Pregled potpore prehrani

Autor: David R. Thomas, MD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Dominik Kralj, dr. med.

Mnogim pothranjenim ( vidi: Pothranjenost) i kritično bolesnim osobama potrebna je dodatna prehrana (prehrambena potpora). Umjetno hranjenje, koje koristi komercijalne hranjive smjese umjesto hrane, uobičajeni je oblik prehrambene potpore. Prehrambena potpora namijenjena je povećanju količine mišićnog tkiva (mišićne mase). Obično daje kalorije, kao i vitamine i minerale.

Hranjive tvari se daju usta kad god je to moguće, idealno kao obična hrana. Kada ljudi ne žele jesti, sljedeće strategije im ponekad mogu pomoći da jedu više uobičajene hrane:

  • Aktivno ih ohrabrujte da jedu

  • Poticati ih da jedu čeće i male količine.

  • Grijanje ili začinjavanje hrane

  • Pružanje omiljenih ili jako začinjenih namirnica

  • Prioritetno vrijeme obroka pri planiranju dnevnih aktivnosti

  • Pomoći im jesti ako je potrebno

Međutim, ove strategije nisu dovoljne za neke ljude. Na primjer, ove strategije ne pomažu ljudima koji ne mogu jesti zbog ozljeda ili drugih fizičkih problema (kao što su otežano gutanje) ili kojima je otežano upijanje hranjivih tvari. Takvim osobama možda će biti potrebna prehrambena potpora.

Prehrambena potpora uključuje sljedeće:

Hranjenjem na cjevčicu, hranjive tvari idu izravno u želudac ili tanko crijevo.

Ako ljudi umiru ili imaju uznapredovalu demenciju, obično se ne preporučuje umjetno hranjenje ( vidi: Prehrambena potpora za osobe koje umiru ili su teško umrle).

Određivanje prehrambenih potreba

(Vidi također Nutritivni zahtjevi.)

Prije početka prehrambene podrške, liječnici prvo moraju odrediti količinu i mješavinu hranjivih tvari koje osoba treba. Ljudima je potrebna određena količina hranjivih tvari za energiju, koja se mjeri kalorijama. Broj kalorija koje ljudi trebaju ovisi o sljedećem:

  • Njihovoj težini

  • Njihovoj razini aktivnosti

  • Potrebama koje stvara bolest

Mješavina hranjivih tvari obično uključuje ugljikohidrate, proteine, masit, vitamine, minerale, vlakna i tekućine.

Liječnici obično procjenjuju potrebe osobe koristeći jednadžbe na temelju težine, visine, dobi, spola i razine aktivnosti osobe. Liječnici prilagođavaju uvjete ako osoba ima stanje koje povećava potrebu za kalorijama, kao što je ozbiljna bolest, zatajenje bubrega koje zahtijeva dijalizu, infekciju, ozljedu ili nedavnu operaciju, ili ako je osoba starija od 70 godina. Neki centri koriste posebnu tehniku kako bi dobili točniju procjenu. Ova tehnika mjeri koliko se kisika udahne i koliko se ugljičnog dioksida izdiše - pokazatelj koliko energije tijelo koristi.

Jeste li znali...
  • Određena stanja, kao što su ozbiljne bolesti, zatajenje bubrega, infekcije, ozljede i operacije te starija dob, mogu povećati potrebu za hranjivim tvarima.

Praćenje prehrambene potpore

Zdravstveni radnici moraju pažljivo upravljati umjetnim metodama hranjenja kako bi osigurali da ljudi primaju hranjive tvari koje su im potrebne i da spriječe probleme, kao što su infekcije. Kako bi se utvrdilo je li prehrambena podrška prikladna i učinkovita, liječnici redovito prate faktore kao što su:

  • Indeks tjelesne mase (ITM - težina u kilogramima podijeljena s visinom u metrima na kvadrat)

  • Sastav tijela (količina masti i mišićnog tkiva)

  • Tvari u krvi, mokraći i stolici koje ukazuju na nutritivni status

  • Snaga mišića (na primjer, mjerenjem koliko je jaka ruka)

Povećanje mišićne snage ukazuje na povećanje mišićne mase i na taj način poboljšanje prehrambenog statusa.