Apsces mozga

Autor: John E. Greenlee, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.

Apsces mozga je gnojni džep u mozgu.

 • U mozgu se može formirati apsces kada bakterija iz infekcije na drugom mjestu u glavi ili u krvotoku ili iz rane ulazi u mozak.

 • Može doći do glavobolje, pospanosti, mučnine, slabosti na jednoj strani tijela ili epileptičkih napadaja.

 • Potrebno je snimanje glave.

 • Daju se antibiotici, obično slijedi drenaža apscesa iglom ili operacija na njegovom uklanjanju.

(Vidi također Pregled infekcija mozga.)

Abscesi mozga su prilično rijetki.

Tekućina se skuplja u tkivu oko apscesa mozga. Kao rezultat, okolno moždano tkivo otekne i pritisak unutar lubanje se povećava. Što je veći apsces, to je veći oteklina i pritisak. Ako apsces procuri ili se gnoj razlije u cerebrospinalnu / moždanu tekućinu (koja teče kroz tkiva koja pokrivaju mozak i kralježničnu moždinu), dolazi do akutnog meningitisa.

Uzroci

Apscesi mozga nastaju ako se:

 • Infekcija proširi u glavi iz drugih dijelova tijela (kao što je zub, nos ili uho)

 • Infekcija koja se širi iz drugog dijela tijela preko krvotoka u mozak

 • Bakterije koje ulaze u mozak nakon ozljede glave, uključujući rezove koji su napravljeni tijekom operacije mozga

Ponekad je uzrok nepoznat.

Mnogi tipovi bakterija uključujući streptokoke, Stafilokok aureus, i Bacteroides fragilis, mogu uzrokovati apsces mozga. Protozoa Toxoplasma gondii (koja uzrokuje toksoplazmoza) i gljivice, kao što su aspergilli, najčešći su uzroci apscesa mozga kod ljudi koji imaju oslabljen imunološki sustav. Imunološki sustav može biti oslabljen od stanja / bolesti poput infekcije virusom humane imunodeficijencije(HIV), koji vodi u razvoj AIDS-a, ili od lijekova koji suprimiraju imunološki sustav (imunosupresivi). Imunosupresivi se mogu koristiti za sprečavanje odbacivanja transplantiranog organa ili za liječenje raka ili autoimunih poremećaja.

Simptomi

Moždani apsces može uzrokovati mnoge različite simptome, ovisno o mjestu, veličini i stupnju upale i oticanja tkiva oko apscesa.

U početku može doći do groznice i zimice, koje kasnije nestaju.

Osobe mogu imati glavobolju, osjećati mučninu, povraćati, postati neuobičajeno pospani, a zatim prestati komatozni (koja se često događa kada se pritisak u mozgu nastavi povećavati). Epileptički napadaji se mogu pojaviti, jedna strana tijela može postati slaba, ili može doći do smetnji razmišljanja. Simptomi se mogu razviti tijekom nekoliko dana ili tjedana. Kod nekih osoba simptomi su blagi ili se ne javljaju do kasnog stupnja infekcije.

Dijagnoza

 • Magnetska rezonancija ili kompjutorska tomografija

 • Uzimanje i ispitivanje uzorka gnoja iz apscesa

Ako liječnici posumnjaju na apsces u mozgu, magnetska rezonancija (MRI) se izvodi prije i nakon što se gadolinij (kontrast) injicira intravenski. Gadolinij (MRI kontrastno sredstvo) čini da se apscesi lakše vide na MRI skeniranju. Ako MRI nije dostupan, kompjutorska tomografija (CT) može se obaviti nakon što se intravenozno ubrizgava kontrastno sredstvo (koje čini da se apscesi lakše vide na CT skenovima). MRI ima veću rezoluciju i može pokazati rane abnormalnosti, bolje od CT. Međutim, za postavljanje dijagnoze mogu biti potrebni dodatni testovi, jer tumor mozga ili oštećenje moždanog udara mogu nalikovati apscesu.

Kako bi identificirali uzročni organizam i tako odredili koji bi lijekovi bili najučinkovitiji, liječnici uzimaju uzorak gnoja iz apscesa iglom. Uzorak se ispituje pod mikroskopom i šalje u laboratorij za uzgoj (kulturu) bakterija u tekućini tako da se mogu identificirati bakterije. MRI ili CT se koriste za usmjeravanje igle u apsces. Za ovaj postupak (koji se naziva stereotaktička aspiracija ili biopsija), okvir je pričvršćen za lubanju. Okvir pruža referentne točke koje se mogu identificirati na MRI ili CT skeniranju i omogućuju liječnicima da točno usmjere iglu u apsces. Dakle, nakon bušenja male rupe kroz lubanju, liječnici mogu točno usmjeriti iglu u apsces.

Međutim, liječnici ne čekaju da dobiju rezultat kulture kako bi započeli liječenje.

Liječenje

 • Antibiotici

 • Obično, drenaža gnoja ili operacije se koriste za uklanjanje apscesa

 • Lijekovi koji smanjuju oticanje i pritisak

Apsces mozga je fatalan, ako se ne liječi antibioticima i eventualno operacijom. Najčešće se koriste antibiotici

Ovi se antibiotici mogu koristiti zajedno dok liječnici ne utvrde koji je antibiotik najučinkovitiji protiv uzročnika koji uzrokuje apsces. Antibiotici se obično daju 4 do 8 tjedana, a MRI ili CT se ponavljaju svaka 2 tjedna ili češće kako bi se pratio odgovor na liječenje.

Ako je apsces velik ili se povećao unatoč liječenju antibioticima, kirurg ispušta apsces iglom (koristeći stereotaktičke tehnike za usmjeravanje igle) ili se osoba operira kako bi uklonio cjelokupni apsces.

Oporavak može biti brz ili spor, ovisno o tome:

 • koliko je operacija bila uspješna

 • koliko je apscesa prisutno

 • Kako dobro funkcionira imunološki sustav osobe

Ako osobe s oslabljenim imunološkim sustavom imaju apsces zbog Toxoplasma gondii ili gljiva, možda će morati uzimati antibiotike do kraja života.

Liječnici agresivno tretiraju oticanje i povišeni tlak u lubanji, jer ti učinci mogu trajno oštetiti mozak. Mogu se upotrijebiti kortikosteroidi (kao što je deksametazon) i drugi lijekovi koji smanjuju oticanje i pritisak (kao što je manitol).

Antiepileptici se mogu dati kako bi se spriječili epileptički napadaji.