Alopecija (gubitak kose)

Autor: Wendy S. Levinbook, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Maja Kovačević, dr. med.

Gubitak kose, koji se naziva i alopecija, može se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela. Gubitak kose koji se javlja na vlasištu naziva se ćelavost. Gubitak kose često je zabrinjavajući radi kozmetskih razloga, ali također može biti znak sustavnog poremećaja na razini cijelog organizma.

Kosa raste u ciklusima vidi i (Pregled ciklusa rasta kose). Svaki se ciklus sastoji od

 • Duge faze rasta (anagena faza) koja traje 2 do 6 godina

 • Kratke prijelazne faza (katagena faza) koja je traje 3 tjedna

 • Kratke faza mirovanja (telogena faza) koja traje 2 do 3 mjeseca

Na kraju faze mirovanja, kosa ispadne (egzogena faza), a ciklus ponovno započinje kako nova kosa počinje rasti u dlačnom folikulu. Normalno je da svaki dan oko 50 do 100 vlasi doseže kraj faze mirovanja i ispada.

Poremećaji ciklusa rasta koji dovode do gubitka kose uključuju:

 • Anageni efluvij—Poremećaj koji uzrokuje gubitak vlasi u fazi rasta (anagenoj fazi)

 • Telogeni efluvij—Više od 100 vlasi dnevno prelazi u fazu mirovanja

Liječnici ponekad klasificiraju gubitak kose kao žarišni (ograničen na jedan dio vlasišta) ili difuzan (rasprostranjen po čitavom vlasištu). Gubitak kose također može biti klasificiran prema tome jesu li prisutni ožiljci u vlasištu.

Uzroci

Najčešći uzrok gubitka kose:

 • Ćelavost po muškom i ženskom tipu (androgenetska alopecija)

Ostali česti uzroci gubitka kose

 • Alopecia areata

 • Određeni sistemski poremećaji, kao što su oni koji uzrokuju visoku tjelesnu temperaturu, sistemski eritematozni lupus (lupus), hormonalni poremećaji i nutritivni nedostaci.

 • Lijekovi, osobito kemoterapija

 • Gljivične infekcije vlasišta (tinea capitis)

 • Fizički stres, kao što su vrućica, operacija, teška bolest, nagli gubitak težine ili trudnoća (u kojoj dolazi do telogenog efluvija)

 • Psihološki stres

 • Ozljeda (trauma)

Ozljede dlakčnog folikula imaju mnoge uzroke:

 • Trihotilomanija (čupanje normalne kose koje se povezuje sa psihološkim stresom)

 • Trakcijska alopecija (gubitak kose uzrokovan stalnom primjenom mehaničke sile tijekom nošenja pletenica, viklera ili konjskog repa)

 • Centralna centrifugalna cikatricijalna alopecija (gubitak kose tijekom kojeg dolazi do stvaranja ožiljaka)

 • Opekline i zračenje

 • Gubitak kose uzrokovan dugotrajnim pritiskom (na primjer, nakon dugotrajne operacije tijekom koje je je dulji pritisak na vlasište uzrokovao oštećenje folikula dlake)

Rjeđi uzroci uključuju primarne abnormalnosti kose (to jest, abnormalnost koja potječe iz vlasi), sarkoidozu, trovanje teškim metalima, terapiju zračenjem i rijetka stanja kože.

Jeste li znali?
 • Oko 50 do 100 vlasi obično ispada svaki dan.

Androgenetska alopecija

Ovaj oblik alopecije može zahvatiti do 80% muškaraca bijele rase do 70. godine (gubitak kose po muškom tipu) i oko polovice svih žena (gubitak kose po ženskom tipu). Glavnu ulogu igra hormon dihidrotestosteron, zajedno sa nasljeđem. Gubitak kose može započeti u bilo kojoj dobi tijekom ili nakon puberteta, čak i tijekom adolescencije (vidi sliku).

Kod muškaraca, gubitak kose obično počinje na sljepoočnoj regiji u vlasištu ili na vrhu glave. U nekih muškaraca je vidljiv pomak linije vlasišta, ili malo područje bez kose. Kod ostalih muškaraca, pogotovo kada gubitak kose počinje u ranoj dobi, dolazi do gubitka kose na vrhu glave, dok zadržavaju kosu na stranama i stražnjem dijelu vlasišta. Ovaj se oblik alopecije naziva gubitak kose po muškom tipu.

Kod žena najčešće dolazi do prorjeđivanja na vrhu glave, a rijetko do potpunog gubitka kose. Linija vlasišta najčešće ostaje netaknuta. Ovaj se oblik alopecije naziva gubitak kose po ženskom tipu.

Gubitak kose

Kod muškaraca, gubitak kose obično počinje na sljepoočnoj regiji u vlasištu ili na vrhu glave. Ovaj se oblik alopecije naziva gubitak kose po muškom tipu.

Kod žena najčešće dolazi do prorjeđivanja na vrhu glave. Rijetko dolazi do potpunog gubitka kose, a linija vlasišta najčešće ostaje netaknuta. Ovaj se oblik alopecije naziva gubitak kose po ženskom tipu.

Alopecia areata

U alopeciji areati dolazi do naglog i iznenadnog gubitka nepravilnih oštroograničenih područja kose. Može se pojaviti i veći gubitak kose, a i drugih dlaka na tijelu. Smatra se da je uzrok poremećaj imunološkog sustava zbog kojeg tijelo napada vlastite stanice (naziva se autoimuna reakcija).

Centralna centrifugalna cikatricijalna alopecija

Centralna centrifugalna cikatricijalna alopecija je najčešći uzrok ožiljne alopecije u žena afričkog podrijetla. Oštećenje vlasišta u pacijenata koji imaju genetsku predispoziciju za oštećenje folikula dovodi do progresivnog gubitka kose i ožiljaka na vrhu i stražnjem dijelu vlasišta, a do njega može doći uslijed aplikacije kemijskih relaksatora ili ekstenzija

Kožni eritematozni lupus

Kod kožnog eritematoznog lupusa može doći do pojave ćelavosti. Gubitak kose može biti trajan ako se folikul dlake potpuno uništi. Kožni eritematozni lupus može se javiti kod pacijenata koji imaju ili nemaju sustavni eritemski lupus (SLE, ili samo lupus), poremećaj u kojemu antitijela ili upalne stanice proizvedene u tijelu napadaju vlastita tkiva (nazivaju se autoimuni poremećaji). Sistemski eritematozni lupus utječe na različite organe u cijelom tijelu. U kožnom eritematoznom lupusu, gubitak kose je prisutan u obliku nepravilnih, mrljastih područja.

Hormonska neravnoteža

Ako žene imaju prekomjerne količine muških hormona, može doći do gubitka kose, pojave akne i rasta dlačica na mjestima koja su tipična za rast dlaka u muškaraca, poput lica i trupa (hirzutizam). Najčešći uzrok viška androgena kod žena je sindrom policističnih jajnika (PCOS). Virilizacija se događa kada su razine androgena dovoljno visoke da uzrokuju dodatne znakove i simptome kao što su produbljivanje glasa, atrofija dojki, povećana mišićna masa, klitoromegalija i povećan libido. Rijetko tumor može lučiti muške hormone, uzrokujući virilizaciju, ili se virilizacija može razviti u žena koja uzimaju anaboličke steroide.

Lijekovi: Prlikom uzimanja anaboličkih steroida, može doći do pojave ćelavosti po muškom ili ženskom tipu. Kemoterapijski lijekovi obično uzrokuju anageni efluvijum. Ostali lijekovi koji se izdaju na recept (na primjer, lijekovi za liječenje visokog krvnog tlaka, akne, poremećaja štitnjače, moždanog udara ili lijekovi koji razrjeđuju krv) obično uzrokuju gubitak kose u obliku telogenog efluvijuma.

Nutritivni poremećaji

Nutritivni poremećaji su rjeđi uzrok gubitka kose. Simptomi se razlikuju u odnosu na specifični nutritivni poremećaj:

 • Povišena razina vitamina A: Osip, ispucale usne, bolni i otečeni zglobovi, gubitak apetita, tromost, gubitak tjelesne težine,

 • Nedostatak željeza: Anemija, iscrpljenost, smanjena fizička sposobnost.

 • Nedostatak cinka: Osip, proljev, sklonost infekcijama, gubitak apetita i slabo zacjeljivanje rana

Fizički stresovi

Stresori kao što su visoka temperatura, operacija, gubitak tjelesne težine ili trudnoća mogu povećati broj dlačica koje ulaze u fazu mirovanja (uzrokujući telogeni efluvij). Kosa obično ispadne nekoliko mjeseci nakon stresnog događaja. Ovaj oblik gubitka kose obično nije trajan.

Psihološki stresovi

Ova vrsta stresa može dovesti do habitualnog uvijanja, čupkanja ili izvlačenja normalne kose (trihotilomanija). Navika je najčešća kod djece, ali se može pojaviti kod odraslih. Čupanje kose može dugo ostati neprimjećeno, zbunjujući liječnike i roditelje, koji mogu pogrešno misliti da se radi o poremećaju poput alopecije areate ili gljivične infekcije koja uzrokuje gubitak kose. Ozbiljan i dugotrajan psihološki stres također može uzrokovati opadanje kose (telogeni efluvij). Ovaj gubitak kose je uzrokovan dugotrajnim i kroničnim stresom, a ne svakodnevnim stresovima suvremenog života.

Gljivična infekcija vlasišta (tinea capitis)

Gljivična infekcija vlasišta je čest uzrok gubitka kose u djece. Infekcija započinje kao suha, ljuskava mrlja koja se postupno širi. Vlasi se mogu slomiti na nejednakoj duljini pa tada u vlasištu izgledaju kao crne točkice. Ponekad se kosa lomi iznad površine vlasišta, ostavljajući kratke vlasi. Gubitak kose može biti trajan, osobito ako se infekcija ne liječi.

Trakcijska alopecija

Ovaj poremećaj je gubitak kose uzrokovan nošenjem pletenica, viklera, ili konjskog repa koji stalno povlače kosu. Gubitak kose najčešće se javlja na području čela i na sljepoočnicama.

Procjena

Sljedeće informacije mogu pomoći pacijentima kako bi odlučili hoće li se javiti liječniku, a pomoći im da znaju što mogu očekivati tijekom liječničke procjene.

Znakovi upozorenja

Sljedeći su od posebne važnosti:

 • Znakovi poremećaja u organizmu, uključujući trovanje

 • U žena, pojava muških karakteristika (virilizacija), kao što je produbljeni glas, dlačice na mjestima tipičnijima za rast dlačica u muškaraca (hirzutizam), nepravilnosti u menstrualnom ciklusu, akne, atrofije dojke, povećane mišićne mase, povećanje klitorisa i povećanje libida (seksualni nagon).

Kada posjetiti liječnika

Osobe koje imaju gubitak kose i znakove poremećaja u organizmu trebale bi se odmah obratiti liječniku. Žene kod kojih su se pojavile muške karakteristike trebale bi konzultirati svog liječnika kako bi se utvrdilo je li riječ o hitnom stanju. Ostali pacijenti sa sličnim simptomima bi trebali posjetiti liječnika kada je to moguće, ali pregled nije hitan ako se ne razviju drugi simptomi.

Što liječnik radi

Liječnici prvo postavljaju pitanja o simptomima i povijesti bolesti, a zatim obavljaju fizikalni pregled. Ono što liječnici utvrde tijekom uzimanja anamneze i fizikalnog pregleda često sugerira uzrok gubitka kose i dodatne testove koji bi mogli biti potrebni.

Pitanja koja liječnici postavljaju o gubitku kose:

 • Je li gubitak kose počeo postupno ili iznenada

 • Koliko je dugo prisutan

 • Da li se gubitak kose povećava

 • Gubi li se kosa na području cijele glave ili samo na određenom području

Liječnici evidentiraju i druge simptome kao što su svrbež i ljuskanje vlasišta. Oni pitaju koje proizvode za njegu kose koristite te koje su vaše navike vezane za stiliziranje kose - uključujući i to da li nosite pletenice, viklere, sušite li kosu fenom i čupate li kosu.

Liječnici pitaju je li osoba nedavno bila izložena lijekovima, toksinima ili zračenju ili je doživjela značajan stres (kao što je to posljedica operacije, kronične bolesti, vrućice ili psihološkog stresa). Osobu se pita o drugim karakteristikama koje mogu upućivati na uzrok, uključujući značajan gubitak težine, prehrambene navike (uključujući različite restriktivne dijete) i opsesivno-kompulzivno ponašanje. Postavljaju se pitanja o trenutnom i nedavnom korištenju lijekova. Osoba se pita i je li gubitak kose prisutan u obitelji.

Tijekom fizikalnog pregleda, liječnici se usredotočuju na vlasište, bilježeći raspodjelu gubitka kose, prisutnost i karakteristike bilo koje abnormalnosti kože i eventualnu prisutnost ožiljaka. Oni mjere širinu središnjeg dijela vlasišta na nekoliko točaka (vidi sliku) i provjeravaju abnormalnosti dlake.

Liječnici procjenjuju gubitak kose na drugim dijelovima tijela (kao što su obrve, trepavice, ruke i noge). Traže osip koji može biti povezan s određenim tipovima alopecije i znakovima virilizacije u žena, kao što je produbljeni glas, hirzutizam, uvećani klitoris i akne. Također pregledavaju štitnu žlijezdu.

Neki uzroci i značajke gubitka kose

Uzrok

Zajedničke značajke *

Testovi

* Značajke uključuju simptome i rezultate liječničkog pregleda. Navedene značajke su tipične, ali ne uvijek prisutne.

†Rijetko se radi biopsija vlasišta.

ACE = angiotenzin-konvertirajući enzim; DHEAS = dehidroepiandrosteron sulfat; FSH = folikul stimulirajući hormon; LH = luteinizirajući hormon; PCOS = sindrom policističnih jajnika.

Gubitak kose koji zahvaća cijelo vlasište

Gubitak kose kod muškaraca (androgenetska alopecija)

Često se pojavljuje u obitelji

Ponekad se povezuje sa uzimanjem anaboličkih steroida

Klinički pregled

Gubitak kose kod žena (androgenetska alopecija)

Često se pojavljuje u obiteljima

Ponekad se javlja tijekom menopauze

Ponekad se pojavljuje u žena s muškim karakteristikama (virilizacijom), kao posljedica uzimanja anaboličkih steroida kao što je dihidrotestosteron ili zbog tumora koji proizvodi muške hormone

PCOS (sindrom policističnih jajnika)

Klinički pregled

Ponekad se preporučuje određivanje razine hormona: testosterona, DHEAS, FSH i LH

Lijekovi i toksini

Povijest upotrebe određenog lijeka kao što su kemoterapeutici, antikoagulansti, retinoidi, oralni kontraceptivi, ACE inhibitori, beta-blokatori, litij, antitireoidni lijekovi, antikonvulzivi ili visoke doze vitamina A ili izloženost metalima kao što su talij i arsen

Klinički pregled

Ponekad krvne pretrage provjeravaju izloženost toksinima ili teškim metalima

Stres (psihološki ili fizički) koji uzrokuje telogeni efluvij

Psihološki stres

Nedavni gubitak težine, operacija, teška bolest s povišenom temperaturom ili porod

Klinički pregled

Ponekad je potrebno učiniti krvnu sliku kako bi se detektirala anemija i nedostatak željeza te procijeniti funkciju štitnjače

Poremećaji štitnjače

Sa hipertireozom (pretjerano aktivnom štitnjačom) se pojavljuju poteškoće u podnošenju vrućine, znojenje, gubitak težine, izbočene oči, drhtavica (tremor), nemir i povećana štitnjača (gušavost)

Sa hipotireozom (smanjenom aktivnošću štitnjače) se pojavljuju poteškoće upodnošenju hladnoće, debljanje, gruba i zadebljana koža i tromost

Klinički pregled

Krvni testovi koji procjenjuju funkciju štitnjače

Nutritivni poremećaji, kao što su prekomjerna razina vitamina A ili nedostatak željeza ili cinka

Simptomi specifičnog nutritivnog poremećaja

Klinički pregled

Ponekad krvni testovi za provjeru nutritivnih poremećaja

Alopecia areata

Obično se pojavljuje gubitak kose u pečatima, ali ponekad i gubitak kompletne kose na vlasištu (alopecija totalis); ponekad svih dlaka na tijelu (alopecija universalis)

Klinički pregled†

Gubitak kose samo u određenom području vlasišta

Alopecia areata

Okruglasta područja gubitka kose u obliku pečata s kratkim slomljenim dlačicama (koje podsjećaju na uskličnike) koje su smještene rubno

Ponekad osjećaj peckanja ili svrbeža

Ponekad gubitak kose s bočnih i stražnjih rubova vlasišta (ophiasis) ili gubitak kose centralno, sa poštedom dlačica na rubu skalpa (sisaipho)

Klinički pregled†

Kožni eritematozni lupus

Raspršena područja gubitka kose u pečatima

Ponekad pojava crvenog, uzdignutog i ljuskavog osipa na vlasištu

Ponekad pojava ožiljnih područja

Ponekad je prisutan svrbež

Klinički pregled

Krvni testovi za provjeru specifičnih parametara prisutnih kod lupusa

Biopsija vlasišta

Centralna centrifugalna cikatricijalna alopecija

Polagano progresivno opadanje kose i ožiljci na vrhu i stražnjem dijelu vlasišta

Kao mogući uzroci navodi se uporaba toplinskih uređaja za stiliziranje kose ili kemijskih relaksansa u pojedinaca koji imaju genetsku sklonost za razvoj ovog poremećaja

Klinički pregled

Biopsija vlasišta

Lichen planopilaris (lichen planus vlasišta) i fronalna fibrozirajuća alopecija

Raspršena područja gubitka kose u pečatima

Naziva se frontalna fibrozirajuća alopecija kada se gubitak kose pojavljuje uglavnom duž prednje linije vlasišta i obrva

Klinički pregled

Biopsija vlasišta

Opekotine, ozljede ili zračenje (na primjer terapija zračenjem)

Prethodne opekotine, zračenje ili ozljede

Često se pojavljuju ožiljci

Klinički pregled

Ponekad drugi testovi za provjeru uzroka

Tinea capitis (gljivična infekcija vlasišta)

Područja gubitka kose ponekad s malim crnim točkicama (zbog kose koja se odlomila na površini vlasišta) ili dlake razlomljene neposredno iznad površine vlasišta

Okrugli, ljuskavi areali kože, koji mogu biti crveni ili upaljeni

Klinički pregled†

Pregled ispalih dlaka pod mikroskopom i / ili mikološkom kulturom

Ponekad pregled Woodovom lampom

Trakcijska alopecija

Pletenice, vikleri ili konjski rep koji su ostavljeni predugo ili previše zategnuti

Klinički pregled†

Trihotilomanija (kompulzivno povlačenje kose)

Obično je to asimetričan, bizaran, nepravilan uzorak gubitka kose

Ponekad pripada opsesivno-kompulzivnom poremećaju

U žena se javlja 4 puta češće od muškaraca

Klinički pregled†

Testiranje

Testiranje je obično nepotrebno ako se na temelju liječničkog pregleda utvrdi uzrok. Na primjer, gubitak kose po muškom ili ženskom tipu obično ne zahtijeva testiranje. Međutim, ukoliko se gubitak kose javlja kod mladog čovjeka bez pozitivne obiteljske anamneze, liječnik ga može pitati o korištenju anaboličkih steroida i drugih lijekova. Žene koje imaju značajan gubitak kose i koje su razvile muške karakteristike pitaju se koriste li lijekove na recept i podvrgavaju se krvnim testovima za mjerenje razine hormona testosterona i dehidroepiandrosteron sulfata (DHEAS). Ako se liječničkim pregledom otkriju znakovi drugih hormonskih abnormalnosti ili druge ozbiljne bolesti, možda će biti potrebne krvne pretrage kako bi se utvrdili ti poremećaji (npr., testovi za mjerenje luteinizirajućeg hormona [LH] i folikul-stimulirajućeg hormona [FSH] mogu se napraviti za dijagnosticiranje sindroma policističnih jajnika [PCOS]).

Test povlačenja pomaže liječnicima u procjeni gubitka kose. Liječnici lagano povlače nekoliko pramenova kose (oko 40 vlasi) na najmanje 3 različita područja u vlasištu. Potom određuju broj dlačica kojesu sa svakim povlačenjem ispale i pregledaju ih pod mikroskopom kako bi im odredili fazu rasta. Ukoliko od 4 do 6 dlačica u telogenoj fazi ispadne sa svakim povlačenjem, test povlačenja je pozitivan, a osoba najvjerojatnije ima telogeni efluvijum.

Tijekom testa, liječnici naglo izvlače oko 50 pojedinačnih vlasi ("uz korijen"). Potom se pregledavaju korijeni isčupanih vlasi pod mikroskopom kako bi se procijenio folikul dlake i kako bi se odredila faza rasta. Ovi rezultati pomažu liječnicima kako bi otkrili ima li osoba telogeni efluvij, primarnu abnormalnost dlačnog folikula ili neki drugi poremećaj.

Ukoliko je test povlačenja negativan i ako nije jasno je li gubitak kose zapravo pretjeran, može se učiniti brojanje vlasi koje opadaju svaki dan. Vlasi koje su ispale tijekom prvog jutarnjeg češljanja ili tijekom pranja skupljaju se u prozirne plastične vrećice svaki dan tijekom 14 dana. Potom se bilježi broj dlačica u svakoj vrećici. Gubitak više od 100 vlasi dnevno je nije normalan, osim nakon šamponiranja, kada se može izgubiti do 250 vlasi. Vlasi se mogu pregledati pod mikroskopom.

Ukoliko dijagnoza opadanja kose nije jasna nakon kliničkog pregleda i drugih testova, moguće je učiniti biopsiju vlasišta. Biopsija pomaže utvrditi jesu li folikuli dlake oštećeni, a može i razlikovati ožiljnu alopeciju (prilikom koje dolazi do uništavanja folikula dlake) od alopecije u kojoj se to ne događa. Ako su folikuli dlaka oštećeni, biopsija može ukazivati na moguće uzroke.

Liječenje

 • Liječenje specifičnih uzroka

 • Ponekad transplantacija kose

Specifični uzroci gubitka kose tretiraju se kada je to moguće:

 • Lijekovi koji uzrokuju gubitak kose su zamijenjeni drugima, ili se prestaju uzimati

 • Hormonski poremećaji mogu se liječiti lijekovima ili operacijom, ovisno o uzroku.

 • Suplementi željeza ili cinka mogu se uzeti u slučaju nedostatka tih minerala ( i).

 • Unos vitamina A može se smanjiti kod osoba koje imaju alopeciju uzrokovanu viškom vitamina A.

 • Alopecia areata, kožni lupus i lichen planopilaris obično se mogu liječiti kortikosteroidima ili drugim lijekovima koji se apliciraju na vlasište ili se uzimaju na usta.

Trakcijska alopecija se tretira eliminiranjem fizičke sile ili stresa na vlasište.

Gljivična infekcija vlasišta se liječi antifungalnim lijekovima koji se uzimaju na usta.

Trihotilomaniju je teško liječiti, ali modifikacija ponašanja ili primjena lijekova kao što su klomipramin ili selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, sertralin, escitalopram ili citalopram) mogu pomoći.

Gubitak kose (telogeni efluvijum) uslijed fizičkih stresova kao što je opsežni gubitak težine, operacija, teška bolest s povišenom temperaturom ili porod obično se ne liječi jer dolazi do spontanog oporavka nakon prestanka stresora. Primjena minoksidila na vlasište nekim pacijentima može pomoći.

Ukoliko ne dođe do spontanog oporavka, može se pokušati s primjenom nekih od metoda nadomjeska kose.

 • Lijekovi koji sprječavaju daljnji gubitak kose ili potiču rast nove kose

 • Presađivanje kose

 • Nošenje perike

Lijekovi

Muški ili ženski tip gubitka kose ponekad se mogu učinkovito liječiti različitim lijekovima.

Minoksidil može spriječiti daljnji gubitak kose i poticati rast kose kada se primjenjuje izravno na vlasište dva puta dnevno. Za ponovni rast kose nužna je primjena terapije od 8 do 12 mjeseci i do njega dolazi u samo 30 do 40% pacijenata. Najčešće nuspojave su iritacija kože, kao što su svrbež i osip. Može doći do dlakavosti lica.

Finasterid djeluje blokirajući učinke muških hormona na folikule dlake i uzima se svakodnevno. Finasterid se ne koristi kod žena. Kod muškaraca je njegova učinkovitost u zaustavljanju gubitka kose i stimuliranju rasta kose obično vidljiva u roku od 6 do 8 mjeseci liječenja i povećava se tijekom vremena, ali može varirati od osobe do osobe. Finasterid može smanjiti libido, povećati veličinu grudi i pridonijeti pojavi erektilne disfunkcije. Finasterid također može smanjiti razinu prostata specifičnog antigena(PSA). Muškarci bi trebali sa svojim liječnikom prije započinjanja liječenja raspraviti o tome kako finasterid može utjecati otkrivanje raka prostate.

Najvažniji učinak minoksidila ili finasterida može biti sprečavanje daljnjeg gubitka kose. Učinci traju samo dok se uzimaju lijekovi.

Hormonski modulatori, kao što su pilule protiv začeća(oralni kontraceptivi) ili spironolakton, mogu biti korisne kod nekih žena, posebno onih koje su razvile muške karakteristike.

Presađivanje kose

Transplantacija je trajnije rješenje. U ovom postupku, folikuli dlake se uklanjaju s jednog dijela vlasišta i presađuju na ćelavo područje. U ovoj tehnici, samo jedna ili dvije dlake su transplantirane odjednom. Iako je ova tehnika dugotrajnija, ona ne zahtijeva uklanjanje velikih površina kože i omogućuje implantatima da budu orijentirani u istom smjeru rasta kao i prirodna kosa.

Druga kirurška opacija uključuje uklanjanje nekih ćelavih dijelova kože vlasišta i istezanje dijelova koji imaju kosu na širem području.

Perika

Perike često nude najbolji tretman za privremeni gubitak kose (na primjer uzrokovan kemoterapijom). Pacijenti kojima je preporučeno provođenje kemoterapije trebali bi se posavjetovati sa izrađivačem perika čak i prije nego što terapija počne, tako da odgovarajuća perika može biti spremna u potrebnom trenutku. Nakon provedene kemoterapije, kada dolazi do ponovnog rasta kose, moguća je pojava različite boje i teksture od kose koja je bila ranije.

Druge opcije

Terapija laserom je alternativni ili dodatni tretman za gubitak kose po muškom i ženskom tipu (androgenetska alopecija) za koji se pokazalo da potiče rast kose. Dostupni su uređaji u slobodnoj prodaji.

Noviji tretman koji može poticati rast folikula dlake uključuje upotrebu pacijentove vlastite plazme (tekući dio krvi) i trombocita (male krvne stanice koje pomažu u zgrušavanju krvi). Smatra se da trombociti sadrže tvari koje potiču rast kose. U ovom tretmanu, koji se naziva terapija vlastitom plazmom bogatom trombocitima ili PRP terapija, krv se uzima od osobe i obrađuje se za izdvajanje plazme bogate trombocitima. Plazma bogata trombocitima ubrizgava se u područja na kojima nema kose što može potaknuti rast nove kose.

Neki prikrivaju prorjeđenje kose pomoću proizvoda za kamuflažu, proizvoda koji sadrže vlakna koja se vežu na postojeću kosu i oblika tetoviranja koji se naziva mikropigmentacija vlasišta.

Ključne točke

 • Muški uzorak i ženski oblik gubitka kose je najčešći tip gubitka kose.

 • Kod žena sa znakovima virilizacije, liječnici traže temeljni poremećaj koji je do toga doveo.

 • Mikroskopski pregled kose ili biopsija vlasišta mogu biti potrebni za određivanje uzroka gubitka kose.

 • Kad god je moguće, liječi se specifični uzrok gubitka kose; u suprotnom, liječenje gubitka kose po muškom i ženskom tipu uključuju lijekove, lasersku terapiju svjetlom i injekcije plazme bogate trombocitima i transplantaciju kose.

Više informacija

 • National Alopecia Areata Foundation

 • The TLC Foundation for Body-Focused Repetitive Behaviors: Trichotillomania