Pregled malapsorpcije

Autor: Atenodoro R. Ruiz, Jr., MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Viana Medanić, dr. med.

Sindrom malapsorpcije odnosi se na brojne poremećaje u kojima se hranjive tvari iz hrane ne apsorbiraju pravilno u tankom crijevu.

 • Određeni poremećaji, infekcije i kirurški zahvati mogu uzrokovati malapsorpciju.

 • Malapsorpcija uzrokuje proljev, gubitak težine i obilne stolice intenzivnog mirisa.

 • Dijagnoza se temelji na tipičnim simptomima uz testove stolice, a ponekad i na biopsiji sluznice tankog crijeva.

 • Liječenje ovisi o uzroku.

Uzroci

Obično se hrana probavlja i hranjive tvari (proteini, ugljikohidrati, masti, vitamini i minerali) se apsorbiraju u krvotok većinom u tankom crijevu.

Malapsorpcija se može pojaviti u slučaju poremećaja koji

 • Ometaju probavu hrane

 • Ometaju apsorpciju hranjivih tvari

Problemi s probavom

Na probavu mogu utjecati sljedeći poremećaji:

 • Poremećaji koji sprečavaju adekvatno miješanje hrane s probavnim enzimima i želučanom kiselinom

 • Nedovoljna proizvodnja probavnih enzima

 • Smanjena proizvodnja žuči

 • Previše kiseline u želucu

 • Pogrešne vrste bakterija koje rastu u tankom crijevu

Neadekvatno miješanje može se pojaviti kod osobe koja je kirurškim putem uklonila dio želuca.

Kod nekih poremećaja tijelo proizvodi neadekvatne količine ili vrste probavnih enzima koji su potrebni za razgradnju hrane. Na primjer, čest uzrok malapsorpcije je nedovoljna proizvodnja probavnih enzima od strane gušterače, koja se javlja kod nekih bolesti gušterače, ili od strane tankog crijeva, što se događa kod nedostatka laktaze ( vidi: Intolerancija na laktozu).

Smanjena proizvodnja žuči, previše kiseline u želucu ili previše pogrešnih vrsta bakterija koje rastu u tankom crijevu ( vidi: Sindrom prekomjernog rasta bakterija) također mogu ometati probavu.

Problemi apsorpcije

Na apsorpciju hranjivih tvari u krvotok mogu utjecati:

 • Poremećaji koji oštećuju sluznicu tankog crijeva

 • Kirurško uklanjanje velikog dijela tankog crijeva

 • Poremećaji koji utječu na protok limfne tekućine iz crijeva

Normalna sluznica tankog crijeva sastoji se od malih izdanaka nazvanih vili i još manjih izdanaka nazvanih mikrovili, koji stvaraju ogromnu površinu za apsorpciju. Infekcije (bakterijske, virusne ili parazitske) i poremećaji kao što su celijakija i Crohnova bolest mogu oštetiti crijevnu sluznicu.

Kirurško uklanjanje velikog dijela tankog crijeva značajno smanjuje površinu za apsorpciju (vidi Sindrom kratkog crijeva).

Poremećaji koji utječu na protok limfne tekućine iz crijeva u krvotok (put kojim masti ulaze u krvotok), kao što je malformacija crijevnih limfnih žila ( vidi: Crijevna limfangiektazija), začepljenje limfnih žila zbog limfoma (rak limfnog sustava), ili oštećenje ulaska limfne tekućine u krvotok zbog nekih srčanih poremećaja, također smanjuju apsorpciju.

Simptomi

Simptomi malapsorpcije uzrokovani su povećanim prolaskom neapsorbiranih hranjivih tvari kroz probavni trakt ili nutritivnim nedostacima koji su rezultat neadekvatne apsorpcije.

Najčešći simptom malapsorpcije je

 • Kronični proljev

Kad je neadekvatna apsorpcija masti, stolica je svijetle boje, mekana, obilna, masna i neobično smrdljiva (takva stolica se naziva steatoreja). Stolica može plutati ili se zalijepiti za stranu WC školjke i može ju biti teško isprati. Neadekvatna apsorpcija određenih šećera može uzrokovati eksplozivni proljev, nadutost u trbuhu i vjetrove.

Malapsorpcija može uzrokovati manjak svih hranjivih tvari ili selektivni manjak proteina, masti, šećera, vitamina ili minerala. Osobe s malapsorpcijom obično gube na težini ili imaju poteškoća u održavanju težine unatoč adekvatnoj konzumaciji hrane. Žene mogu prestati menstruirati. Simptomi variraju ovisno o specifičnom manjku. Na primjer, nedostatak proteina može uzrokovati oticanje i nakupljanje tekućine (edeme) bilo gdje u cijelom tijelu, suhu kožu i gubitak kose. Anemija (uzrokovana nedostatkom vitamina ili željeza) može izazvati umor i slabost.

Simptomi manjka hranjivih tvari

Nutrijent

Simptomi

Kalcij

Bol i deformiteti kostiju, veća vjerojatnost prijeloma (zbog slabljenja kostiju ili osteoporoze), grčevi mišića, promjena boje zuba i veća sklonost za zubni karijes

Folat (folna kiselina)

Umor i slabost (zbog anemije)

Željezo

Umor i slabost (zbog anemije)

Magnezij

Grčevi mišića

Niacin

Proljev, poremećaji kože, psihički poremećaji (pelagra) i upaljeni jezik

Protein

Oticanje (edem), obično u nogama; suha koža; i gubitak kose

Vitamin A

Noćno sljepilo

Vitamin B1

Osjećaji iglica na koži, posebno u stopalima te srčano zatajenje

Vitamin B2

Bolan jezik i pukotine na rubovima usana

Vitamin B12

Umor i slabost (zbog anemije), osjećaji iglica na koži i psihički poremećaji

Vitamin C

Slabost i krvarenje desni

Vitamin D

Slabljenje kostiju i bol u kostima

Vitamin K

Sklonost modricama i krvarenju

Dijagnoza

 • Liječnička procjena povijesti bolesti i simptoma osobe

 • Testovi za potvrdu dijagnoze (kao što su testovi krvi i stolice)

 • Testovi za dijagnosticiranje uzroka (kao što su biopsija i radiološke snimke)

Liječnik posumnja na malapsorpciju kada osoba ima kronični proljev, gubitak težine, anemiju i druge znakove nutritivnih nedostataka. Malapsorpcija je manje očigledna i često se teže prepoznaje kod starijih osoba nego kod djece.

Laboratorijski nalazi mogu potvrditi dijagnozu:

 • Testovi za mjerenje masnoće u stolici

 • Vizualni pregled stolice

 • Krvni nalazi

Test stolice koji izravno mjeri količinu masti u stolici koja je prikupljena tijekom 3 dana je najpouzdanija za dijagnosticiranje malapsorpcije masti, a koja je prisutna u gotovo svim poremećajima malapsorpcije. Pronalazak više od 7 grama masti svakodnevno u stolici je znak malapsorpcije. Dostupni su i neki drugi testovi koji mjere masnoću u stolici, a ne zahtijevaju trodnevno prikupljanje stolice.

Uzorci stolice pregledavaju se golim okom kao i pod mikroskopom. Neprobavljeni fragmenti hrane mogu značiti da hrana prebrzo prolazi kroz crijevo. Kod osobe s žuticom, stolica s viškom masnoće ukazuje na smanjenu proizvodnju ili izlučivanje žuči. Ponekad se paraziti ili njihova jaja vide pod mikroskopom, što ukazuje da je malapsorpcija uzrokovana parazitarnom infekcijom.

Krvni testovi i ostali laboratorijski testovi se mogu činiti za otkrivanje malapsorpcije drugih specifičnih tvari, kao što su laktoza ili vitamin B12.

Kada liječnik utvrdi da osoba ima poremećaj malapsorpcije, obavljaju se testovi za dijagnosticiranje uzroka:

 • Biopsija

 • Slikovne pretrage

 • Testovi funkcije gušterače

Biopsija može biti potrebna za otkrivanje abnormalnosti u sluznici tankog crijeva. Tkivo se uklanja putem endoskopa (fleksibilna cijev za gledanje opremljena je izvorom svjetla i kamerom kroz koju se može umetnuti mala kliješta) koji prolazi kroz usta u tanko crijevo.

Slikovne pretrage, kao što su endoskopija video kapsulom, kompjuterizirana tomografija (CT), radiogram pomoću barija i ostale dijagnostičke pretrage (mikrobiološke kulture probavnih bakterija, određene krvne pretrage ili izdisajni test) se također mogu učiniti.

Testovi funkcije gušterače se čine ako liječnik smatra da uzrok malapsorpcije može biti nedovoljna proizvodnja probavnih enzima od strane gušterače. Međutim, neki od tih testova su složeni, dugotrajni i invazivni. U jednom testu, s cijevi se prolazi kroz usta i ulazi u tanko crijevo, gdje se mogu prikupiti i izmjeriti crijevne tekućine koje sadrže sokove gušterače. U drugom testu, osoba proguta tvar koja zahtijeva enzime gušterače za probavljanje te tvari. Proizvodi probave se zatim mjere u mokraći. Nedavno su liječnici krenuli s jednostavnijim testovima koji mjere razinu određenih enzima gušterače u stolici.