Pregled postporođajnog (postpartalnog) razdoblja

Autor: Julie S. Moldenhauer, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Natalija Mihovilić, dr. med.

Postporođajno (postpartalno) razdoblje uključuje 6 tjedana nakon porođaja, kada se majčino tijelo vraća u stanje prije trudnoće.

Nakon porođaja majka može očekivati neke simptome, ali oni su obično blagi i privremeni. Komplikacije su rijetke. Ipak, liječnik, članovi bolničkog osoblja ili plan zdravstvene skrbi obično uspostavljaju program naknadnih posjeta u ambulanti ili kod kuće.

Najčešće komplikacije su sljedeće:

Krvarenje nakon porođaja može uslijediti ubrzo nakon porođaja, ali se može pojaviti i do 6 tjedana kasnije.

Nakon porođaja: Povratak tijela u normalno

Pogođeno područje

Što se događa

Iscjedak iz rodnice

Nove majke imaju krvav iscjedak, povremeno s krvnim ugrušcima, 3 ili 4 dana. Iscjedak postaje blijedo smeđi nakon 10 do 12 dana, a zatim žućkasto bijeli. Iscjedak može potrajati i do 6 tjedana nakon poroda.

Na mjestu gdje je posteljica bila pričvršćena u maternici formira se krasta. Otprilike tjedan ili dva nakon poroda ova krasta ispada, uzrokujući vaginalno krvarenje do oko šalice.

Dojke

Tijekom ranih faza proizvodnje mlijeka (laktacija), dojke se pune mlijekom, što ih ponekad čini zategnutima i bolnima.

Brzina otkucaja srca

Brzina otkucaja srca, koja se povećala tijekom trudnoće, počinje se smanjivati unutar prvih 24 sata i ubrzo se vraća u normalu.

Temperatura

Tjelesna temperatura može lagano porasti tijekom prva 24 sata, a obično se vraća u normalu tijekom prvih nekoliko dana.

Maternica

Nakon poroda, maternica se kontrahira i počinje se vraćati na veličinu i položaj prije trudnoće. Te kontrakcije mogu biti neugodne. Povratak maternice na veličinu prije trudnoće može potrajati i nekoliko tjedana.

Genitalno područje

Područje oko vaginalnog otvora je obično osjetljivo. Razdori tijekom porođaja ili epiziotomija (rez koji proširuje otvor rodnice kako bi olakšao porođaj) i popravak tih tkiva također područje može učiniti osjetljivim. Područje može peckati kad žene mokre.

Mokrenje

Nakon porođaja često se uvelike povećava proizvodnja mokraće, ali privremeno. Obično se vraća u normalu oko 2 tjedna nakon poroda.

Pokreti crijeva

Prvo pražnjenje crijeva nakon poroda može biti teško, dijelom zato što su mišići trbuha i zdjelice rastegnuti i iscrpljeni. Također, majka može biti zabrinuta zbog šavova ili može imati bolove zbog razdora ili hemoroida.

Hemoroidi

Tiskanje prilikom izgona može izazvati ili pogoršati hemoroide.

Trbuh

Tonus mišića je nizak nakon porođaja, ali se postupno povećava.

Koža

Strije ne nestaju, ali mogu izblijediti, pretvarajući se iz crvenih u srebrne, ali ponekad se to ne dogodi godinama. Druga tamnija područja kože također mogu izblijediti.

Težina

Većina novih majki nakon poroda gubi samo oko 13 kilograma. Na prvi pogled izgledaju kao da su još trudne. Tijekom prvog tjedna mogu izgubiti više jer se odstranjuje višak tekućine.

Raspoloženje

Mnoge nove majke osjećaju se tužno ili blago depresivno. Tužno raspoloženje ili baby blues obično prođe nakon otprilike 2 tjedna.

Bolnica (što očekivati)

Odmah nakon porođaja djeteta majka se prati najmanje 1 sat. Ako je korišten anestetik ili ako je bilo problema tijekom porođaja, može se pratiti nekoliko sati nakon poroda, obično u dobro opremljenoj sobi za oporavak s pristupom kisiku, intravenskim tekućinama i opremom za reanimaciju.

Članovi osoblja provjeravaju majčin puls i temperaturu. Unutar prvih 24 sata majčin puls (koji se povećao tijekom trudnoće) obično se počinje snižavati prema normali i njezina temperatura može blago porasti, obično vraćajući se u normalu tijekom prvih nekoliko dana. Oporavak je brz nakon prvih 24 sata.

Članovi bolničkog osoblja čine sve kako bi kod nove majke smanjili bol i rizik od krvarenja i infekcije.

Krvarenje

Minimiziranje krvarenja je prvi prioritet. Nakon porođaja posteljice primalja može povremeno masirati majčin trbuh kako bi omogućila da se maternica kontrahira i ostane kontrahirana, sprječavajući tako pretjerano krvarenje.

Ako je potrebno, daje se oksitocin kako bi se stimulirala kontrakcija maternice. Lijek se ubrizgava u mišić ili se daje intravenski kao kontinuirana infuzija dok se maternica ne kontrahira.

Ako žene izgube puno krvi tijekom i nakon poroda, prije otpusta se napravi se potpuna krvna slika radi provjere anemije.

Mokrenje

Proizvodnja mokraće često se uvelike povećava nakon porođaja, ali privremeno. Budući da se osjetljivost mokraćnog mjehura može smanjiti nakon porođaja, članovi bolničkog osoblja potiču novu majku da redovito mokri, barem svaka 4 sata. Time se izbjegava prekomjerno punjenje mjehura i sprječavaju infekcije mjehura. Članovi osoblja mogu lagano pritisnuti majčin trbuh kako bi provjerili mjehur i utvrdili prazni li se.

Povremeno, ako nova majka ne može samostalno mokriti, privremeno se umetne kateter u mjehur kako bi se ispraznio urin. Članovi bolničkog osoblja nastoje izbjeći korištenje trajnog katetera (kateter koji je ostavljen u mjehuru neko vrijeme). Ovaj tip katetera povećava rizik od infekcije mokraćnog mjehura i bubrega.

Defekacija

Nova majka se također ohrabruje na obavljanje nužde prije otpusta iz bolnice. Obzirom da je boravak u bolnici kratak, ovo očekivanje možda nije praktično. Ako žena u roku od 3 dana nije imala stolicu, liječnici mogu preporučiti uzimanje laksativa kako bi izbjegla konstipaciju, što može uzrokovati ili pogoršati hemoroide. Ako su rektum ili mišići oko anusa bili pokidani tijekom poroda, liječnici mogu propisati omekšivače stolice.

Opioidi, koji se ponekad daju za ublažavanje boli nakon carskog reza, mogu pogoršati zatvor. Dakle, ako je potreban opioid, koristi se najniža djelotvorna doza takvih lijekova.

Prehrana i tjelovježba

Nova majka može redovito jesti čim to poželi, ponekad ubrzo nakon poroda. Trebala bi ustati i hodati što je prije moguće.

Nova majka može početi vježbati kako bi ojačala trbušne mišiće, često nakon 1 dana ako je porođaj bio vaginalan, a kasnije nakon carskog reza. Učinkovito je sklupčati se sa savijenim koljenima u krevetu. Međutim, većina žena je preumorna da bi počela vježbati tako brzo nakon poroda.

Carski rez je velika operacija i žene ne bi trebale početi vježbati sve dok ne prođe vrijeme da se potpuno oporave i omoguće cijepljenje, što obično traje oko 6 tjedana.

Žene mogu nastaviti s redovitim vježbanjem nakon što im liječnik to odobri tijekom postporođajnog posjeta.

Cjepiva i imunoglobulin

Prije nego što majka napusti bolnicu, dobiva cjepivo protiv ospica (rubeole) ako nikada nije imala rubeolu ili nikada nije dobila to cjepivo.

U idealnom slučaju tetanus-difterija-pertusis (Tdap) cjepivo se daje tijekom svake trudnoće, poželjno između 27. i 36. tjedna. Ako majka nikada nije primila Tdap cjepivo tijekom ove ili prethodne trudnoće, niti kao adolescent ili odrasla osoba, trebala bi ga dobiti prije nego što je otpuštena bez obzira doji li ili ne. Ako članovima obitelji koji su u kontaktu s novorođenčadi nikada nije dano Tdap cjepivo, treba im dati Tdap najmanje 2 tjedna prije nego što dođu u kontakt s novorođenčetom. Tdap cjepivo štiti ih od pertusisa (veliki kašalj) i time smanjuje rizik od širenja pertusisa na nezaštićenu novorođenčad.

Trudnice koje nikada nisu imale vodene kozice ili nisu dobile cjepivo protiv varičela trebaju dobiti prvu dozu varičela cjepiva nakon porođaja, a drugu dozu 4 do 8 tjedana kasnije.

Ako nova majka ima Rh negativnu krv, a dijete ima Rh pozitivnu krv (zove se Rh inkompatibilnost), majka dobiva Rh0(D) imunološki globulin unutar 3 dana od poroda. Ovaj lijek maskira bilo koju djetetovu crvenu krvnu stanicu koja je možda prešla majci, tako da majka ne pokreće proizvodnju antitijela. Takva antitijela mogu ugroziti naredne trudnoće.

Prije otpusta

Novu majku treba pregledati prije nego što napusti bolnicu. Ako su majka i dijete zdravi, obično napuštaju bolnicu unutar 24 do 48 sati nakon vaginalnog porođaja i unutar 96 sati nakon porođaja carskim rezom. Ponekad je otpust čak i ranije od 24 sata ako nije korištena opća anestezija i nije bilo problema.

Majci se daju informacije o promjenama koje se očekuju u tijelu i mjerama koje treba poduzeti kako bi se njeno tijelo oporavilo od rađanja djeteta. Planirani su redoviti kontrolni posjeti.

Nastavak od bolnice do kuće

Suočavanje s nekim promjenama počinje u bolnici, ovisno o tome kako brzo uslijedi otpust iz bolnice, i nastavlja se kod kuće.

Iscjedak iz rodnice

Nove majke imaju iscjedak iz rodnice. Osoblje im daje uloške za upijanje. Članovi osoblja također provjeravaju količinu i boju iscjetka. Obično se čini krvavim 3 ili 4 dana. Nakon toga postaje blijedo smeđ, a oko 2 tjedna nakon poroda postaje žućkastobijel. Iscjedak može trajati i do 6 tjedana nakon poroda.

Otprilike tjedan ili dva nakon porođaja, sa mjesta gdje je posteljica bila pričvršćena u maternici otpadne krasta, što uzrokuje vaginalno krvarenje do oko šalice. Za upijanje ovog iscjetka mogu se upotrijebiti sanitarni ulošci koji se često mijenjaju. Također se mogu koristiti i udobni tamponi koji se često mijenjaju ako ne ometaju zacjeljivanje rane epiziotomije ili rupture u području između otvora rodnice i anusa (međica).

Lijekovi

Majke koje ne doje mogu sigurno uzimati lijekove za bolji san ili olakšanje boli.

Za žene koje doje, acetaminofen i ibuprofen su relativno sigurni lijekovi protiv bolova. U majčinom mlijeku pojavljuju se mnogi drugi lijekovi. Žene koje moraju uzimati lijekove tijekom dojenja trebaju o tome razgovarati sa svojim liječnikom.

Genitalno područje

Područje oko otvora rodnice obično je bolno i može peckati tijekom mokrenja. Rupture međice ili popravci epiziotomije mogu doprinijeti bolnosti i uzrokovati oticanje.

Odmah nakon porođaja i tijekom prvih 24 sata mogu se upotrijebiti led ili hladni oblozi za ublažavanje boli i oticanja. Na kožu se mogu nanijeti anestetičke kreme ili sprejevi.

Pranje područja oko rodnice toplom vodom 2 ili 3 puta dnevno kasnije može pomoći smanjiti osjetljivost. Topla kupka može olakšati bol. Sjedeće kupke izvode se u sjedećem položaju s vodom koja pokriva samo međicu i stražnjicu.

Žene trebaju biti oprezne prilikom sjedanja i ako je sjedenje bolno, koristiti jastuk u obliku krafne.

Hemoroidi

Tiskanje tijekom porođaja može uzrokovati ili pogoršati hemoroide. Bol uzrokovana hemoroidima može se ublažiti toplim kupkama i nanošenjem gela koji sadrži lokalni anestetik.

Zastoj mlijeka u dojkama

Grudi mogu biti uvećane, zategnute i bolne jer su ispunjene mlijekom. Zastoj se pojavljuje tijekom ranih faza proizvodnje mlijeka (laktacije).

Za majke koje neće dojiti, sljedeće može pomoći:

 • Nošenje grudnjaka koji podiže dojke i tako pomaže u suzbijanju proizvodnje mlijeka

 • Primjena obloga s ledom i uzimanje analgetika (kao što su acetaminofen ili ibuprofen) kako bi se smanjila nelagoda dok se proizvodnja mlijeka ne zaustavi sama od sebe

 • Suzdržavanje od ručnog izdajanja mlijeka što može povećati proizvodnju mlijeka

Za majke koje doje, sljedeće može pomoći dok se proizvodnja mlijeka ne prilagodi potrebama djeteta:

 • Redovito hranjenje djeteta

 • Nošenje udobnog grudnjaka za njegu 24 sata dnevno

 • Ako su dojke natečene i vrlo osjetljive, ručno izdajanje u toplom tušu ili pomoću pumpe za dojke između hranjenja (međutim, ova mjera ima tendenciju stimulirati proizvodnju mlijeka i produžiti zastoj)

Ako su dojke jako otečene, majka će možda morati izdojiti mlijeko neposredno prije dojenja kako bi omogućila da dječja usta prihvate areolu (pigmentirano područje kože oko bradavice).

Raspoloženje

Tuga (baby blues) je česta u danima nakon porođaja. Žene se također mogu osjećati razdražljivo, ćudljivo ili uznemireno i mogu imati poteškoća s koncentracijom ili probleme sa spavanjem (previše ili premalo). Ovi simptomi obično nestaju nakon 7 do 10 dana. Međutim, ako ti simptomi traju dulje od 2 tjedna ili ometaju zbrinjavanje djeteta ili svakodnevne aktivnosti, nove majke trebaju razgovarati sa svojim liječnikom. U takvim slučajevima može biti prisutna postpartalna depresija ili neki drugi poremećaj mentalnog zdravlja.

Kod kuće (što očekivati)

Nova majka može nastaviti normalne dnevne aktivnosti kada se osjeća spremnom. Konzumiranje zdrave hrane i redovito vježbanje može pomoći novoj majci povratiti svoju težinu prije trudnoće.

Može imati spolni odnos čim to želi i kad joj je ugodno. Spolni odnos treba odgoditi sve dok zahvaćeno područje ne zacijeli

 • ako je porođaj uzrokovao razdor

 • ako je učinjena epiziotomija

 • ako je porođaj bio carskim rezom.

Nova majka može se tuširati ili kupati ubrzo nakon poroda, osim ako je porođaj bio carskim rezom. Genitalno područje treba prati od naprijed prema natrag. Ako je područje bolno, korištenje bočice za špricanje vode ili sjedeće kupke može biti umirujuće.

Poslije carskog reza, ništa, uključujući tampone i vaginalni tuš, ne treba stavljati u rodnicu najmanje 2 tjedna. Treba izbjegavati naporne aktivnosti i teško dizanje oko 6 tjedana. Spolni odnos također treba izbjegavati tijekom 6 tjedana. Mjesto reza treba biti zbrinuto na isti način kao i drugi kirurški rezovi. Tuširanje se obično može nastaviti 24 sata nakon operacije. Treba paziti da se ne trlja mjesto reza. Kupke treba izbjegavati dok se rana potpuno ne zatvori i dok se ne uklone bilokoje kopče ili šavovi. Mjesto reza treba biti čisto i suho. Liječnik treba obratiti pozornost na svaki znak povećanog crvenila ili sekrecije iz reza. Bol oko mjesta reza može trajati nekoliko mjeseci, a obamrlost može trajati i duže.

Trbuh

Maternica, koja je i dalje uvećana, nastavlja se kontrahirati još neko vrijeme, postupno se smanjujući tijekom sljedeća 2 tjedna. Ove kontrakcije su nepravilne i često bolne. Kontrakcije se pojačavaju dojenjem. Dojenje potiče proizvodnju hormona oksitocina. Oksitocin stimulira protok mlijeka (koji se naziva refleksom ispuštanja) i kontrakcije maternice.

Normalno, nakon 5 do 7 dana, maternica je čvrsta i više nije osjetljiva, ali je ipak donekle uvećana i proteže se do polovice između pubične kosti i pupka. Do 2 tjedna nakon poroda maternica se vraća blizu svoje normalne veličine. Međutim, trbuh nove majke ne postaje ravan kao prije trudnoće nekoliko mjeseci, čak i ako vježba.

Strije ne nestaju, ali mogu izblijediti, ali ponekad ne niti nakon godinu dana.

Dojenje

Liječnici preporučuju da žene doje bez dodatka druge hrane najmanje 6 mjeseci. Tada bi žene trebale nastaviti dojiti još 6 mjeseci dok bi uvodile drugu hranu. Nakon toga se žene ohrabruju da nastave s dojenjem dok one ili dijete nije više zainteresirano.

Ako majke ne mogu dojiti ili ne žele iz raznih razloga, dijete se umjesto toga može hraniti na bočicu.

Majke koje doje trebaju naučiti kako smjestiti dijete tijekom hranjenja. Ako dijete nije dobro postavljeno, majčine bradavice mogu postati bolne i napuknute. Dijete ponekad privlači donju usnu i siše je, iritirajući bradavicu. U takvim slučajevima majka može palcem izvaditi bebinu usnicu iz usta. Kako bi uklonila bradavicu iz djetetovih usta, majka bi trebala najprije gurnuti prst u djetetova usta kako bi prekinula usisavanje uzrokovano sisanjem. Ovaj manevar može spriječiti ozljedu dojke i bolove.

Nakon hranjenja, majka može prirodno osušiti mlijeko na bradavicama ili ih nježno potapšati. Ako želi, može osušiti bradavice sušilom za kosu postavljenim na nisku temperaturu. Nakon dojenja žene mogu primijeniti 100% lanolin na bradavice. Na taj način mogu ublažiti bol i zaštititi bradavice.

Kod majki koje doje, iz dojki može curiti mlijeko. Mogu nositi pamučne jastučiće za upijanje mlijeka, ali plastični grudnjaci mogu iritirati bradavice i ne smiju se koristiti.

Dok doje, majke moraju povećati unos kalorija za oko 300 do 500 kalorija dnevno. Također bi trebale povećati unos većine vitamina i minerala, kao što je kalcij. Obično sve majke trebaju jesti dobro uravnoteženu prehranu (uključujući dovoljno mliječnih proizvoda i zeleno lisnato povrće) i nastaviti uzimati prenatalne vitamine s folatom jednom dnevno. Prenatalni vitamini trebaju sadržavati najmanje 400 mikrograma folne kiseline. Trebaju piti dovoljno tekućine kako bi osigurale odgovarajuću količinu mlijeka. Majke na posebnim prehranama trebaju se posavjetovati sa svojim liječnikom o potrebi za drugim vitaminskim i mineralnim dodacima, kao što je vitamin B12 za vegetarijance.

Plodovi mora sadrže hranjive tvari koje su važne za rast i razvoj djeteta. Međutim, dojilje bi trebale odabrati morske plodove koji imaju nisku razinu žive. Vidi Živa u plodovima mora za više informacija.

Planiranje obitelji

Prilikom uspostave spolnih odnosa preporuča se upotreba kontracepcijskih sredstava jer je trudnoća moguća čim majka ponovno počne otpuštati jajnu stanicu iz jajnika (ovulacija).

Majke koje ne doje obično ponovno počinju ovulirati oko 4 do 6 tjedana nakon poroda, prije prve menstruacije. Međutim, ovulacija se može pojaviti ranije.

Majke koje samo doje obično počinju ovulirati i menstruirati nešto kasnije, bliže 6 mjeseci nakon poroda. Međutim, ponekad majka koja doji ovulira, menstruira i zatrudni jednako brzo kao i majka koja ne doji. Majke koje doje trebaju razgovarati sa svojim liječnicima o tome kada početi koristiti kontracepciju.

Potpuni oporavak nakon trudnoće traje oko 1 do 2 godine. Stoga liječnici obično savjetuju da nova majka čeka najmanje 6 mjeseci i optimalno 18 mjeseci prije nego ponovno zatrudni (iako ona možda ne želi slijediti taj savjet). Na svom prvom liječničkom pregledu nakon poroda, nova majka sa svojim liječnikom može raspraviti o mogućnostima kontracepcije i odabrati onu koja joj odgovara.

Dojenje utječe na izbor upotrebe kontracepcije. Oralni kontraceptivi koji sadrže estrogen i progesteron mogu ometati proizvodnju mlijeka i ne smiju se koristiti dok se proizvodnja mlijeka dobro ne uspostavi. Mogu se koristiti kontraceptivna sredstva koja sadrže samo progesteron, ali metode koje ne koriste lijekove (kao što su barijerna sredstva) su još bolje. Dijafragma se može postaviti tek nakon što se maternica vrati u normalu, obično nakon 6 do 8 tjedana. Prije toga se mogu koristiti pjene, želei i kondomi. Intrauterini uređaji mogu se umetnuti oko 6 tjedana nakon porođaja.

Nova majka (ili bilokoja žena) koja je upravo cijepljena protiv njemačkih ospica (rubeole) i / ili vodenih kozica (varičela) mora čekati najmanje 1 mjesec prije nego ponovno zatrudni kako bi se izbjeglo ugrožavanje fetusa.

Nakon porođaja: kada nazvati liječnika

područje

Simptomi

Mogući uzrok

Iscjedak

Ako krv natopi sanitarni uložak svakih sat vremena dulje od 2 sata

Ako iscjedak smrdi

Ako iscjedak sadrži vrlo velike ugruške (veće od loptice za golf)

Krvarenje (hemoragija)

Infekcija maternice

Temperatura

Ako je temperatura tijekom prvog tjedna 38 ° C ili viša

Infekcija

Mokrenje

Ako mokrenje boli (ne samo pecka)

Ako se mjehur ne može potpuno isprazniti

Ako se mokrenje javlja mnogo češće nego inače

Infekcija mokraćnih puteva

Donji dio trbuha

Ako osjeća bol ili nelagodu u donjem dijelu trbuha (iznad stidne površine) nakon prvih 5 dana

Infekcija maternice ili mjehura

Leđa

Ako osjeća bol u leđima ili bočnim stranama ispod prsnog koša, osobito ako je prisutna i vrućica ili je mokrenje bolno

Upala bubrega

Grudi

Ako je u grudima čvrsta grudica nakon što je zastoj mlijeka popustio

Začepljen mliječni kanal

Ako je dojka bolna, natečena ili crvena ili je vruća ili osjetljiva

Infekcija dojke

Raspoloženje

Ako nova majka ima bilo koji od sljedećih simptoma duže od 2 tjedna:

 • Vrlo tužno raspoloženje

 • Ekstremni umor

 • Učestalo plakanje

 • Problemi sa spavanjem (previše ili premalo)

 • Gubitak apetita

 • Prejedanje

 • Razdražljivost

 • Nemogućnost skrbi za sebe ili za novorođenče

Postporođajna depresija

Rez od carskog reza

Ako se bol poveća

Ako ovo područje postane crveno ili natečeno ili tvrdo na dodir

Ako postoji iscjedak iz reza

Upala rane

Noga ili prsa

Ako je noga natečena ili bolna

Ako nova majka ima iznenadnu, oštru bol u prsima ili bol u prsima koja se pogoršava kada udiše

Ako disanje postane teško

Krvni ugrušak u nozi ili plućima

Općenito

Ako nova majka ima vrtoglavicu, onesvijesti se ili osjeća da je bez daha

Krvni ugrušak u plućima

Teška anemija