Deformacija nosnog septuma

Autor: Marvin P. Fried, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Vagić, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Andro Košec, dr. med.

Deformacija ili devijacija septuma je stanje u kojem je nazalni septum savijen ili izvan sredine, što uzrokuje da jedna nosnica bude manja od druge.

Unutar nosa nalazi se nosna šupljina koja se nazalnom septumom dijeli na dva prolaza. Nazalni septum sastoji se od kosti i hrskavice i proteže se od nosnica do stražnjeg dijela nosa. Obično je nosna pregrada ravna, leži u sredini dvije nosnice. Povremeno se može savijati (odstupati) zbog prirođene asimetrije ili ozljede i biti pozicioniran tako da je jedna nosnica mnogo manja od druge. Većina ljudi ima nešto manje odstupanje septuma, tako da je jedna nosnica uža od druge.

Simptomi

Manja odstupanja obično ne uzrokuju simptome. Međutim, ako je značajno, odstupanje može blokirati jednu stranu nosa, uzrokujući začepljenje nosa i čineći osobu sklonom upalama sinusa (upala sinusa), osobito ako deviirani septum blokira drenažu iz sinusa u nosnu šupljinu.

Također, deviirani septum može učiniti osobu sklonijom krvarenju iz nosa zbog učinka sušenja protoka zraka preko septuma. Ostali simptomi mogu uključivati bol lica, glavobolje i hrkanje.

Dijagnoza

  • Klinički pregled

Liječnici obično mogu vidjeti deformaciju tijekom pregleda.

Liječenje

  • U velikom broju slučajeva nije potrebno.

  • Kirurško liječenje

Manja odstupanja obično ne zahtijevaju liječenje. Deformacija septuma koje uzrokuje probleme s disanjem ili uzrokuje neugodne simptome može se kirurški popraviti. To obično zahtijeva kirurški postupak, koji se najčešće izvodi pod općom anestezijom. Najčešće su rezultati vrlo uspješni.