijevaju kiruršku drenažu, intravenske antibiotike ili oboje.