Kanadska žutika

Autor: Laura Shane-McWhorter, PharmD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Valentina Ratkajec, dr. med.

Kanadska žutika, ugrožena biljka, povezana je s maslacem. Njegove aktivne komponente su hidrostin i berberin, koje imaju antiseptičko djelovanje. Berberin je također učinkovit protiv proljeva. Dostupan je u obliku tekućine, tableta i kapsula.

(Pogledaj Pregled Dodaci Prehrani.)

Medicinske tvrdnje

Kanadska žutika se koristi kao antiseptičko sredstvo za ispiranje usta, upaljene oči, rane i nadraženu kožu te za ispiranje u vaginalnim infekcijama. Kombinirana je s ehinacejom kao hladnan pripravak, ali učinkovitost kanadske žutike kao hladnog pripravka nije dokazana. Kanadska žutika se također koristi kao lijek za probavne smetnje i proljev. U dvije relativno dobro osmišljene studije berberin izoliran kanadske žutike smanjio je tegobe proljeva.

Najnoviji dokazi ukazuju da u dijabetičara berberin može smanjiti razinu glukoze i hemoglobina A1c, umanjiti gladi i postprandijalnu glukozu i HbA1c.

Moguće nuspojave

Kanadska žutika može uzrokovati mnoge nuspojave, uključujući iritaciju i uznemirenost probavnog traktu, kontrakcije maternice, žuticu kod novorođenčadi i pogoršanje visokog krvnog tlaka (hipertenzija). Ako se uzima u velikim količinama, kanadska žutika može uzrokovati epileptične napadaje i respiratornu insuficijenciju i može utjecati na kontrakcije srca. Žene koje su trudne ili doje, novorođenčad i oni koji boluju od srčanih bolesti, epileptičnih napadaja ili problema sa zgrušavanjem krvi ne smiju uzimati kanadsku žutiku. Aktivna komponenta, berberin, može oštetiti deoksiribonukleinsku kiselinu (DNA), što može prouzrokovati stvaranje tumora.

Moguće interakcije s lijekovima

Kanadska žutika može međudjelovati s lijekovima koji sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka (kao što je varfarin). Kanadska žutika utječe na to kako jetra prerađuje neke lijekove, što može rezultirati drugim važnim interakcijama lijekova.

Više informacija

  • NIH Nationalni Centar za Komplementarno i Integrativno Zdravlje: Goldenseal