Mastoiditis

Autor: Richard T. Miyamoto, MD, MS
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Vagić, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Andro Košec, dr. med.

Mastoiditis je bakterijska infekcija u mastoidnom nastavku temporalne kosti, koji se nalazi iza zvukovoda i uške.

Ovaj se poremećaj obično javlja kada se neliječeni ili neadekvatno tretirani akutni otitis media širi iz srednjeg uha u okolnu kost. Većina mastoiditisa je uzrokovana pneumokoknom infekcijom. Pneumokokna konjugirana cjepiva značajno smanjuju učestalost infekcija pneumokokima, a mastoiditis je rijedak. Neadekvatno tretirani mastoiditis može rezultirati gluhoćom, sepsom, infekcijom tkiva koje ovija mozak (meningitis), apscesom mozga, ili smrću.

Simptomi

Obično se simptomi javljaju danima ili tjednima nakon što se razvije akutna upala srednjeg uha, jer se infekcija koja se širi uništava unutarnji dio mastoidnog nastavka U kosti se može formirati nakupina gnoja (apsces). Koža koja pokriva mastoidni proces može postati crvena, otečena i bolna, a uška pomaknuta u stranu i prema dolje. Drugi simptomi su vrućica, bol oko i unutar uha i gust, obilan gnojni sekret iz uha. Bol se pogoršava i praćena je pulziranjem. Gubitak sluha može postati progresivan.

Dijagnoza

  • Liječnički pregled

  • Ponekad kompjutorska tomografija (CT)

Liječnici obično postavljaju dijagnozu temeljem simptoma i kliničkog pregleda. Potrebno je obaviti CT skeniranje kako bi se potvrdila dijagnoza. Kako bi identificirali bakterije koje uzrokuju infekciju, liječnici uzimaju uzorke bris iz uha.

Liječenje

  • Antibiotici intravenski ili na usta

  • Ponekad operacija

Većini ljudi se odmah daje antibiotik (kao što je ceftriakson) intravenski. Ljudima koji nisu teško bolesni umjesto toga može se dati fluorokinolonski antibiotik (kao što je ciprofloksacin) na usta. Nakon ovog početnog liječenja, liječnici koriste rezultate laboratorijske kulture kako bi odredili prikladan antibiotik. Antibiotici se mogu davati na usta nakon što se osoba počne oporavljati, a također se nastavljaju najmanje 2 tjedna. Ako se u kosti formira apsces, ili infekcija i upala postanu kronični, potrebno je kirurško uklanjanje inficiranog dijela kosti (mastoidektomija) i druge korektivne operacije.