Pretjerano krvarenje maternice pri isporuci

Autor: Julie S. Moldenhauer, MD

Pretjerano krvarenje iz maternice odnosi se na gubitak više od 2 pinta krvi ili simptome značajnog gubitka krvi koji se javljaju unutar 24 sata od porođaja.

Nakon što je dijete isporučeno, pretjerano krvarenje iz maternice je glavna briga.

Obično žena gubi oko 1 litru krvi tijekom i nakon vaginalnog porođaja. Krv se gubi zbog otvaranja nekih krvnih žila kada se posteljica odvaja od maternice. Kontrakcije maternice pomažu zatvoriti ove žile sve dok se posude ne zacijele. Tipično, carsko rezanje rezultira dvostrukim gubitkom krvi kao vaginalnim porođajem, dijelom zato što je za isporuku potrebna incizija u maternici, a mnogo krvi se ispumpava u maternicu tijekom trudnoće.

Gubitak krvi smatra se prekomjernim ako se unutar 24 sata od isporuke dogodi jedno od sljedećeg:

 • Izgubilo se više od 2 pinta krvi.

 • Žena ima simptome značajnog gubitka krvi, poput niskog krvnog tlaka, ubrzanog otkucaja srca, vrtoglavice, omamljenosti, umora i slabosti.

Prekomjerni gubitak krvi obično se javlja ubrzo nakon porođaja, ali se može pojaviti tek nakon 1 mjeseca.

uzroci

The najčešći uzrok pretjeranog krvarenja pri porodu

 • Uterusa koja ne počinje kontrakciju nakon isporuke, ali ostaje labava i ispružena (stanje koje se naziva atonija maternice)

Kada maternica ne počne kontrakciju nakon isporuke, krvne žile koje su se otvorile kada je posteljica odvojena i dalje krvare.

Kontrakcije se mogu smanjiti u sljedećim situacijama:

Prekomjerno krvarenje može također nastati kada dođe do sljedećeg:

Prekomjerno krvarenje nakon jedne isporuke može povećati rizik od prekomjernog krvarenja nakon naknadnih isporuka. fibroids u maternici također može povećati rizik.

Dijagnoza

 • Liječnička procjena

Dijagnoza postporođajnog krvarenja temelji se na pomnom promatranju količine krvarenja. Vagina i perineum pregledavaju se kako bi se provjerile suze koje se mogu popraviti. Liječnici lagano pritisnu na trbuh žene kako bi osjetili maternicu i utvrdili je li ona čvrsta. Meka maternica može značiti da se maternica ne smanjuje kao što bi trebala, a krv se skuplja unutar maternice.

Praćenje vitalnih znakova žene, kao što su krvni tlak i broj otkucaja srca, mogu pomoći liječnicima da utvrde je li gubitak krvi pretjeran. Pad krvnog tlaka ili ubrzani otkucaji srca mogu ukazivati na pretjerano krvarenje.

prevencija

Prije nego što žena počne raditi, liječnici poduzimaju korake kako bi spriječili ili se pripremili za pretjerano krvarenje nakon poroda. Na primjer, utvrđuju da li žena ima bilo koje stanje koje povećava rizik od krvarenja (kao što je previše amnionske tekućine ili poremećaj krvarenja). Tretiraju se specifični uvjeti.

Ako imate neuobičajenu krvnu skupinu, liječnici će se pobrinuti da vaša krvna grupa bude dostupna

Dostava bi trebala biti spora i što nježnija. Liječnici obično daju ženi oksitocin intravenskom linijom ili ga ubrizgavaju u mišić. Ovaj lijek pomaže ugovoru maternice. Oksitocin pomaže smanjiti gubitak krvi.

Kada se otkrije otkucaj srca, liječnici ga provjeravaju prilikom svake posjete kako bi utvrdili je li to normalno. Ako je nepotpuna, fragmenti koji ostanu u maternici (što može izazvati krvarenje) uklanjaju se ručno.

Nakon isporuke posteljice, žena se prati najmanje 1 sat kako bi se uvjerilo da se maternica kontrahirala i da procjenjuje krvarenje.

liječenje

 • Masaža maternice

 • Lijekovi koji pomažu uterusu

 • Tekućine koje se daju venom (intravenski)

 • Ponekad transfuzija krvi

 • Ponekad postupak za komprimiranje arterija u maternicu

Ako dođe do pretjeranog krvarenja, maternica žene se masira pritiskom na trbuh, a ona se kontinuirano dobiva oksitocinom putem intravenske linije. Ove mjere pomažu u uterusnom ugovoru. Ženi se također daju tekućine intravenski kako bi se vratila količina tekućine u krvotok. Ako se krvarenje nastavi, daje se još jedan lijek koji pomaže uterusnom ugovoru. Ovi se lijekovi mogu ubrizgati u mišić, staviti kao tableta u rektum, ili, tijekom carskog reza, ubrizgati u maternicu.

Žena može trebati transfuziju krvi.

Liječnici traže uzrok pretjeranog krvarenja. Uterusa se može ispitati kako bi se vidjelo da li ostaju fragmenti placente. Rijetko, dilatacija i kiretaža potrebno je ukloniti te fragmente. U ovom postupku, mali, oštar instrument (curet) prolazi kroz cerviks (koji je obično još uvijek otvoren od isporuke). Curet se koristi za uklanjanje zadržanih fragmenata. Ovaj postupak zahtijeva anestetik. Cerviks i vagina se ispituju na suze.

Ako se maternica ne može stimulirati na kontrakciju i krvarenje se nastavlja, arterije koje dovode krv u maternicu morat će se komprimirati da bi se zaustavio protok krvi. Postupci koji se mogu koristiti uključuju sljedeće:

 • Balon se može umetnuti u maternicu i napuhati.

 • Pakiranje se može umetnuti u maternicu

 • Liječnik može postaviti konce (šavove) oko dna maternice - postupak koji zahtijeva operaciju abdomena.

Postupci koji se obično koriste ne uzrokuju neplodnost, abnormalnosti u menstruaciji ili druge trajne probleme.

Ponekad arterije koje dovode krv u maternicu moraju biti blokirane kirurškim putem ili umetanjem materijala kroz katetere u arterije.

Uklanjanje maternice (histerektomija) rijetko je potrebno za zaustavljanje krvarenja.