Sklerozirajući lihen

Autor: Shinjita Das, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Iva Bešlić, dr. med.

Lihen sclerosus je poremećaj koji ima tendenciju uzrokovanja svrbeža i ožiljaka u području oko anusa i genitalija.

Uzrok lihen sclerosusa je nepoznat, ali može uključivati imunološki sustav koji napada neka od vlastitih tjelesnih tkiva (nazvan autoimunosni poremećaj). Ovaj poremećaj tipično zahvaća područje oko anusa i genitalija, ali se rijetko može naći i na drugim dijelovima tijela.

Simptomi

Isprva, koža oko anusa i genitalija ima tendenciju stvaranja modrica i može stvoriti mjehur. Tipičan je osjećaj svrbeža, koji ponekad bude vrlo intenzivan. Nakon nekog vremena, koža se može stanjiti, izgubiti svoju normalnu boju i razviti pukotine i ljuske. Kod nekih osoba, poremećaj se razvija drugačije, uzrokujući zadebljanje kože. Naposljetku, bilo koji oblik sklerozirajućeg lihena koji ima kroničan tijek može stvarati ožiljke, uzrokujući iskrivljenje normalnih struktura tog područja. Ponekad pojava sklerozirajućeg lihena kod djeteta može nalikovati učincima seksualnog zlostavljanja. Rijetko, planocelularni karcinom (karcinom kože) razvija se u područjima koja su dulje vrijeme bila zahvaćena sklerozirajućim lihenom.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

  • Ponekad biopsija kože

Liječnici obično postavljaju dijagnozu sklerozirajućeg lihena na temelju tipičnog osipa i područja tijela na kojem se javlja.

Povremeno, liječnici rade biopsiju (pregled uzorka tkiva pod mikroskopom) bilo kojeg dijela zadebljane kože kako bi se isključio planocelularni karcinom kože (karcinom kože).

Liječenje

  • Kortikosteroidne kreme ili masti

Jake kortikosteroidne kreme ili masti se nanose na kožu.

S obzirom da je ovaj poremećaj obično neizlječiv i uzrokuje ožiljke, bolesnici se dugotrajno liječe i obavljaju redovite preglede kako bi se isključio nastanak karcinoma kože.