Inkontinencija mokraće u djece

Autor: Teodoro Ernesto Figueroa, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Slaven Abdović, dr. med.

Inkontinencija mokraće je nevoljni bijeg mokraće koji se događa dva ili više puta mjesečno nakon što se dijete odviklo od pelena. Inkontinencija se može javiti

 • Tijekom dana (dnevna ili inkontinencija u budnosti)

 • Noću (noćna inkontinencija, enureza ili mokrenje u krevet)

 • I danju i noću (kombinirana inkontinencija)

Trajanje procesa obuke za toalet, tj. dob u kojoj djeca postižu mokraćnu kontinenciju, uvelike varira. Međutim, više od 90% djece postiže dnevnu kontinenciju mokraće do dobi od 5 godina. Za postizanje noćne kontinencije potrebno je više vremena.

Mokrenje u krevet ili noćna inkontinencija pogađa oko 30% djece u dobi od 4 godine, 10% u dobi 7 godina, 3% u dobi od 12 godina i 1% u dobi od 18 godina. Oko 0,5% odraslih i dalje ima noćnu inkontinenciju. Liječnici te miljokaze uzimaju u obzir prilikom dijagnosticiranja urinarne inkontinencije. Budući da je trajanje procesa obuke u odlasku na toalet različito, za malu djecu se obično ne smatra da imaju dnevnu inkontinenciju ako su mlađi od 5 ili 6 godina ili ako noćnu inkontinencija ako su mlađi od 7 godina.

Dnevna inkontinencija je češća među djevojčicama. Mokrenje u krevet je češće među dječacima i među djecom koja imaju obiteljsku povijest noćne inkontinencije. I dnevna i noćna inkontinencija su simptomi - a ne dijagnoze - i liječnici bi trebali tražiti temeljni uzrok.

Uzroci

Obrazac inkontinencije pomaže liječniku da odredi vjerojatni uzrok. Ako dijete nikada nije imalo stalno sušno razdoblje tijekom dana, liječnik može razmotriti mogućnost razvojne anomalije, anatomske abnormalnosti ili određenih ponašanja koja mogu dovesti do inkontinencije.

Nekoliko rijetkih, ali važnih poremećaja utječe na normalnu anatomiju ili funkciju mjehura, što može dovesti do urinarne inkontinencije. Na primjer, defekt kralježnične moždine kao što je spina bifida može uzrokovati abnormalnu funkciju živaca mjehura i dovesti do inkontinencije. Neka djeca imaju razvojnu anomaliju koja sprječava potpuno razvijanje mokraćnog mjehura ili uretre, što dovodi do gotovo konstantnog gubitka urina (totalna inkontinencija). Druga vrsta razvojne anomalije uzrokuje da cijevi koje povezuju bubrege s mokraćnim mjehurom (ureterima) završe u nenormalnom položaju u mokraćnom mjehuru ili čak izvan mokraćnog mjehura (kao što je u vagini ili uretri ili na površini tijela), što uzrokuje inkontinenciju (vidi Anomalije položaja uretera). Neka djeca imaju pretjerano aktivan mokraćni mjehur koji se lako grči ili steže, uzrokujući inkontinenciju, dok drugi mogu imati poteškoća s pražnjenjem mjehura.

Određena ponašanja mogu dovesti do dnevne inkontinencije, osobito kod djevojčica. Takva ponašanja uključuju slabo učestale mokrenje i mokrenje korištenjem pogrešnog položaja. U takvim položajima urin se može akumulirati u vagini tijekom mokrenja, a zatim se kapati nakon prijelaza u uspravni položaj. Neke djevojčice doživljavaju spazam mjehura tijekom smijeha, što rezultira "inkontinencijom hihotanja".

Ako je dijete dugo suho i inkontinencija je nova, liječnik razmatra razloge koji mogu uzrokovati gubitak kontinencije. To uključuje zatvor, infekcije, dijeta, emocionalni stres i seksualno zlostavljanje. Neka medicinska stanja koja se razvijaju kod djeteta mogu uzrokovati novu urinarnu inkontinenciju. Opstipacija, koja se definira kao otežana, tvrda i slabije učestala stolica, najčešći je uzrok iznenadnih promjena urinarne kontinencije u djece. Bakterijske infekcije mokraćnog sustava (IMS) i virusne infekcije uzrokuju iritaciju mjehura (bakterijski ili virusni cistitisi) su uobičajeni infektivni uzroci.

Da bi se spriječilo curenje mokraće, mnoga djeca s inkontinencijom uče križati noge ili koristiti druge položaje (manevriranje), kao što je čučanj (ponekad s rukom ili petom pritisnutom između nogu). Ovi manevri mogu povećati vjerojatnost razvoja infekcije mokraćnog sustava. Seksualno aktivni adolescenti mogu imati urinarne poteškoće uzrokovane određenim spolno prenosivim bolestima. Dijetetski uzroci uključuju kofein i kisele sokove, kao što su sok od naranče i rajčice, mogu nadražiti mokraćni mjehur i dovesti do istjecanja mokraće. Stresni događaji kao što su razvod, odvajanje od roditelja, kretanje, gubitak člana obitelji mogu uzrokovati da dijete razvije urinarnu inkontinenciju. Slično tome, djeca koja su seksualno zlostavljana mogu razviti urinarnu inkontinenciju. Djeca s dijabetesom ili dijabetesom insipidus mogu razviti inkontinenciju jer ti poremećaji uzrokuju proizvodnju prekomjerne količine urina.

Česti uzroci

Uzroci urinarne inkontinencije razlikuju se ovisno o tome javlja li se inkontinencija tijekom dana ili uglavnom noću.

U noćnoj inkontinenciji (enureza), većina slučajeva ne uključuje medicinski poremećaj, već je rezultat kombinacije čimbenika, uključujući

 • Kašnjenje u psihomotornom razvoju

 • Nezavršena obuka za wc

 • Mjehur koji se kontrahira prije nego što je potpuno ispunjen

 • Unos velikih količina tekućine prije spavanja

 • Problemi s buđenjem iz sna (na primjer, vrlo dubok san)

 • Obiteljska anamneza (ako je jedan roditelj imao noćnu inkontinenciju, postoji 30% vjerojatnost da će ju potomstvo također imati, povećavajući se na 70% ako su ju imala oba roditelja)

U dnevnoj inkontinenciji, najčešći uzroci uključuju

 • Mokraćni mjehur koji je nadražen zbog infekcije mokraćnog sustava ili zbog pritiska na mokraćni mjehur (kao što ga pritišće puni rektum uzrokovan opstipacijom)

 • Prekomjerno aktivan mjehur

 • Uretrovaginalni refluks (koji se naziva i vaginalno pražnjenje), koji se može pojaviti kod djevojaka koje mokre u pogrešnom položaju ili koje imaju dodatne kožne nabore koji mogu uzrokovati povlačenje urina u vaginu, koji potom iscuri kada dođu u uspravan položaj

 • Anatomske abnormalnosti (na primjer, pogrešno smješten ureter kod djevojčica ili prirođena opstrukcija mokraćnog sustava)

 • Slabost mokraćnog sfinktera, koji kontrolira protok urina iz mjehura (na primjer, zbog abnormalnosti kralježnične moždine)

 • Mjehur koji se ne isprazni u potpunosti (neurogeni mjehur) zbog poremećaja kralježnične moždine ili oštećenja živčanog sustava

U obje vrste inkontinencije stres, deficit pažnje, hiperaktivnost, ili infekcija mokraćnih puteva mogu povećati rizik od inkontinencije.

Manje česti uzroci

U noćnoj inkontineciji, podležeći medicinski poremećaj čini oko 30% slučajeva. Čimbenici koji doprinose poremećaju uključuju neke od poremećaja koji uzrokuju dnevnu inkontinenciju i poremećaje koji povećavaju proizvodnju većih količina urina. Takvi poremećaji uključuju šećernu bolest, dijabetes insipidus, i srpastu anemiju.

Procjena

Liječnici prvo pokušavaju utvrditi je li inkontinencija pitanje kašnjenja u razvoju ili je u pitanju podležeći poremećaj.

Znakovi upozorenja

Kod djece s urinarnom inkontinencijom određeni znakovi i karakteristike su razlog za zabrinutost. Oni uključuju

 • Znakove ili zabrinutost zbog mogućeg seksualnog zlostavljanja

 • Pretjerana žeđ, prekomjerna količina urina i / ili gubitak težine

 • Inkontinencija tijekom dana u djece nakon šeste godine života

 • Bilo kakvi znakovi oštećenja živaca, osobito u nogama

 • Znakovi abnormalnosti kralježnice

Znakovi oštećenja živaca u nogama uključuju slabost, poteškoće pri kretanju i čudne senzacije u nogama. Znakovi abnormalnosti kralježnice uključuju duboku jamu, rupicu ili neobičan pramen dlaka u sredini donjeg dijela leđa.

Kada posjetiti liječnika

Djeca koja imaju bilo koji upozoravajući znak trebaju odmah biti dovedena liječniku s iskustvom u liječenju djece, osim ako je jedini upozoravajući znak dnevna inkontinencija koja traje iza dobi od 6 godina. Takva djeca bi određenom trenutku trebala posjetiti liječnika, ali odgoda unutar tjedan dana nije štetna.

Što liječnik radi

Liječnici prvo postavljaju pitanja o djetetovim simptomima i povijesti bolesti. Liječnici potom obavljaju fizikalni pregled. Ono što pronađu tijekom anamneze i fizikalnog pregleda često sugerira uzrok inkontinencije i testove koji bi mogli biti učinjeni (vidi tablicu i vidi tablicu ).

Liječnici pitaju kada su se počeli pojavljivati simptomi, vrijeme simptoma i jesu li simptomi kontinuirani ili povremeni. Ako roditelji bilježe vrijeme, učestalost i volumen mokraće (dnevnik mokrenja) i stolicu (dnevnik stolice), navedeno može biti korisno liječnicima u postavljanju dijagnoze. Raspravlja se o položaju tijekom mokrenja i jačini mlaza urina.

Simptomi koji upućuju na uzrok uključuju

Liječnici također pitaju za povijest porođajnih ozljeda ili razvojnih anomalija (kao što je spina bifida), poremećaje živaca, poremećaje bubrega i infekcije mokraćnog sustava. Liječnici pregledavaju dijete zbog mogućnosti seksualnog zlostavljanja, što je, premda neuobičajeni uzrok, previše važno za propustiti.

Ako postoji obiteljska anamneza mokrenja u krevetu ili bilo kakvih uroloških poremećaja, na navedeno bi se trebala obratiti posebna pozornost. Liječnici također postavljaju pitanja o svim stresnim čimbenicima koji se javljaju netom prije početka simptoma, uključujući poteškoće u školi, s prijateljima ili kod kuće (uključujući pitanja o bračnim poteškoćama roditelja). Iako inkontinencija nije psihološki poremećaj, tijekom psihološkog stresa može doći do kratkog razdoblja inkontinencije.

Liječnike također zanima osjećaju li djeca slabost nogu kada trče ili stoje.

Nakon detaljne anamneze slijedi fizikalni pregled. Pregled započinje sljedećim:

 • Pregled vitalnih znakova za vrućicu (infekcija mokraćnog sustava), znakova gubitka na težini (dijabetes) i hipertenzije (poremećaj bubrega)

 • Pregled glave i vrata zbog povećanih tonzila, disanja usta ili slabog rasta (apneja za vrijeme spavanja)

 • Pregled abdomena tražeći masu koja ukazuje na zadržavanje stolice ili na puni mjehur

 • Ispitivanje genitalija kod djevojaka zbog mogućnosti adhezija, ožiljaka ili znakova koji ukazuju na seksualno zlostavljanje. Kod dječaka se traže znakovi bilo kakve iritacije, lezija na penisu ili oko rektuma

 • Ispitivanje kralježnice (na primjer, pramen dlaka ili rupica na dnu kralježnice)

 • Neurološki pregled za procjenu snage nogu, osjećaja, dubokih tetivnih refleksa i drugih refleksa (kao što je lagano dodirivanje anusa kako bi se vidjelo da li se sužava - naziva se analni refleks. U dječaka može se lagano dotaknuti unutarnje bedro kako bi se vidjelo dolazi li do povlačenja testisa (naziva se refleks kremastera)

 • Tijekom fizikalnog pregleda može se izvesti digitorektalni pregled kako bi se otkrio zatvor ili smanjeni rektalni tonus

Neki uzroci i značajke noćne inkontinencije u djece

Uzrok

Zajedničke značajke *

Testovi

* Značajke uključuju simptome i rezultate liječničkog pregleda. Navedene značajke su tipične, ali ne uvijek prisutne.

MRI = magnetska rezonancija.

Zatvor

Slabo učestale, tvrde, brabonjaste stolice

Nelagoda u trbuhu

U djece koja konzumiraju namirnice koje uzrokuju zatvor (na primjer, prekomjerne količine mlijeka i mliječnih proizvoda te malo voća i povrća)

Pregled liječnika

Rendgenski snimak trbuha

Dnevnik stolice

Povećana proizvodnja mokraće, koja može imati mnogo uzroka, kao što su

Razlikuju se ovisno o poremećaju

Za dijabetes melitus, testovi urina na glukozu (šećer) i ketone. Testovi iz krvi.

Za bolest dijabetes insipidus, laboratorijski testovi iz krvi

Kašnjenje u psihomotornom razvoju

Nema dnevne inkontinencije

Češće među dječacima i osobama koje imaju dubok san

Možda članovi obitelji koji su navlažili krevet

Pregled liječnika

Apneja za vrijeme spavanja

Ponekad kod djece koja hrču i imaju stanke u disanju za vrijeme spavanja praćene glasnim frktanjem

Prekomjerna dnevna pospanost

Povećani krajnici

Polisomnografija (test spavanja)

Poremećaji kralježnice (na primjer, spina bifida), što dovodi do poteškoća pri pražnjenju mjehura (zadržavanje mokraće)

Očigledna oštećenja kralježnice, udubljenja ili pramenovi dlaka u donjem dijelu leđa te slabost ili smanjen osjećaj u nogama i stopalima

RTG donjeg dijela leđa

MRI kralježnice

Stres

Problemi u školi, socijalna izolacija i obiteljski stres (kao što je npr razvod ili odvajanje od roditelja)

Pregled liječnika

Dnevnik mokrenja

Infekcija mokraćnih puteva

Bolovi tijekom mokrenja, krv u mokraći, potreba za čestim mokrenjem i osjećaj hitnosti

Vrućica

Bolovi u trbuhu

Analiza urina i urinokultura

Neki uzroci i značajke dnevne inkontinencije u djece

Uzrok

Zajedničke značajke *

testovi

* Značajke uključuju simptome i rezultate liječničkog pregleda. Navedene značajke su tipične, ali ne uvijek prisutne.

†Dijabetes obično ne uzrokuje inkontinenciju dok razine šećera u krvi (glukoze) nisu dovoljno visoke da uzrokuju prelijevanje glukoze iz krvi u urin.

‡Stres je uzrok prvenstveno kada je inkontinencija nagla.

CT = računalna tomografija; MRI = magnetska rezonancija.

Zatvor

Slabo učestale, tvrde, brabonjaste stolice

Nelagoda u trbuhu

U djece koja konzumiraju namirnice koje uzrokuju zatvor (na primjer, prekomjerne količine mlijeka i mliječnih proizvoda te malo voća i povrća)

Pregled liječnika

Ponekad rendgenski snimak trbuha

Dnevnik stolice

Disfunkcionalno pražnjenje jer mišići uključeni u izbacivanje mokraće iz mjehura (mišići mokraćnog mjehura i mokraćnog sfinktera) nisu koordinirani

Inkontinencija stolice i česte infekcije mokraćnog sustava

Moguća dnevna i noćna inkontinencija

Studije protoka mokraće

Ponekad mikcijska cistouretrografija (rendgenske snimke snimljene prije, tijekom i nakon mokrenja)

Ultrazvuk bubrega i mjehura

Inkontinencija hihotanja

Uriniranje tijekom smijanja, gotovo isključivo u djevojčica

U drugim okolnostima potpuno normalno mokrenje

Pregled liječnika

Povećana proizvodnja mokraće, koja može imati mnogo uzroka, kao što su

Variraju ovisno o poremećaju

Za dijabetes melitus, testovi urina na glukozu (šećer) i ketone i laboratorijski krvni testovi

Za bolest dijabetesa insipidus ili srpastu anemiju, laboratorijski krvni testovi

Prekomjerno ispunjeni mjehur

Čekanje do zadnje minute za mokrenje

Često se javlja u djece predškolske dobi kada su zaokupljena igrom

Pitanja o nastanku inkontinencije

Dnevnik mokrenja

Mjehur koji se ne isprazni u potpunosti (neurogeni mjehur) zbog anomalije kralježnične moždine ili drugog oštećenja živčanog sustava

Očite abnormalnosti u kralježnici, rupica ili pramen dlaka u donjem dijelu leđa, te slabost i smanjen osjećaj u nogama i stopalima

RTG donjeg dijela leđa

MRI kralježnice

Ultrazvuk bubrega i mjehura

Ispitivanje protoka mokraće i tlaka u mjehuru (urodinamske studije)

Prekomjerno aktivan mjehur

Potreba za hitnim mokrenjem (neophodna za dijagnozu)

Često se javlja potreba za mokrenjem tijekom dana i noći

Upotreba manevara ili držanja tijela (na primjer, djeca mogu čučnuti)

Pregled liječnika

Ponekad proučavanje protoka mokraće, dnevnik mokrenja

Seksualno zlostavljanje

Problemi sa spavanjem ili problemi u školi (kao što su delikvencija ili loše ocjena)

Zavodljivo ponašanje, depresija, neobično zanimanje ili izbjegavanje svih seksualnih tema te neprimjereno znanje o seksu u odnosu na dob

Evaluacija stručnjaka za seksualno zlostavljanje

Stres‡

Problemi u školi, socijalna izolacija i obiteljski stres (na primjer, razvod ili odvajanje roditelja)

Pregled liječnika

Anatomska abnormalnost (na primjer, anomalan položaj uretera u djevojčica)

Potpuna dnevna kontinencija nikada nije postignuta

Kod djevojčica, dnevna i noćna inkontinencija, povijest normalnog pražnjenja, ali sa stalno mokrim rubljem i iscjedkom iz vagine

Povijest infekcija mokraćnog sustava i drugih abnormalnosti mokraćnog sustava

Imaging studije bubrega i uretera, uključujući ponekad CT abdomena i zdjelice ili MRI mokraćnog sustava

Infekcija mokraćnih puteva

Bolovi tijekom mokrenja, krv u mokraći, potreba za čestim mokrenjem i osjećaj hitnosti

Ponekad groznica, bol u trbuhu i / ili bol u leđima

Analiza urina i urinokultura

Ako su rezultati pozitivni, daljnja evaluacija

Povratak urina u vaginu (uretrovaginalni refluks, ili vaginalno pražnjenje)

Kapanje mokraće tijekom ustajanja nakon mokrenja

Pregled liječnika

Testiranje

Ponekad liječnici mogu dijagnosticirati uzrok detaljnom anamnezom, fizikalnim pregledom, analizom mokraće i urinokulturom. Liječnici mogu druge preporučiti druge testove ovisno o tome što su pronašli tijekom ispitivanja (vidi tablicui vidi tablicu). Na primjer, da bi pomogli u dijagnosticiranju dijabetesa melitusa i dijabetesa insipidus, liječnici preporučuju testove krvi i urina kako bi provjerili razinu šećera i drugih elektrolita.

Ako se sumnja na razvojnu anomaliju, može biti potreban ultrazvučni pregled bubrega i mjehura te rendgenska snimka kralježnice. Posebna rendgenska snimka mjehura i bubrega, nazvana mikcijska cistouretrografija, također može biti potrebna. Ovim testom u mjehur se ubrizgava boja pomoću katetera, koja pokazuje anatomiju urinarnog trakta kao i smjer protoka mokraće.

Liječenje

Učenje o uzroku i tijeku inkontinencije pomaže u smanjenju negativnog psihološkog utjecaja zbog nevoljnih bjegova mokraće. Liječnici žele saznati kako inkontinencija utječe na dijete jer bi to moglo utjecati na odluku o liječenju.

Liječenje inkontinencije ovisi o uzroku inkontinencije. Na primjer, infekcija se obično liječi antibioticima. Djeca s razvojnim anomalijama ili anatomskim abnormalnostima često mogu trebati operaciju. Nespecifične mjere mogu se poduzeti ovisno o tome javlja li se inkontinencija noću ili tijekom dana.

Noćna inkontinencija (enureza)

Najučinkovitija dugoročna strategija je alarm za vlaženje kreveta. Iako potreban velik angažman, stopa uspjeha može biti i do 70% kada su djeca motivirana za prekidanje mokrenja u krevet, a obitelj je sposobna slijediti plan liječenja. Liječenje može potrajati i do 4 mjeseca da bi se simptomi potpuno razriješili. Kažnjavanje djece za mokrenje u krevet nije od pomoći. Kažnjavanje služi samo za potkopavanje liječenja i uzrokuje probleme sa samopoštovanjem.

Lijekovi koji se daju na usta kao što su dezmopresin (DDAVP) i imipramin mogu smanjiti broj epizoda vlaženja u krevetu. Međutim, mokrenje u krevet se nastavlja kod većine djece kada se liječenje zaustavi. Roditelje i djecu treba upozoriti na tu vjerojatnost kako se dijete ne bi rastužilo ako ponovno počne mokriti u krevet. Imipramin se sada rijetko daje jer rijetko može uzrokovati iznenadnu smrt.

Dnevna inkontinencija

Opće mjere mogu uključivati

 • Vježbe za hitno zadržavanje mokraće (za jačanje mokraćnog sfinktera)

 • Postupno produljivanje vremena između posjeta kupaonici (ako se smatra da dijete ima slab mišić mjehura ili disfunkcionalno pražnjenje)

 • Promjena ponašanja (na primjer, odgađanje mokrenja) pozitivnom podrškom i planirano uriniranje

 • Podsjećanje djece na uriniranje ručnim satom koji vibrira ili oglašava alarm (poželjno je da je roditelj taj koji podsjeća dijete na mokrenje)

 • Korištenje metoda koje obeshrabruju zadržavanje urina u vagini (na primjer, sjedenje u obrnutom položaju na WC školjci ili s razmaknutim koljenima)

Vježbe za zadržavanje uključuju navođenje djece da odu u kupaonicu čim osjete potrebu za mokrenjem. Ali jednom kada se nađu u kupaonici, od njih se traži da zadrže urin koliko god mogu. Kada ga više ne mogu zadržati, trebali bi početi mokriti, ali onda prestati i ponovno početi mokriti svakih nekoliko sekundi. Ova vježba jača mokraćni sfinkter i daje djeci povjerenje da oni mogu doći do kupaonice prije nego što se unerede. Ovu vježbu treba podučavati nakon što je dijete pregledano od strane liječnika.

Lijekovi oksibutinin i tolterodin mogu pomoći ako je problem spazam mokraćnog mjehura.

Ključne točke

 • Razumijevanje zašto je dijete inkontinentno je bitno za ishod liječenja i dobrobit djeteta.

 • Najčešće, inkontinencija nije uzrokovana medicinskim poremećajem.

 • Liječenje uključuje promjene u ponašanju, prehrambene promjene, a ponekad i lijekove.

 • Alarmi su najučinkovitiji tretman za noćnu enurezu.

 • Većina noćne enureze se poboljšava kako dijete sazrijeva (15% tegoba godišnje se razriješi bez intervencije).