Pregled imunološkog sustava

Autor: The Manual's Editorial Staff
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Daniel Victor Šimac, dr. med.

Što je imunološki sustav?

Imunološki sustav je obrambeni sustav vašeg tijela. Pomaže Vam u zaštiti od bolesti i infekcija. Posao imunološkog sustava je napadati stvari koje ne pripadaju Vašem tijelu, uključujući:

 • Klice, kao što su bakterije, virusi i gljivice

 • Parazite

 • Stanice raka

 • Druge stvari koje mogu ući u Vaše tijelo, kao što je pelud

Što radi imunološki sustav?

Vaš imunološki sustav se bori protiv infekcija i bolesti. Ovo se zove imunološki odgovor. Vaš imunološki sustav treba:

 • Prepoznati nešto u Vašem tijelu što ne bi smjelo biti tamo

 • Signalizirati svoje imunološke stanice da dođu na mjesto problema

 • Napadati napadača i ukloniti ga iz tijela

 • Znati kada prestati napadati i prekinuti napad

Da bi obavio svoj posao, Vaš imunološki sustav mora biti u stanju reći što se događa i što ne pripada vašem tijelu. Na taj način zna sa čim se treba boriti, a koje stvari ostaviti na miru.

Antigen je nešto što ne pripada Vašem tijelu. Tako izaziva odgovor Vašeg imunološkog sustava. Antigeni mogu biti kemikalije koje se nalaze izvan ili unutar klica ili stanica raka. Antigeni mogu postojati i sami - na primjer, kao molekula hrane ili pelud. Vaš imunološki sustav već zna kako prepoznati neke antigene. Mora naučiti prepoznati druge antigene.

Koji su glavni dijelovi imunološkog sustava?

Važni dijelovi vašeg imunološkog sustava uključuju:

 • Bijele krvne stanice

 • Protutijela

 • Limfni sustav

 • Određeni organi

Bijele krvne stanice (leukociti) putuju putem Vaše krvi kako bi pronašle i borile se protiv klica i drugih problema. Nakon što se bore protiv antigena i unište ga, obično ga mogu zapamtiti. Ako se vaše bijele krvne stanice mogu sjetiti tog određenog antigena, borit će se protiv njega brže kad se sljedeći put pojavi u vašem tijelu.

Protutijela su kemikalije koje proizvode određene bijele krvne stanice. Protutijela plutaju putem krvotoka kako bi pronašla i napala antigene. Imate mnogo različitih protutijela. Svako protutijelo može napadati samo jedan određeni antigen. Vaše bijele krvne stanice uče kako napraviti nova protutijela svaki put kad vas trebaju braniti od novog antigena. Međutim, Vaše se tijelo dugo sjeća kako napraviti ta protutijela.

Limfni sustav je mreža žila. Ove žile odlijevaju višak tekućine iz Vaših tkiva zajedno s mrtvim klicama i mrtvim stanicama iz vašeg tijela. Tekućina se zove limfa. Limfa prolazi kroz sabirna mjesta veličine graška zvana limfni čvorovi. Limfni čvorovi filtriraju mrtve klice i stanice. Ako imate infekciju, obližnji limfni čvorovi mogu nabreknuti. Na primjer, infekcija grla može oteći limfne čvorove u vratu. Ljudi ih nazivaju "otečene žlijezde", ali limfni čvorovi nisu zapravo žlijezde.

Organi koji su dio Vašeg imunološkog sustava uključuju vašu koštanu srž, timusnu žlijezdu, slezenu, krajnike i crvuljak. Vaša koštana srž i timusna žlijezda proizvode bijele krvne stanice. Vaša slezena, krajnici i crvuljak zarobljavaju klice i druge antigene i služe kao mjesto za jačanje stanica imunološkog sustava.

Limfni sustav: Pomoć u obrani od infekcije

Limfni sustav je važan dio imunološkog sustava. Sustav prenosi limfu u cijelom tijelu, a limfni čvorovi filtriraju mrtve klice i stanice.

Koje probleme imunološki sustav može imati?

U svojoj borbi protiv bakterije ili druge mete, Vaš imunološki sustav oslobađa kemikalije. Ove kemikalije uzrokuju upalu, koja uzrokuje bol, crvenilo, toplinu i oteklina. Na primjer, upala iz infekcije grla čini Vaše grlo crvenim, otečenim i upaljenim.

Ponekad Vaš imunološki sustav ne radi kako treba. Kada se to dogodi, može uzrokovati probleme kao što su:

 • Autoimuna bolest, kao što je reumatoidni artritis ili Hashimotov tiroiditis— „auto“ znači „sebe“, pa ako imate autoimunu bolest, Vaš imunološki sustav greškom napada dijelove Vašeg tijela

 • Poremećaj imunodeficijencije, kao što jeHIV— - Vaš imunološki sustav je manjkav pa se ne može pravilno boriti protiv klica i lakše se razbolite

 • Alergijska reakcija, poput peludne groznice - Vaš imunološki sustav pretjerano reagira na nešto bezazleno, poput hrane, biljaka ili lijekova, što uzrokuje kihanje, osip, koprivnjaču ili probleme s disanjem