Oči, izbočene

Autor: Christopher J. Brady, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.
Prijevod: Ivana Radman, dr. med.

Izbočenost ili protruzija jednog ili oba oka naziva se proptoza ili egzoftalmus. Izraz egzoftalmus se obično koristi kada se opisuju izbočene očne jabučice koje uzrokuje Gravesova bolest, poremećaj koji uzrokuje prekomjernu aktivnost štitnjače (hipertireoza). Izbočene očne jabučice nisu isto što i istaknute oči. Poremećaji koji mogu promijeniti izgled lica i očiju, ali koji ne uzrokuju istinsko izbočenje oka, uključuju Cushingovu bolest i tešku pretilost.

Izbočenost ponekad uzrokuje i druge simptome. Oči mogu biti suhe i nadražene (što uzrokuje suzenje) jer izbočenje može spriječiti pravilno zatvaranje kapaka. Isto tako, neke osobe trepću rjeđe ili izgledaju kao da bulje. Ovisno o uzroku izbočenosti, ljudi mogu imati druge simptome kao što su dvoslike ili poteškoće s fokusiranjem na predmete. Ako izbočenost potraje, optički se živac isteže, što može oštetiti vid. Može utjecati na smanjenje vidne oštrine ako poremećaj koji uzrokuje izbočenost također vrši pritisak na vidni živac.

uzroci

Najčešći uzrok kod odraslih osoba je gušavost, koja uzrokuje oticanje tkiva iza i oko oka, gurajući očnu jabučicu naprijed. Kod djece je najčešći uzrok infekcija.

Ostali uzroci su rijetki. Oni uključuju tumore, krvarenje, infekcije (u odraslih) i, rijetko, upale struktura unutar orbite bez infekcije ( orbitalni pseudotumor). Glaukom koji je prisutan od rođenja (primarni infantilni glaukom) može uzrokovati povećanje očiju, što može izgledati slično izbuljenim očlima.

procjena

Sljedeće informacije mogu pomoći ljudima da odluče kada je potreban pregled liječnika i informirati ih što mogu očekivati tijekom pregleda.

Znakovi upozorenja

U pacijenata s izbuljenim očima određeni simptomi i znakovi su razlog za zabrinutost. Oni uključuju

 • Gubitak ili smanjenje vida

 • Dvoslike

 • Bol u oku ili crvenilo

 • Glavobolja

 • Vrućica

 • Pulsiranje izbočenog oka

 • Izbočeno oko kod novorođenčeta ili djeteta

Kada posjetiti liječnika

Osobe sa znakovima upozorenja trebaju što prije posjetiti liječnika, kao i osobe s izbuljenim očima koje su se razvile tijekom nekoliko dana ili ranije. Osobe bez znakova upozorenja trebale bi se obratiti liječniku kada je to moguće, ali kašnjenje od otprilike tjedan dana vjerojatno neće biti štetno.

Što liječnik radi

Liječnici prvo postavljaju pitanja o simptomima i anamnezi bolesti. Nakon toga liječnici obavljaju fizikalni pregled. Ono što saznaju iz anamneze i tijekom fizikalnog pregleda često sugerira uzrok izbočenja oka i pretrage koje je potrebno učiniti (vidi tablicu).

Liječnici pitaju

 • Koliko traje izbočenje oka

 • Jesu li oba oka izbuljena

 • Čini li se da se izbočenje pogoršava

 • Ima li pacijent druge simptome kao što je suhoća očiju, pojačano stvaranje suza, dvoslike, gubitak vida, iritacije ili bol

 • Ima li pacijent simptome hipertireoze, kao što su nepodnošenje topline, pojačano znojenje, drhtanje ruku (tremor), tjeskoba, povećan apetit, proljev, palpitacije i gubitak težine

Izbočenje koje se brzo razvilo (tijekom nekoliko dana) ukazuje na različite uzroke od onih kada se izbočenje razvija godinama. Brzo izbočenje samo jednog oka ukazuje na krvarenje u očnoj šupljini, koje se može pojaviti nakon operacije, ozljede, infekcije ili upale očne šupljine. Protruzija oka koja se razvija sporo sugerira hipertireozu Gravesovu bolest (kad zahvaća oba oka) ili tumor u očnoj šupljini (kada zahvaća jedno oko).

Fizikalni pregled je usmjeren na oči. Liječnici u slučajevima crvenila, ulkusa i iritacije pregledavaju oči procjepnom svjetiljkom (biomikroskopom) (instrument koji omogućuje liječniku pregled očiju pod velikim povećanjem). Provjeravaju kreću li se vjeđe jednako brzo kao i očna jabučica kod pogleda prema dolje i ispituju zurenje Spori pokreti vjeđa i zurenje mogli bi ukazivati na hipertireozu (Gravesovu bolest).

Liječnici također mogu provjeriti druge znakove koji bi mogli ukazivati na hipertireozu, kao što su ubrzani otkucaji srca ili povišen krvni tlak, tremor, te povećanje štitnjača ili osjetljivost na dodir.

Pretrage

Liječnici ponekad mjere izbočenost očne jabučice pomoću instrumenta (egzoftalmometrija). Magnetska rezonanca (MR) ili kompjutorizirana tomografija (CT) se često provode kada izbočenost zahvaća samo jedno oko. Kod sumnje na hipertireozu treba učiniti krvne pretrage (hormoni i protutijela štitnjače) kako bi se procijenio rad štitnjače.

liječenje

 • Umjetne suze

 • Liječenje uzroka

Kada izbočenje očnih jabučica dovodi do teške suhoće očiju, potrebno je koristiti umjetne suze kako bi se zaštitila rožnica (bistar sloj ispred šarenice i zjenice). Ponekad, ako korištenje umjetnih suza nije dovoljno, potrebna je operacija kako bi se osigurala bolja pokrivenost površine oka ili smanjilo izbočenje.

Ostali tretmani ovise o uzroku izbočenja. Na primjer, antibiotici se daju za infekcije. Liječenje hipertireoze ne utječe na izbočenost očiju koja se s vremenom može smanjiti. Kortikosteroidi (na primjer, prednizon) mogu pomoći u kontroli oticanja zbog hipertireoze ili orbitalnog pseudotumora. Tumori se moraju kirurški ukloniti.

Ključne točke

 • Hipertireoza (Gravesova bolest) je najčešći uzrok izbočenih očiju kod odraslih.

 • Osobe s glavoboljom, vrućicom, boli u oku ili promjenama vidne oštrine trebaju se hitno javiti liječniku.

 • Izbočenje jednog oka od veće je važnosti od izbočenja oba oka.