Pagetova bolest bradavice

Autor: Gregory L. Wells, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Nika Franceschi, dr. med.

Pagetova bolest bradavice je oblik raka dojke koji potječe iz mliječnih kanala ispod bradavice, ali se prvo pojavljuje na koži.

(Vidi također Pregled raka kože.)

Pojam Pagetova bolest također se odnosi i na drugu, nepovezanu bolest - metaboličku bolest kostiju (). Ove različite bolesti ne smiju se zamijeniti jedna s drugom.

Ova Pagetova bolest javlja se uglavnom na bradavici, a posljedica je raka mliječnih kanalića koji se proširio na kožu bradavice. Javlja se u muškaraca i žena. Podležeći rak se može palpirati, ali i ne mora od strane bolesnika ili liječnika.

Ponekad se Pagetova bolest bradavice pojavljuje na drugim mjestima (ekstramamarna Pagetova bolest). Može se pojaviti u području prepona, genitalne regije ili perianalno kao posljedica raka podležećih znojnih žlijezda ili čak obližnjih struktura poput mjehura, anusa i rektuma.

Simptomi

Kod Pagetove bolesti bradavice kožu obilježava crvenilo, vlaženje i stvaranje krusta koje sliči dermatitisu ali je oštro ograničeno. Čest je svrbež i bolnost.

Dijagnoza

  • biopsija

Iz razloga što Pagetova bolest nalikuje običnom dermatitisu, dijagnoza se postavlja biopsijom. Tijekom ovog postupka odstranjuje se mali komadić kože i analizira pod mikroskopom.

Kao i kod drugih vrsta raka nakon postavljanja dijagnoze liječnici učine pregled i testove kako bi vidjeli je li se rak proširio.

Liječenje

  • liječenje podležećeg raka dojke, uključujući uklanjanje bradavice i areole

  • operacija ili laser kod ekstramamarne Pagetove bolesti

Pagetova bolest bradavice se obično liječi kao i druge vrste raka dojke uz kirurško odstranjenje bradavice i areole.

Liječenje ekstramamarne Pagetove bolesti uključuje kirurško odstranjenje cijele izrasline, lijekove koji se apliciraju na kožu, zračenje ili laser.

Više informacija

  • American Cancer Society

  • Paget Disease of the Breast

  • Susan G. Komen