Pregled hranjenja novorođenčadi i dojenčadi

Autor: Deborah M. Consolini, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Ivan Zovko, dr. med.

Normalno novorođenče ima aktivne reflekse refleksije ukorjenjivanja i sisanja ( vidi: Tri zajednička novorođenačka refleksa) i može početi dojenje odmah, pa liječnici preporučuju stavljanje novorođenčeta na majčinu dojku odmah nakon rođenja. Ako se to ne učini, hranjenje se započinje najmanje 4 sata nakon rođenja. Hranjenje formulom je također opcija.

Većina beba guta zrak zajedno s mlijekom. Bebe obično ne mogu podrigivati same, tako da roditelj treba pomoći. Bebe treba držati uspravno, naslonjene na roditeljska prsa, s glavom na roditeljsko rame, dok ih roditelj nježno gazi po leđima. Kombinacija pljuskanja i pritiska na ramenu obično dovodi do čujnog podrigivanja, često popraćenog pljuvanja male količine mlijeka.

Vrijeme početka čvrsta hrana ovisi o potrebama i spremnosti djeteta, ali mnogi su dojenčad spremni početi s krutom hranom u dobi od 6 mjeseci.

Problemi s hranjenjem

Koliko hrane dijete konzumira varira od dana do dana. Ove manje varijacije su uobičajene i trebale bi izazvati zabrinutost samo ako dijete počne pokazivati znakove bolesti ili ima promjene u rastu, posebno postotak za težina (vidi sliku Tablice težine i duljine za dojenčad).

Novorođenčad koja u prvom tjednu izgubi više od 5 do 7% svoje tjelesne težine pothranjivanjem. Novorođenčad bi se trebala vratiti na svoju tjelesnu masu za otprilike 2 tjedna ako se doje i za oko 10 dana ako se hrane hranom. Nakon toga, oni bi trebali dobiti oko 20 do 30 grama (1 unca) svaki dan tijekom prvih nekoliko mjeseci. Dojenčad bi trebala težiti dvostruko više od rođenja za oko 6 mjeseci.